ZM constantly drops UVC G3 RTSP

Forum for questions and support relating to the 1.32.x releases only.
Post Reply
newage_lightbulb
Posts: 3
Joined: Wed Jan 01, 2020 1:33 am

ZM constantly drops UVC G3 RTSP

Post by newage_lightbulb » Wed Jan 01, 2020 8:35 am

Hello, I installed 1.32.3 on Ubuntu 18.04 and as a test added one of my UVC G3 cameras as an RTSP source. It works, but spottily. I can set it up and the stream will record and I can preview, but then if I leave the system alone for a few hours it eventually just stops pulling frames. The camera itself is still capturing and I can see the rtsp stream by URI in VLC media player, so it's still working. Just for some reason after some unknown period of time ZM loses the ability to capture from the camera.

Generally this can be temporarily fixed by deleting and setting up the source again, but this eventually fails as well.

This is just a test scenario and I will actually be using ZM with a couple of HIK cameras (4k or better quality, to capture petty theft on our street). But I'm just curious if anyone knows what is going on with my Unifi cameras. Everything seems to be fine camera-side. It just stops pulling frames.

CountyLine
Posts: 63
Joined: Thu Aug 29, 2019 5:22 pm
Location: USA

Re: ZM constantly drops UVC G3 RTSP

Post by CountyLine » Wed Jan 01, 2020 2:40 pm

Posting your hardware information would help.

However, according to the developers, 1.33x will move to stable shortly. It is already more stable than 1.32x for many of us. Suggest that you try 1.33x since you are just testing right now. Instructions at https://wiki.zoneminder.com/Welcome.

newage_lightbulb
Posts: 3
Joined: Wed Jan 01, 2020 1:33 am

Re: ZM constantly drops UVC G3 RTSP

Post by newage_lightbulb » Wed Jan 01, 2020 10:07 pm

The host machine is an Intel NUC5CPYH, running Ubuntu 18.04 and ZM 1.32.3. The camera is a Unifi UVC G3. I'll try updating when it's marked as stable.

bbunge
Posts: 2698
Joined: Mon Mar 26, 2012 11:40 am
Location: Pennsylvania

Re: ZM constantly drops UVC G3 RTSP

Post by bbunge » Thu Jan 02, 2020 12:49 am

How much RAM is in the NUC5CPYH?
Are you running WIFI or Ethernet on the NUC5CPYH?
Mariadb or MySQL?
Drive type and size?
Server or Desktop version of Bionic?
Camera resolution set in Zoneminder and number of cameras? Camera FPS?
Instructions used to install Zoneminder?
Lastly... free shared memory (/dev/shm)?
And the 1.33.x version recommendation is strongly recommended again! 1.34.x will be out soon and will not have many changes from the current 1.33.x.

newage_lightbulb
Posts: 3
Joined: Wed Jan 01, 2020 1:33 am

Re: ZM constantly drops UVC G3 RTSP

Post by newage_lightbulb » Thu Jan 02, 2020 5:09 am

I'll honestly be amazed if this information leads to any kind of an answer, but it's something to do I guess:

RAM: Crucial 8GB Single DDR3L 1600 MT/s (PC3L-12800) SODIMM 204-Pin Laptop Memory (CT102464BF160B)
Network: WiFi
DB: MySQL (the default)
HDD: Toshiba 1TB 5400RPM SATA3/SATA 6.0 GB/s 8MB Notebook Hard Drive (2.5 inch)- MQ01ABD100
Bionic version: Desktop
Camera resolution: 1920x1080
Number of cameras: 1
Camera FPS: 30 (default)
ZoneMinder installed via apt-get using ZoneMinder team's PPA
ZM status shows /dev/shm at 16%

bbunge
Posts: 2698
Joined: Mon Mar 26, 2012 11:40 am
Location: Pennsylvania

Re: ZM constantly drops UVC G3 RTSP

Post by bbunge » Thu Jan 02, 2020 12:59 pm

Possible the wifi may be the issue.
RAM and shared memory OK
Try lowering the resolution in zm by half and lower the frame rate by half at the camera.
Consider using a minimal server version on the box and Mariadb vs. mysql.
Use the Bionic install instructions on the wiki

jhetrick62
Posts: 24
Joined: Thu Jun 04, 2009 2:43 am

Re: ZM constantly drops UVC G3 RTSP

Post by jhetrick62 » Wed Aug 05, 2020 5:30 am

I have found that the newer firmware on the UVC G3 series borks the rtsp feeds! I reset my cams back to the earliest firmware, 4.2.59 and they work just fine and never drop! It's odd as on the newer firmwares from mid-2020, VLC pulls the rtsp feed just fine, but zoneminder does not, the video is heavily jumbled and unreadable and it does not detect the proper FPS. It's as if it can't translate the frames on the rtsp feed?

User avatar
iconnor
Posts: 1325
Joined: Fri Oct 29, 2010 1:43 am
Location: Toronto
Contact:

Re: ZM constantly drops UVC G3 RTSP

Post by iconnor » Thu Aug 06, 2020 4:36 pm

Will need debug logs to have any clue what is going on.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests