New install on Debian Buster

Forum for questions and support relating to 1.33.x development only.
Post Reply
Dayve
Posts: 1
Joined: Thu Sep 12, 2019 9:33 pm

New install on Debian Buster

Post by Dayve » Thu Sep 12, 2019 9:39 pm

I have followed this guide and get to the end to start zoneminder. It will not start and this is the errors.

https://wiki.zoneminder.com/Debian_10_B ... pro_Master

root@Zoneminder:~# systemctl start zoneminder
Job for zoneminder.service failed because the control process exited with error code.
See "systemctl status zoneminder.service" and "journalctl -xe" for details.

root@Zoneminder:~# systemctl status zoneminder.service
* zoneminder.service - ZoneMinder CCTV recording and surveillance system
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/zoneminder.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: activating (auto-restart) (Result: exit-code) since Thu 2019-09-12 17:44:48 EDT; 1s ago
Process: 31025 ExecStart=/usr/bin/zmpkg.pl start (code=exited, status=1/FAILURE)

Anyone know what I could be missing?

Rajstopy
Posts: 8
Joined: Fri Sep 13, 2019 3:52 pm

Re: New install on Debian Buster

Post by Rajstopy » Fri Sep 13, 2019 3:56 pm

Hi,

I did follow exactly the same procedure as you did, resulting to the same error at service startup. I installed it on Debian 10 as well.

However, the web server part seems to work well.

Any insight would be very helpful.

Cheers,

Raj

bbunge
Posts: 2436
Joined: Mon Mar 26, 2012 11:40 am
Location: Pennsylvania

Re: New install on Debian Buster

Post by bbunge » Fri Sep 13, 2019 7:24 pm

The only issue I had writing that procedure was with Apache. I believe Apache had not started after I installed it and I had to manually do a start not a restart. There was an issue deleting events from the gui which was supposed to be fixed. On a reboot Apache and Zoneminder started and ran well.

Rajstopy
Posts: 8
Joined: Fri Sep 13, 2019 3:52 pm

Re: New install on Debian Buster

Post by Rajstopy » Sat Sep 14, 2019 8:19 am

Really strange indeed.

Apache runs well since I’m able to use the GUI and navigate.

Cheers

Raj

bbunge
Posts: 2436
Joined: Mon Mar 26, 2012 11:40 am
Location: Pennsylvania

Re: New install on Debian Buster

Post by bbunge » Sat Sep 14, 2019 12:14 pm

Did my initial test on an amd64 system. Tried Pi 3B+ with Buster and failed. Will look into it next week.

clipo
Posts: 77
Joined: Sat Sep 06, 2008 9:55 am
Location: Manchester, UK

Re: New install on Debian Buster

Post by clipo » Sat Sep 14, 2019 7:36 pm

Just done a fresh install with the same errors.

I've rebooted the system but the same error happens.

I have now run the Mysql database update procedure as detailed in the Jessie install and Zoneminder has started OK.
https://zoneminder.readthedocs.io/en/latest/installationguide/debian.html#easy-way-debian-jessie wrote:
cat /usr/share/zoneminder/db/zm_create.sql | sudo mysql --defaults-file=/etc/mysql/debian.cnf

echo 'grant lock tables,alter,create,select,insert,update,delete,index on zm.* to 'zmuser'@localhost identified by "zmpass";' | sudo mysql --defaults-file=/etc/mysql/debian.cnf mysql
Last edited by clipo on Sun Sep 15, 2019 3:49 pm, edited 2 times in total.

Rajstopy
Posts: 8
Joined: Fri Sep 13, 2019 3:52 pm

Re: New install on Debian Buster

Post by Rajstopy » Sun Sep 15, 2019 2:00 pm

Mmmm, still unable to get it started.

Here is the log I get, don't know if it helps :

Sep 15 15:55:56 lynx zmpkg[2244]: INF [Command: start]
Sep 15 15:56:05 lynx zmfilter_2[1158]: WAR [No query in Filter!]
Sep 15 15:56:05 lynx zmfilter_1[1150]: WAR [No query in Filter!]
Sep 15 15:56:05 lynx zmfilter_2[1158]: WAR [No filter found for SELECT * FROM `Filters` WHERE `Id` = ? AND( `AutoArchive` = 1#012 or `AutoVideo` = 1#012 or `AutoUpload` = 1#012 or `AutoEmail` = 1#012 or `AutoMessage` = 1#012 or `AutoExecute` = 1#012 or `AutoDelete` = 1#012 or `UpdateDiskSpace` = 1#012 or `AutoMove` = 1#012 or `AutoCopy` = 1#012 ) ORDER BY `Name` with values(2)]
Sep 15 15:56:05 lynx zmfilter_1[1150]: WAR [No filter found for SELECT * FROM `Filters` WHERE `Id` = ? AND( `AutoArchive` = 1#012 or `AutoVideo` = 1#012 or `AutoUpload` = 1#012 or `AutoEmail` = 1#012 or `AutoMessage` = 1#012 or `AutoExecute` = 1#012 or `AutoDelete` = 1#012 or `UpdateDiskSpace` = 1#012 or `AutoMove` = 1#012 or `AutoCopy` = 1#012 ) ORDER BY `Name` with values(1)]
Sep 15 15:56:06 lynx zmpkg[2259]: INF [Sanity checking States table...]

Also wondering why I don't have any zmuser in my database... (only admin).

Has actually anyone succeeded with installing ZM on Debian 10, amd64 arch ?

Raj.

clipo
Posts: 77
Joined: Sat Sep 06, 2008 9:55 am
Location: Manchester, UK

Re: New install on Debian Buster

Post by clipo » Sun Sep 15, 2019 3:46 pm

Rajstopy wrote:
Sun Sep 15, 2019 2:00 pm

Has actually anyone succeeded with installing ZM on Debian 10, amd64 arch ?

Raj.
Raj,

I have a fully working system using amd64 arch.

Run the two command as listed in my post above and I've also had to run a command to rebuild the database as detailed in a post by iconnor
https://forums.zoneminder.com/viewtopic.php?f=39&t=28523&p=111648&hilit=sql#p111648 wrote:
mysql -u zmuser -p zm < /usr/share/zoneminder/db/zm_update-1.33.14.sql

Rajstopy
Posts: 8
Joined: Fri Sep 13, 2019 3:52 pm

Re: New install on Debian Buster

Post by Rajstopy » Tue Sep 17, 2019 4:24 pm

Hi there,

I still have this strange error in /var/log/message, and still unable to start the service :

-- The unit zoneminder.service has entered the 'failed' state with result 'exit-code'.
sept. 17 13:08:28 lynx systemd[1]: Failed to start ZoneMinder CCTV recording and surveillance system.
-- Subject: L'unité (unit) zoneminder.service a échoué
-- Defined-By: systemd
-- Support: https://www.debian.org/support
--



Sep 17 12:59:56 lynx zmfilter_2[1158]: WAR [No query in Filter!]
Sep 17 12:59:56 lynx zmfilter_2[1158]: WAR [No filter found for SELECT * FROM `Filters` WHERE `Id` = ? AND( `AutoArchive` = 1#012 or `AutoVideo` = 1#012 or `AutoUpload` = 1#012 or `AutoEmail` = 1#012 or `AutoMessage` = 1#012 or `AutoExecute` = 1#012 or `AutoDelete` = 1#012 or `UpdateDiskSpace` = 1#012 or `AutoMove` = 1#012 or `AutoCopy` = 1#012 ) ORDER BY `Name` with values(2)]
Sep 17 12:59:56 lynx zmfilter_1[1150]: WAR [No query in Filter!]
Sep 17 12:59:56 lynx zmfilter_1[1150]: WAR [No filter found for SELECT * FROM `Filters` WHERE `Id` = ? AND( `AutoArchive` = 1#012 or `AutoVideo` = 1#012 or `AutoUpload` = 1#012 or `AutoEmail` = 1#012 or `AutoMessage` = 1#012 or `AutoExecute` = 1#012 or `AutoDelete` = 1#012 or `UpdateDiskSpace` = 1#012 or `AutoMove` = 1#012 or `AutoCopy` = 1#012 ) ORDER BY `Name` with values(1)]

Raj

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests