openSuSE 10.3 - No Images - Daemon Start Failed

Support and queries relating to all previous versions of ZoneMinder
Post Reply
coldstatue
Posts: 1
Joined: Sun Nov 11, 2007 10:18 pm

openSuSE 10.3 - No Images - Daemon Start Failed

Post by coldstatue » Sun Nov 11, 2007 11:00 pm

Hello, all. i am new here, and baby-fresh to ZM, as well as LAMP. (I've used Linux exclusively for 6 months.) I have read the FAQ, most of the instruction manual up to the point I've reached, and searched the forums and web like crazy. I have not been able to solve the issue, but hopefully I've been able to find out what info I need to provide you.

I am using openSUSE 10.3, and a logitech quickcam express (usb).

I installed ZM v1.22.3-20 via YaST. I followed the instructions here:

http://www.zoneminder.com/wiki/index.ph ... s_for_SuSE

I did add the pacman repos, and selected the mp version, though YaST said it was pulling from the liquid-co repo (which is not supposed to caontain the mp version - - but that is probably beside the point)

I ran through the setup of apache, mysql, and zm described on the page above, and all went fine. No errors.

When I go to localhost/zm, I have the interface, and is says running at the top. But when I click on the monitor I added, there is no image. (My webcam does work in kopete.)



So I began troubleshooting, and the first thing I did was this:

Code: Select all

# rczm restart
Shutting down ZoneMinder Daemon                                      done
Starting ZoneMinder Daemon                                           failed
So the daemon is failing to start.

I searched the forums, and found a user request the following command and output, so here's mine:

Code: Select all

# sh -x /etc/init.d/zm start
+ ZM_BIN=/usr/bin/zmpkg.pl
+ ZM_PATH=/srv/www/htdocs/zm
+ test -x /usr/bin/zmpkg.pl
+ . /etc/rc.status
++ LC_ALL=POSIX
++ export LC_ALL
++ test -z '' -o -z ''
+++ exec
+++ stty size
+++ read L C
+++ echo LINES=24 COLUMNS=80
++ eval LINES=24 COLUMNS=80
+++ LINES=24
+++ COLUMNS=80
++ test 24 -eq 0
++ test 80 -eq 0
++ export LINES COLUMNS
++ case ":$PATH:" in
++ test -t 1 -a xterm '!=' raw -a xterm '!=' dumb
++ stty size
+++ echo -en '\033'
++ esc=$'\E'
++ extd=''
++ warn=''
++ done=''
++ attn=''
+++ echo -en '\017'
++ norm=''
+++ echo -en '\015                                                   '
++ stat='                                                            '
++ rc_done='                                                         done'
++ rc_running='                                                      running'
++ rc_failed='                                                       failed'
++ rc_missed='                                                       missing'
++ rc_skipped='                                                      skipped'
++ rc_dead='                                                         dead'
++ rc_unused='                                                       unused'
++ rc_unknown='                                                      failed''
++ rc_reset=''p='
++ rc_save=''
++ rc_restor'='
++ _rc_service=/etc/init.d/zm
++ _rc_status=0
++ _rc_status_all=0
++ _rc_todo=start
++ test start = status
++ test -n start
+ rc_reset
+ _rc_status=0
+ _rc_status_all=0
+ rc_check
+ _rc_status_ret=0
+ test 0 -eq 0
+ test 0 -eq 0
+ return
+ return 0
+ case "$1" in
+ locked=0
+ test -f /srv/www/htdocs/zm/lock
+ echo -n 'Starting ZoneMinder Daemon '
Starting ZoneMinder Daemon + (( 0 != 1 ))
+ eval startproc -t 5 -f /usr/bin/zmpkg.pl start
+ rc_status -v
+ rc_check
+ _rc_status_ret=7
+ test 7 -eq 0
+ _rc_status=7
+ test 7 -eq 0
+ _rc_status_all=7
+ return
+ test 7 -gt 7
+ _rc_status_ret=7
+ case "$_rc_todo" in
+ local i
+ for i in '"$@"'
+ case "$i" in
+ local vrt=
+ local out=1
+ local opt=en
+ test -n ''
+ opt=e
+ case "$_rc_status" in
+ vrt='                                                              failed'
+ out=2
+ echo -e ''                                                         failed
                                                                     failed
+ _rc_status=0
+ return 7
+ rc_exit
+ exit 7
This post is rather long already, and I don't want to provide anything unnecessary, so please let me know what, if any, logs you would like.. or any other info. You would have to explain it to me in pretty simple terms. I am fairly comfortable with linux, though I am relatively new to SuSE, but when it comes to (L)AMP and ZM, I haven't a clue.

Thanks for your time.

User avatar
zoneminder
Site Admin
Posts: 5220
Joined: Wed Jul 09, 2003 2:07 pm
Location: Bristol, UK
Contact:

Post by zoneminder » Mon Nov 12, 2007 11:44 am

Logs etc are discussed in the sticky at the top of the forum but in your case I would specifically check zmpkg.log, zmdc.log and /var/log/messages
Phil

Jarek
Posts: 7
Joined: Mon Dec 03, 2007 10:46 am

Post by Jarek » Mon Dec 03, 2007 4:47 pm

I have the same problem.All installed OK by YAST and .rpm.
Function and source are green. And not have a picture :( from camera.

zmpgk.log:
11/30/07 10:11:19.303899 zmpkg[16923].INF [Command: start]
11/30/07 10:20:13.662177 zmpkg[17269].INF [Command: stop]
11/30/07 10:20:25.875276 zmpkg[17303].INF [Command: status]
11/30/07 10:20:26.453771 zmpkg[17316].INF [Command: start]

12/03/07 17:45:52.114024 zmpkg[8271].INF [Command: stop]
12/03/07 17:46:08.065649 zmpkg[8321].INF [Command: start]

----------------------------------------------------------------------------

zmdc.log



11/30/07 11:23:45.978220 zmdc[4049].INF [Server starting at 07/11/30 11:23:45]
11/30/07 11:23:49.216512 zmdc[4049].INF ['zmc -d /dev/video0' starting at 07/11/30 11:23:49, pid = 4224]
11/30/07 11:23:49.444136 zmdc[4049].INF ['zmfilter.pl' starting at 07/11/30 11:23:49, pid = 4257]
11/30/07 11:23:49.616072 zmdc[4049].INF ['zmaudit.pl -c' starting at 07/11/30 11:23:49, pid = 4262]
11/30/07 11:23:50.288083 zmdc[4049].INF ['zmwatch.pl' starting at 07/11/30 11:23:50, pid = 4269]
11/30/07 11:23:50.627756 zmdc[4049].INF ['zmupdate.pl -c' starting at 07/11/30 11:23:50, pid = 4274]
11/30/07 11:25:59.265167 zmdc[4049].WAR [Can't find process with command of 'zmc -d /dev/video1']
11/30/07 11:25:59.421025 zmdc[4049].INF ['zmc -d /dev/video1' starting at 07/11/30 11:25:59, pid = 5060]
11/30/07 11:25:59.583839 zmdc[4049].WAR [Can't find process with command of 'zma -m 1']
11/30/07 11:26:46.900717 zmdc[4049].WAR [Can't find process with command of 'zma -m 1']
11/30/07 11:39:56.414079 zmdc[4049].WAR [Can't find process with command of 'zmc -d /dev/video']
11/30/07 11:39:56.603525 zmdc[4049].INF ['zmc -d /dev/video' starting at 07/11/30 11:39:56, pid = 5458]
11/30/07 11:39:56.667161 zmdc[4049].ERR ['zmc -d /dev/video' exited abnormally, exit status 255]
11/30/07 11:39:56.667825 zmdc[4049].INF [Starting pending process, zmc -d /dev/video]
11/30/07 11:39:56.671435 zmdc[4049].INF ['zmc -d /dev/video' starting at 07/11/30 11:39:56, pid = 5462]
11/30/07 11:39:56.694601 zmdc[4049].ERR ['zmc -d /dev/video' exited abnormally, exit status 255]
11/30/07 11:39:56.821164 zmdc[4049].WAR [Can't find process with command of 'zma -m 1']

11/30/07 12:04:51.783178 zmdc[4049].ERR ['zmc -d /dev/video' exited abnormally, exit status 255]
11/30/07 12:04:51.783564 zmdc[4049].INF [Starting pending process, zmc -d /dev/video]
11/30/07 12:04:51.785251 zmdc[4049].INF ['zmc -d /dev/video' starting at 07/11/30 12:04:51, pid = 7737]
11/30/07 12:04:51.850824 zmdc[4049].ERR ['zmc -d /dev/video' exited abnormally, exit status 255]
11/30/07 12:04:51.967336 zmdc[4049].WAR [Can't find process with command of 'zma -m 2']
11/30/07 12:04:56.072517 zmdc[4049].INF [Starting pending process, zmc -d /dev/video]
11/30/07 12:04:56.084705 zmdc[4049].INF ['zmc -d /dev/video' starting at 07/11/30 12:04:56, pid = 7762]
11/30/07 12:04:56.170756 zmdc[4049].ERR ['zmc -d /dev/video' exited abnormally, exit status 255]
11/30/07 12:04:57.844509 zmdc[4049].INF ['zmc -d /dev/video' starting at 07/11/30 12:04:57, pid = 7782]
11/30/07 12:04:57.913735 zmdc[4049].ERR ['zmc -d /dev/video' exited abnormally, exit status 255]
11/30/07 12:04:58.032545 zmdc[4049].INF ['zmc -d /dev/video' starting at 07/11/30 12:04:58, pid = 7786]
11/30/07 12:04:58.088089 zmdc[4049].ERR ['zmc -d /dev/video' exited abnormally, exit status 255]

11/30/07 12:09:17.835865 zmdc[4049].ERR ['zmc -d /dev/video' exited abnormally, exit status 255]

11/30/07 12:13:15.476822 zmdc[4049].ERR ['zmc -d /dev/video' exited abnormally, exit status 255]
11/30/07 12:13:25.705331 zmdc[4049].INF ['zmc -d /dev/video' starting at 07/11/30 12:13:25, pid = 9474]
11/30/07 12:13:25.749357 zmdc[4049].ERR ['zmc -d /dev/video' exited abnormally, exit status 255]
11/30/07 12:13:25.909707 zmdc[4049].INF [Command 'zmc -d /dev/video' removed from pending list at 07/11/30 12:13:25]
11/30/07 12:13:25.993426 zmdc[4049].INF ['zmc -d /dev/video' starting at 07/11/30 12:13:25, pid = 9483]
11/30/07 12:13:26.037708 zmdc[4049].ERR ['zmc -d /dev/video' exited abnormally, ex
Last edited by Jarek on Mon Dec 03, 2007 5:05 pm, edited 5 times in total.

User avatar
monex
Posts: 169
Joined: Mon Jan 22, 2007 1:10 pm

Post by monex » Mon Dec 03, 2007 4:59 pm

hi,

you should try "zmpkg.pl start" and "zmpkg.pl stop" instead of the init skript (rczm start and rczm stop) to get a more detailed start failure message.
Image

Jarek
Posts: 7
Joined: Mon Dec 03, 2007 10:46 am

Post by Jarek » Mon Dec 03, 2007 5:13 pm

?
remove old log files and start zoneminder again and paste log files?

User avatar
monex
Posts: 169
Joined: Mon Jan 22, 2007 1:10 pm

Re: openSuSE 10.3 - No Images - Daemon Start Failed

Post by monex » Mon Dec 03, 2007 5:19 pm

coldstatue wrote:

Code: Select all

# rczm restart
Shutting down ZoneMinder Daemon                                      done
Starting ZoneMinder Daemon                                           failed
So the daemon is failing to start.
use "zmpkg.pl start" and "zmpkg.pl stop" to stop and start zoneminder. rczm start/stop supsresses error messages in the cli. when using "zmpkg.pl start" error messages are displayed in the cli. this messages can help to debug why start failes.

when there is no problem with the start you might have other issues not related to the daemon start.
Image

Jarek
Posts: 7
Joined: Mon Dec 03, 2007 10:46 am

Post by Jarek » Mon Dec 03, 2007 5:22 pm

I think thats now all ok.

12/03/07 18:22:01.596136 zmdc[9219].INF [Server starting at 07/12/03 18:22:01]
12/03/07 18:22:04.778981 zmdc[9219].INF ['zmc -d /dev/video0' starting at 07/12/03 18:22:04, pid = 9242]
12/03/07 18:22:04.946694 zmdc[9219].INF ['zma -m 4' starting at 07/12/03 18:22:04, pid = 9246]
12/03/07 18:22:05.118672 zmdc[9219].INF ['zmfilter.pl' starting at 07/12/03 18:22:05, pid = 9250]
12/03/07 18:22:05.374578 zmdc[9219].INF ['zmaudit.pl -c' starting at 07/12/03 18:22:05, pid = 9254]
12/03/07 18:22:05.750568 zmdc[9219].INF ['zmwatch.pl' starting at 07/12/03 18:22:05, pid = 9260]
12/03/07 18:22:06.014460 zmdc[9219].INF ['zmupdate.pl -c' starting at 07/12/03 18:22:06, pid = 9264]
12/03/07 18:24:15.430826 zmdc[9219].INF ['zmwatch.pl ' stopping at 07/12/03 18:24:15]
12/03/07 18:24:15.432077 zmdc[9219].INF ['zmwatch.pl ' crashed, signal 14]
12/03/07 18:24:15.432433 zmdc[9219].INF ['zmc -d /dev/video0' stopping at 07/12/03 18:24:15]
12/03/07 18:24:15.496174 zmdc[9219].ERR ['zmc -d /dev/video0' exited abnormally, exit status 255]
12/03/07 18:24:15.496590 zmdc[9219].INF ['zmupdate.pl -c' stopping at 07/12/03 18:24:15]
12/03/07 18:24:15.498007 zmdc[9219].INF ['zmupdate.pl -c' crashed, signal 14]
12/03/07 18:24:15.498344 zmdc[9219].INF ['zmfilter.pl ' stopping at 07/12/03 18:24:15]
12/03/07 18:24:15.499651 zmdc[9219].INF ['zmfilter.pl ' crashed, signal 14]
12/03/07 18:24:15.499957 zmdc[9219].INF ['zma -m 4' stopping at 07/12/03 18:24:15]
12/03/07 18:24:15.501255 zmdc[9219].INF ['zma -m 4' exited normally]
12/03/07 18:24:15.501578 zmdc[9219].INF ['zmaudit.pl -c' stopping at 07/12/03 18:24:15]
12/03/07 18:24:15.502513 zmdc[9219].INF ['zmaudit.pl -c' crashed, signal 14]
12/03/07 18:24:25.621328 zmdc[9219].INF [Server shutdown at 07/12/03 18:24:25]
12/03/07 18:24:25.976997 zmdc[9355].INF [Server starting at 07/12/03 18:24:25]
12/03/07 18:24:29.147264 zmdc[9355].INF ['zmc -d /dev/video0' starting at 07/12/03 18:24:29, pid = 9378]
12/03/07 18:24:29.315114 zmdc[9355].INF ['zma -m 4' starting at 07/12/03 18:24:29, pid = 9382]
12/03/07 18:24:29.483066 zmdc[9355].INF ['zmfilter.pl' starting at 07/12/03 18:24:29, pid = 9386]
12/03/07 18:24:29.743029 zmdc[9355].INF ['zmaudit.pl -c' starting at 07/12/03 18:24:29, pid = 9390]
12/03/07 18:24:30.119041 zmdc[9355].INF ['zmwatch.pl' starting at 07/12/03 18:24:30, pid = 9396]
12/03/07 18:24:30.371048 zmdc[9355].INF ['zmupdate.pl -c' starting at 07/12/03 18:24:30, pid = 9400]

Jarek
Posts: 7
Joined: Mon Dec 03, 2007 10:46 am

Post by Jarek » Mon Dec 03, 2007 5:24 pm

sorry of my english

but if I use command line I have error :(

ZoneMinder:/var/log # ZoneMinder:/var/log/zm # rczm stop
Shutting down ZoneMinder Daemon done
ZoneMinder:/var/log/zm # rczm start
Starting ZoneMinder Daemon failed
ZoneMinder:/var/log/zm # ZoneMinder:/var/log # rczm stop
Shutting down ZoneMinder Daemon done
ZoneMinder:/var/log # rczm start
Starting ZoneMinder Daemon failed
ZoneMinder:/var/log # ZoneMinder:/var/log #


but logs are free off (from ??) errors

User avatar
monex
Posts: 169
Joined: Mon Jan 22, 2007 1:10 pm

Post by monex » Mon Dec 03, 2007 5:28 pm

use instead of "rczm start" "zmpkg.pl start" and post the output of teh command
Image

Jarek
Posts: 7
Joined: Mon Dec 03, 2007 10:46 am

Post by Jarek » Mon Dec 03, 2007 5:34 pm

ZoneMinder:/home/Prac # rczm start
Starting ZoneMinder Daemon failed
ZoneMinder:/home/Prac # zmpkg.pl start
ZoneMinder:/home/Prac #

Jarek
Posts: 7
Joined: Mon Dec 03, 2007 10:46 am

Post by Jarek » Mon Dec 03, 2007 5:51 pm

I think, I have problem with play movie from camera

User avatar
monex
Posts: 169
Joined: Mon Jan 22, 2007 1:10 pm

Post by monex » Tue Dec 04, 2007 5:19 pm

you will get no image when the settings for your video source is not conigured properly.
make sure that these settings are correct for your camera/video card.

hope this helps
Image

Jarek
Posts: 7
Joined: Mon Dec 03, 2007 10:46 am

Post by Jarek » Wed Dec 05, 2007 11:37 am

i think, this is problem with hardware.
xawtv also without picture.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests