Image tearing and other issues

Forum for questions and support relating to the 1.30.x releases only.
Post Reply
danensis
Posts: 20
Joined: Tue Nov 13, 2007 7:39 pm

Image tearing and other issues

Post by danensis » Mon May 08, 2017 4:04 pm

I've finally migrated from an old Mandriva version of ZM to Ubuntu 14.04 with ZM v1.20.2

I'm using the same capture card that I had in the old machine, and all the same settings. The only difference as far as I can see is that the new setup uses V4L2 rather than V4L. However I have three remaining problems - firstly that the cameras only seem to work when set to NTSC, whereas they were set to PAL on the previous system, and they only show B+W images, whereas they were in colour before, but worse than that, the picture is corrupted, and looks to be interlaced, even though I'm restricting the size to 320x240. There is a black bar down the LH side of the picture, and some duplicated lines at the top.

Any bright ideas? The problem is the same on all six of my cameras.
zm sample.jpg
zm sample.jpg (93.73 KiB) Viewed 1946 times

bbunge
Posts: 2445
Joined: Mon Mar 26, 2012 11:40 am
Location: Pennsylvania

Re: Image tearing and other issues

Post by bbunge » Mon May 08, 2017 8:50 pm

I suspect that your capture card is not fully supported in 14.04. Suggest you search for Zoneminder and your capture card to see what pops up. Try PALB and slow the frame rate down to 5 fps

danensis
Posts: 20
Joined: Tue Nov 13, 2007 7:39 pm

Re: Image tearing and other issues

Post by danensis » Mon May 08, 2017 9:20 pm

Sadly that didn't work. The PALB option just gives a scrambled image.
ZM sample 2.jpg
ZM sample 2.jpg (93.09 KiB) Viewed 1937 times

marcopete87
Posts: 40
Joined: Wed Dec 04, 2013 4:53 pm

Re: Image tearing and other issues

Post by marcopete87 » Tue May 09, 2017 5:48 pm

danensis wrote:
Mon May 08, 2017 4:04 pm
the cameras only seem to work when set to NTSC, whereas they were set to PAL on the previous system, and they only show B+W images, whereas they were in colour before, but worse than that, the picture is corrupted, and looks to be interlaced, even though I'm restricting the size to 320x240. There is a black bar down the LH side of the picture, and some duplicated lines at the top.
are you sure your resolution is correct?
When i used webcams, i had a lot of trouble with nonstandard resolutions, images seemed like yours.
If camera is pal, you have to use pal, 720x576 (or 768×576), if i remember correctly.

mastertheknife
Posts: 678
Joined: Wed Dec 16, 2009 4:32 pm
Location: Israel

Re: Image tearing and other issues

Post by mastertheknife » Tue May 09, 2017 6:18 pm

The image is interlaced by default when using V4L2.
Please select "V4L2: Capture top field only" or "V4L2: Capture bottom field only" in the "Deinterlacing" selection.
Regarding the corruption, what card are you using?
Kfir Itzhak.

danensis
Posts: 20
Joined: Tue Nov 13, 2007 7:39 pm

Re: Image tearing and other issues

Post by danensis » Mon Jun 05, 2017 1:23 pm

I decided to try another capture card, and obtained one that uses the Conexant 8210 chip. I now see full colour images when I use xawtv, but ZoneMinder only captures part of the image, and in very poor quality. I'm beginning to wonder if there is an issue with V4L2 and ZoneMinder?
Attachments
patiojj.jpg
patiojj.jpg (32.04 KiB) Viewed 1831 times

danensis
Posts: 20
Joined: Tue Nov 13, 2007 7:39 pm

Re: Image tearing and other issues

Post by danensis » Mon Jun 05, 2017 3:50 pm

I managed to get the full-size image using PAL and 720 x 576, but I'm still not seeing as good quality on ZM as I see on xawtv

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests