Color Bullet Camera Scrolling Video From New Installation

Forum for questions and support relating to the 1.30.x releases only.
Post Reply
dabeast1973
Posts: 11
Joined: Sun Jun 09, 2019 1:23 pm

Color Bullet Camera Scrolling Video From New Installation

Post by dabeast1973 » Sun Jun 09, 2019 2:42 pm

I was called in to upgrade Zoneminder from 1.24X to the latest stable version within the Debian repo which is 1.30.4. Instead of pulling my hair out in dealing with an EOL Debian distro (Wheezy), I decided to upgrade the machine and the Debian distro to Stretch (9). Zoneminder 1.30.4 is now installed and working well for the most part. In referencing a post I did years ago:

viewtopic.php?f=21&t=15940&p=76563#p76563

I am back with the same issue only a newer version. I played with various,"CAPTURES_PER_FRAME = 2" settings and etc but this time the image is scrolling but clear. Whats interesting is I am get the same scrolling image in testing (remotely) as in:

Code: Select all

ssh daman@<remote-site> "dd if=/dev/video3" | mplayer - -idle
player - -idle
MPlayer 1.3.0 (Debian), built with gcc-8 (C) 2000-2016 MPlayer Team
do_connect: could not connect to socket
connect: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.

Playing -.
Reading from stdin...
libavformat version 58.20.100 (external)
Mismatching header version 58.12.100
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
libavformat file format detected.
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
[mpeg4 @ 0x7f4eb0055820]time_increment_bits 0 is invalid in relation to the current bitstream, this is likely caused by a missing VOL header
[mpeg4 @ 0x7f4eb0055820]time_increment_bits set to 15 bits, based on bitstream analysis
[mpeg4 @ 0x7f4eb0055820]time_increment_bits 4 is invalid in relation to the current bitstream, this is likely caused by a missing VOL header
[mpeg4 @ 0x7f4eb0055820]time_increment_bits set to 15 bits, based on bitstream analysis
[mpeg4 @ 0x7f4eb0055820]looks like this file was encoded with (divx4/(old)xvid/opendivx) -> forcing low_delay flag
[lavf] stream 0: video (mpeg4), -vid 0
VIDEO:  [MP4V]  352x288  0bpp  29.096 fps    0.0 kbps ( 0.0 kbyte/s)
Failed to open VDPAU backend libvdpau_i965.so: cannot open shared object file: No such file or directory
[vdpau] Error when calling vdp_device_create_x11: 1
==========================================================================
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
libavcodec version 58.35.100 (external)
Mismatching header version 58.18.100
Selected video codec: [ffodivx] vfm: ffmpeg (FFmpeg MPEG-4)
==========================================================================
Load subtitles in ./
Audio: no sound
Starting playback...
[mpeg4 @ 0x7f4eb0055820]time_increment_bits 4 is invalid in relation to the current bitstream, this is likely caused by a missing VOL header
[mpeg4 @ 0x7f4eb0055820]time_increment_bits set to 15 bits, based on bitstream analysis
[mpeg4 @ 0x7f4eb0055820]looks like this file was encoded with (divx4/(old)xvid/opendivx) -> forcing low_delay flag
Movie-Aspect is 1.33:1 - prescaling to correct movie aspect.
VO: [xv] 352x288 => 384x288 Planar YV12 
[mpeg4 @ 0x7f4eb0055820]warning: first frame is no keyframe
Movie-Aspect is 1.33:1 - prescaling to correct movie aspect.
VO: [xv] 352x288 => 384x288 Planar YV12 
V:   0.7   0/  0 ??% ??% ??,?% 0 0 
Movie-Aspect is 1.33:1 - prescaling to correct movie aspect.
VO: [xv] 352x288 => 384x288 Planar YV12 
V:   6.3   0/  0  3%  0%  0.0% 0 0 

Exiting... (Quit)
For troubleshooting, I just have one camera configured feeding off of /dev/video1 using ffmpeg and these settings:

Code: Select all

Source Path	/dev/video1
Remote Method (?)	TCP
Options (?)	black
Target colorspace	24 bit colour
Capture Width (pixels)	352
Capture Height (pixels)	288
Preserve Aspect Ratio	unchecked
Orientation		Normal
Deinterlacing	Disabled
Within Zoneminder, everything shows up green so it looks like at least the camera is being excepted by ZM but the scrolling is present and will happen with the rest. I have tried every setting under the son and cannot figure it out. I dont see any crazy messages withing the logs:

Code: Select all

Jun  9 11:21:07 WWGburgDVR zmc_m6[13213]: INF [Monitor-6: 39000 - Capturing at 9.90 fps]
Jun  9 11:22:48 WWGburgDVR zmc_m6[13213]: INF [Monitor-6: 40000 - Capturing at 9.90 fps]
Jun  9 11:24:28 WWGburgDVR zmc_m6[13213]: INF [Monitor-6: 41000 - Capturing at 10.00 fps]
Jun  9 11:26:09 WWGburgDVR zmc_m6[13213]: INF [Monitor-6: 42000 - Capturing at 9.90 fps]
Any help would be greatly appreciated.
Last edited by dabeast1973 on Sun Jun 09, 2019 3:27 pm, edited 1 time in total.

dabeast1973
Posts: 11
Joined: Sun Jun 09, 2019 1:23 pm

Re: Color Bullet Camera Scrolling Video From New Installation

Post by dabeast1973 » Sun Jun 09, 2019 3:14 pm

Another interesting point that I wanted to make was this upgrade also affected the companies older (Dlink DCS 3220) IP cameras. When the same exact settings are used as before with these IP cameras:

Code: Select all

Source Type: Remote
Remote Method: Simple 
Remote Host Name: 10.1.X.X
Remote Host Port: 80
Remote Host Path: /cgi-bin/video.jpg
I get the following error:

Code: Select all

Jun  9 11:14:12 WWGburgDVR zmc_m7[15704]: ERR [Unable to read content]
Jun  9 11:14:12 WWGburgDVR zmc_m7[15704]: ERR [Unable to get response, disconnecting]

dabeast1973
Posts: 11
Joined: Sun Jun 09, 2019 1:23 pm

Re: Color Bullet Camera Scrolling Video From New Installation

Post by dabeast1973 » Sun Jun 09, 2019 3:48 pm

I forgot to add that I did see this one message in the logs and dont know if that could be affecting the ffmpeg bullet camera scrolling issue:

Code: Select all

Jun  9 11:46:01 WWGburgDVR zmc_m6[17975]: WAR [Option rtsp_transport not recognized by ffmpeg]

dabeast1973
Posts: 11
Joined: Sun Jun 09, 2019 1:23 pm

Re: Color Bullet Camera Scrolling Video From New Installation

Post by dabeast1973 » Sun Jun 09, 2019 9:46 pm

Progress:

So I played with /etc/systctl.conf and memory after reading a post or two. I have 8G of system memory so I plugged in:

Code: Select all

kernel.shmmax = 8589934592
kernel.shmall = 393216
and bam the analog cameras came up. They are somewhat grainy so I have to play around with addition stuff to see if I can get them clearer :) What is strange is that now my ssh remote streaming trick doesnt work:

Code: Select all

ssh wwgburg@remote-addr "dd if=/dev/video3" | mplayer -cache 1024 - tv:// -tv driver=v4l2:width=384:height=288:fps=30:outfmt=rgb24
Always something :) Now these crappy DCS 3220, is my second challenge. The damn things wont come like before with the same settings so I dont know what has changed from Zoneminder 1.24 to 1.30.4 but cant figure it out as of now. Still getting the above error

bbunge
Posts: 2431
Joined: Mon Mar 26, 2012 11:40 am
Location: Pennsylvania

Re: Color Bullet Camera Scrolling Video From New Installation

Post by bbunge » Sun Jun 09, 2019 10:21 pm

Go back remove the settings you added:

kernel.shmmax = 8589934592
kernel.shmall = 39321

Those settings have not been needed for years and may just make matters worse.

Here is a link to the install procedures for 1.30.4 on Debian 9:

https://wiki.zoneminder.com/Debian_9_64 ... e_Easy_Way

If you are using an old capture card keep in mind it may not be supported on newer distros...

dabeast1973
Posts: 11
Joined: Sun Jun 09, 2019 1:23 pm

Re: Color Bullet Camera Scrolling Video From New Installation

Post by dabeast1973 » Mon Jun 10, 2019 12:43 pm

Thanks for the reply. Thank is the link that I used to set it up from the beginning. The minute I remove those settings, its resorts back to not working. This is rather odd.

User avatar
iconnor
Posts: 813
Joined: Fri Oct 29, 2010 1:43 am
Location: Toronto
Contact:

Re: Color Bullet Camera Scrolling Video From New Installation

Post by iconnor » Mon Jun 10, 2019 3:03 pm

It is possible that the debian zoneminder package is still using sysvshm.

I would also like to point out that 1.30.4 is ancient. We do provide more modern debian builds at zmrepo.zoneminder.com

dabeast1973
Posts: 11
Joined: Sun Jun 09, 2019 1:23 pm

Re: Color Bullet Camera Scrolling Video From New Installation

Post by dabeast1973 » Mon Jun 10, 2019 9:23 pm

@bbunge

I took your advice and removed the

Code: Select all

kernel.shmmax = 8589934592
kernel.shmall = 39321
All is the same.

@iconnor

I added the zmrepo.zoneminder.com to my source.list and oddly it still installed 1.30.4 using this tutorial:

https://zoneminder.readthedocs.io/en/la ... an-stretch

What version would you recommend that I try? It looking like, "sid" is the latest and greatest. I will give that a shot and let you all know how it goes.

Thank you all for your help. It is greatly appreciated.

dabeast1973
Posts: 11
Joined: Sun Jun 09, 2019 1:23 pm

Re: Color Bullet Camera Scrolling Video From New Installation

Post by dabeast1973 » Tue Jun 11, 2019 2:06 pm

Gentleman,

I have a positive update:

I spend a few hours yesterday and upgrade the system to ZM 1.32.3 and magically all the cameras came up :) So I have all the analog cameras using ffmpeg (/dev/video1, 352x240, 32 bit color) and the Dlink DCS 3220 cameras (Remote, <ip-address>, /cgi-bin/video.jpg, 32 bit color). I now have to looking into seeing if I can get his new Netgear Arlo Pro 2 cameras to work with ZM :)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests