ZoneMinder Blackberry App

If you've made a patch to quick fix a bug or to add a new feature not yet in the main tree then post it here so others can try it out.
MatthewJ
Posts: 10
Joined: Sat Oct 11, 2008 12:50 am

ZoneMinder Blackberry App

Post by MatthewJ » Fri Mar 27, 2009 3:06 pm

I wasn't sure where to post this.

I recently just build an app to view the single images from ZoneMinder from my Blackberry.

It only display the current view from each source, no streaming yet.

Is there any interest for something like this ?

-Matthew

User avatar
cordel
Posts: 5210
Joined: Fri Mar 05, 2004 4:47 pm
Location: /USA/Washington/Seattle
Contact:

Post by cordel » Fri Mar 27, 2009 8:17 pm

At the moment you have posted in the contribution topic with out contributing any thing but a question and I sure there would be someone interested :D

MatthewJ
Posts: 10
Joined: Sat Oct 11, 2008 12:50 am

Post by MatthewJ » Sat Mar 28, 2009 1:38 am

Ok, here it is.

ZoneMinder Viewer v1.0.5

Currently it is very basic, but allows me to view my cameras from away.

I'm not sure how it will stand up to other peoples setups, but I'm hopeful.

If anyone has any problems, please send me the details so i can fix it.

Here is the link: http://m.matthewdrover.com

-Matthew

mljenkins
Posts: 6
Joined: Mon Apr 06, 2009 6:02 pm
Location: WV
Contact:

Post by mljenkins » Mon Apr 06, 2009 6:05 pm

Well, I took the plunge and downloaded onto my BB curve 8330. I could not get it to login. I suspect one of two things:

First, my installation is on a non-standard port (not 80) to thart off my ISP from shutting off my server.

Second, I use Apache basic authentication, so I have to put in an Apache username and password before getting into Zoneminder. Also, I still use the ZoneMinder authentication as well.

So it would not login. :-(

Are you going to release the source somewhere?

Great idea, I would love to see it working.

MatthewJ
Posts: 10
Joined: Sat Oct 11, 2008 12:50 am

Post by MatthewJ » Mon Apr 06, 2009 7:22 pm

Hi, thanks for downloading.

The non-standard port should not be a problem. I did not include basic auth, but i can.

I'm not going to release the source yet, but soon.

I'll post an update shortly.

-Matthew

mljenkins
Posts: 6
Joined: Mon Apr 06, 2009 6:02 pm
Location: WV
Contact:

Post by mljenkins » Mon Apr 06, 2009 7:30 pm

Good deal. Like I said I use basic auth and zoneminder auth so for me to test it would need to support both at the same time. Kinda screwy but I like the added security. I guess if you post an update here hopefully I'll see it and I can try it out again. Good luck!

MatthewJ
Posts: 10
Joined: Sat Oct 11, 2008 12:50 am

Post by MatthewJ » Tue Apr 07, 2009 1:47 am

Hi, I have updated it now to accept Basic auth also. The graphics have changed a little, I was trying to make it a little more visually pleasing.

Use the same link to download.

Thanks for testing. :)

-Matthew

mljenkins
Posts: 6
Joined: Mon Apr 06, 2009 6:02 pm
Location: WV
Contact:

Post by mljenkins » Wed Apr 08, 2009 1:16 pm

Ok, the authentication worked with basic + zoneminder, and the nonstandard port wasn't an issue.

So I did quickview, it saw my two cameras, and I select one and see a view. I am guessing by seeing the BB is constantly pulling data that it is auto refreshing at some interval? I couldn't really tell as there is currently no motion.

Well, I could not get it to do anything when the camera view came up. Menu or back didn't work.

So I powered the unit off and went back into the app and saw the view, and was able to hit back to get back to the list. So for some reason it locks up the phone in some cases.

Now the cams show nothing (white) when I go in to them.

I closed out of the app and came back in and things were fine.

It now seems like I can do back or menu close when viewing a cam.

I went back into a cam and then I got "Loading initial image" and could see the phone was transferring data for quite a while. The menu and back buttons do not work.

So for some reason it is locking up when trying to view the image.

How often is it refreshing? Perhaps there could be a refresh interval setting? I typically don't view live stream because my connection is via satellite at the house and it is very latent and slow for upload.

Ok, at this point I can tell the image is refreshing (I saw some motion) and was able to hit close, however it took forever for the menu to come up.

So, it seems like when viewing the live stream, the phone pretty much becomes unresponsive. Again not sure if that is my connection, but something is causing it to hang and make the phone very very slow. I had to just power it off again so I could get out of the app.

So far so good, just need to figure out why it makes the phone hang.

Thanks, keep up the awesome work!

MatthewJ
Posts: 10
Joined: Sat Oct 11, 2008 12:50 am

Post by MatthewJ » Wed Apr 08, 2009 2:04 pm

Hi, thanks for the feedback.

The latency was never an issue for me as my bb is on a 3G network and my home is 10mbit.

I can add an option for "refresh rate" and for "single view only".

I will look into the hanging.

Thanks for the great testing :)

mljenkins
Posts: 6
Joined: Mon Apr 06, 2009 6:02 pm
Location: WV
Contact:

Post by mljenkins » Wed Apr 08, 2009 2:22 pm

Thanks! Yeah I live in the boonies. A drop down with choices like 0, 1, 5, 10, 15, 30, 60 would be good. Unfortunately I am usually on 1xCDMA in the area where I live unless I go out of state. Even still, my satellite is extremely slow.

mikepont
Posts: 6
Joined: Mon Apr 07, 2008 9:28 am
Location: Brisbane Australia

Post by mikepont » Fri Apr 24, 2009 2:17 am

Hi I tried it on my Blackberry Bold and it works fine. What is the difference between using this app and just browsing directly to ZM from the BB browser though? Is it that this app automatically refreshes the image whereas directly via the BB browser you need to do it manually?

MatthewJ
Posts: 10
Joined: Sat Oct 11, 2008 12:50 am

Post by MatthewJ » Fri Apr 24, 2009 10:58 am

Hi Mike, thanks for trying it. The main difference is convenience. My app makes it a little quicker to view your cameras. I'm currently working on incorporating the "Console" page into it.

Thanks.

-Matt

c0mputerking
Posts: 190
Joined: Tue Sep 16, 2008 5:22 am
Contact:

Post by c0mputerking » Mon May 11, 2009 10:10 pm

Hello i have just installed the blackberry.app and when i enter a user name password and url i get

Code: Select all

invalid options error
Note i have a virtual host setup and do not need the /zm to login from a browser. I have also tried entering the same username and password for [Basic Auth]

options looks like this

[Settings]
Username:myuser
Password:mypassword
URL:http://my.domain.ca:80/

[Basic Auth]
Username:
Password:

MatthewJ
Posts: 10
Joined: Sat Oct 11, 2008 12:50 am

Post by MatthewJ » Tue May 12, 2009 2:02 am

Hi computerking, sorry for delays, i'll take a look at my code tonight and get back to you asap.

c0mputerking
Posts: 190
Joined: Tue Sep 16, 2008 5:22 am
Contact:

Post by c0mputerking » Tue May 12, 2009 6:06 am

Thanks sooner would be better hehe :) guess i have my options setup ok then? even tried using an ip address instead of FQDN. What exactly is the Basic Auth for ? apache?

PS it is a blackberry curve 8310

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest