Zoneminder problems with Unubtu 11.10 desktop

Forum for questions and support relating to the 1.25.x releases only.
Post Reply
ebros
Posts: 17
Joined: Fri Dec 23, 2011 2:00 pm

Zoneminder problems with Unubtu 11.10 desktop

Post by ebros » Fri Dec 23, 2011 2:25 pm

I have tried to get working Zoneminder in Ubuntu 11.10 desktop for many days, but it is not succeeded.
Can anyone help me! I need the flowcart, how can I install zm step by step. I have gone through many hints in web,
but I don´t get any picture from my camera.
My camera is cheep camera with TW68 driver and Tecweel 6805 chipset. I can get the picture by Cheese, that means the driver works rigth in Ubuntu. I can get in zm by the adress: Localhost/zm
In Zoneminder is /dev/video0 red and the picture of monitor is quite white (nothing). Something is missing, but I don´t know which.

bb99
Posts: 943
Joined: Wed Apr 02, 2008 12:04 am

Re: Zoneminder problems with Unubtu 11.10 desktop

Post by bb99 » Fri Dec 23, 2011 2:36 pm

Might help: http://www.zoneminder.com/forums/viewto ... 05+chipset.

Be sure to read the whole thread.

ebros
Posts: 17
Joined: Fri Dec 23, 2011 2:00 pm

Re: Zoneminder problems with Unubtu 11.10 desktop

Post by ebros » Fri Dec 23, 2011 4:03 pm

Thanks from the answer,but it do not help me. My problem is the same. I get the picture by xawtw and cheese, but not zoneminder. The size of the picture 320 x 240,Pla-B1, ... do not help. /dev/video(0) is still red and monitor is white.

tzr
Posts: 6
Joined: Wed Jun 07, 2006 9:24 am

Re: Zoneminder problems with Unubtu 11.10 desktop

Post by tzr » Fri Dec 23, 2011 4:23 pm

ebros wrote:Thanks from the answer,but it do not help me. My problem is the same. I get the picture by xawtw and cheese, but not zoneminder. The size of the picture 320 x 240,Pla-B1, ... do not help. /dev/video(0) is still red and monitor is white.
/dev/video(0) isn't right, it should be /dev/video0(0): that means device /dev/video0, channel 0.

if that doesn't solve the problem, i'm building a 16 camera server with 2 tw6805 card right now: v4l2, 640x480, PAL, YUYV, 2 frames/sec, seems to be working for me (I still have other unsolved problems anyways :D).
What ZM did you install ? Just to begin with zm, I suggest you to use the zm version in the ubuntu repositories.

ebros
Posts: 17
Joined: Fri Dec 23, 2011 2:00 pm

Re: Zoneminder problems with Unubtu 11.10 desktop

Post by ebros » Mon Dec 26, 2011 5:19 pm

I have in ZM
Source: /dev/video(0) I don´t know how to change to /dev/video0(0)?
Captur Method: video For Linux version 2
Device Channel: 0
Device Format: PAL
Capture Palette: YUYV
with: 320
length: 240
Orientation: Normal

I have installed Zomenider from package for Ubutu desktop
Have you better instraction for me?
Why this is so difficult! I have tried with all versions of Unutu, Kubuntu and also CentOs server, but never get it working!

ebros
Posts: 17
Joined: Fri Dec 23, 2011 2:00 pm

Re: Zoneminder problems with Unubtu 11.10 desktop

Post by ebros » Tue Dec 27, 2011 3:28 pm

In terminal:
ls /dev --> video0,
but in Zoneminder only /dev/video(0).
What is wrong in zm?
I have installed zm in terminal:
sudo apt-get install zoneminder
sudo ln -s /etc/zm/apache.conf /etc/apache2/conf.d/zoneminder.conf
sudo /etc/init.d/apache2 force-reload
service zoneminder start
then open browser

bb99
Posts: 943
Joined: Wed Apr 02, 2008 12:04 am

Re: Zoneminder problems with Unubtu 11.10 desktop

Post by bb99 » Wed Dec 28, 2011 12:18 am

I'm not sure where the brackets come in, certainly not on the device path variable line. Device channel variable is the second zero he's showing in brackets but entered on a separate line without brackets as in:
Attachments
source.png
source.png (13.83 KiB) Viewed 3107 times

ebros
Posts: 17
Joined: Fri Dec 23, 2011 2:00 pm

Re: Zoneminder problems with Unubtu 11.10 desktop

Post by ebros » Wed Dec 28, 2011 4:27 pm

Probeing gives: Unable to probe network cameras, status is 127.
I had reloaded Zoneminder, but it did not help.
My console looks like:
ame Function Source Events Hour Day Week Month Archived Zones Order Mark
0 0 0 0 0 0 1
Monitor-1 Monitor /dev/video0 (0) 0 0 0 0 0 0 1 UpDown
This is yellow This is red
It seems to me, that I need a clear instructions, how to install Zoneminder to Ubuntu 11.10 desktop.
Has anyone this?

ebros
Posts: 17
Joined: Fri Dec 23, 2011 2:00 pm

Re: Zoneminder problems with Unubtu 11.10 desktop

Post by ebros » Wed Jan 18, 2012 3:56 pm

Still I am working to get Zoneminder to work. What is this wrong and how can I get it right?
ZM-Console: Source :dev/video(0) ! this is red !
Monitor: Source: Device Path: /dev/video<?> !Why this, I think, that it must be /dev/vido(0) !
Capture method: Video for Linnux version 2
Device Channel is 0, which is right.
Device format: PAL
Palete: YuYv and so on.
Attachments
source.png
source.png (39.63 KiB) Viewed 2816 times

bb99
Posts: 943
Joined: Wed Apr 02, 2008 12:04 am

Re: Zoneminder problems with Unubtu 11.10 desktop

Post by bb99 » Thu Jan 19, 2012 4:49 am

As a cautionary note: by changing the resolution to 640*480 you may have compounded your problem if ./configure had mmap=no (using shared memory).
Probing this type of setup is useless as it's designed for network cameras not cameras on a capture card.
Your device is still incorrect; you need to edit it to read exactly as the screen shot I posted earlier (/dev/video0). I tried the brackets on my setup and doesn't work.

ebros
Posts: 17
Joined: Fri Dec 23, 2011 2:00 pm

Re: Zoneminder problems with Unubtu 11.10 desktop

Post by ebros » Thu Jan 19, 2012 5:19 pm

Hi,
Jepee! I have got it working! I put into Device Path /dev/video0 (in ZM console, Source :/dev/video0(0) ) and then i gave with termial: service zoneminder start. It is working!
Many thanks!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests