libjpeg-turbo running or not running?

Forum for questions and support relating to the 1.24.x releases only.
Post Reply
Yamanipanuchi
Posts: 90
Joined: Wed May 19, 2010 2:53 am

libjpeg-turbo running or not running?

Post by Yamanipanuchi » Thu Nov 18, 2010 2:16 am

I compiled libjpeg-turbo and ran make install, I was wondering if anyone out there knew how I can confirm its work?

Doesnt seem my CPU usage dropped so im guessing its not being used.

I ran 'export LD_LIBRARY_PATH=/opt/libjpeg-turbo/lib64'

And I verified this is where the software is.

DREMA
Posts: 162
Joined: Fri Dec 12, 2008 2:39 am
Location: México

Post by DREMA » Thu Nov 18, 2010 4:13 am

Backup and replace the libjpeg sym links located on /usr/lib and /usr/lib64 with the ones on /opt/libjpeg-turbo/lib, then reboot and see if there are any changes.

Yamanipanuchi
Posts: 90
Joined: Wed May 19, 2010 2:53 am

Post by Yamanipanuchi » Thu Nov 18, 2010 4:20 am

Doesnt look like I have sym links. Im running Ubuntu 10.10 server.

Yamanipanuchi
Posts: 90
Joined: Wed May 19, 2010 2:53 am

Post by Yamanipanuchi » Thu Nov 18, 2010 4:46 am

Figured it out... Thanks! Once you said sym link it got me to where I needed.

Noticeable improvement about 1/2 the CPU from before.

# ls -l /usr/lib/libjpeg.so.62
lrwxrwxrwx 1 root root 17 2010-11-12 12:35 /usr/lib/libjpeg.so.62 -> libjpeg.so.62.0.0
# rm -rf /usr/lib/libjpeg.so.62
# ln -s /opt/libjpeg-turbo/lib/libjpeg.so.62.0.0 /usr/lib/libjpeg.so.62

http://foss-boss.blogspot.com/2010/11/s ... cloud.html

DREMA
Posts: 162
Joined: Fri Dec 12, 2008 2:39 am
Location: México

Post by DREMA » Thu Nov 18, 2010 8:40 am

Great you got it. Yeah there's a big improvement on system load, also its supposed the version 1.1 will bring full libjpeg8 compatibility so stay tuned.

Pada
Posts: 69
Joined: Fri Jul 30, 2010 12:29 am

Post by Pada » Thu Nov 18, 2010 9:44 am

This library would be pretty useless once:
1) your video cameras feeds ZoneMinder with MPEG videos, and not M-JPEG
2) ZMA stores the events as x264 video files, and not JPEG sequences
3) ZMS streams in MPEG format

I really can't wait for warmcat's x264 contribution to be accepted and included in the latest revisions of ZM 1.24.2

albertpaul68
Posts: 1
Joined: Sat Dec 11, 2010 7:49 am

Post by albertpaul68 » Sat Dec 11, 2010 7:57 am

I'm not familiar with that specific card, but am with the chipset. What motherboard are you using the card with, there are a few known to cause irratic behavior or just not work at all.
Even though it is being picked up, you will still need to tell it that there are 4 channels there.

add the following to /etc/modprobe.conf
options bttv card=77

You can access the cameras with these settings.
/dev/video0 Channel: 0-3

I never recommend viewing the cameras directly from the server but use the web interface on another computer. If using IE to view you will have to install a java file on the server it's self.

MrEvoMan
Posts: 55
Joined: Thu Apr 23, 2009 1:25 am

Post by MrEvoMan » Sat Dec 11, 2010 3:23 pm

Easy way to check for sure if it is in use:

> lsof | grep jpeg

PacoLM
Posts: 967
Joined: Wed Dec 02, 2009 9:55 pm
Location: Spain

Post by PacoLM » Sat Dec 11, 2010 10:56 pm

Hi,

Off-topic of this topic....do you know if it's possible to get the libjpegturbo working in a armv5tel architecture microprocessor???

Thanks in advance,

PacoLM

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests