No video from Foscam FI9821W

Forum for questions and support relating to the 1.28.x releases only.
Post Reply
spargopolis
Posts: 8
Joined: Mon Nov 30, 2015 10:52 am
Location: Ottawa, Canada

No video from Foscam FI9821W

Post by spargopolis » Mon Nov 30, 2015 11:13 am

Hello,
I've been trying to connect to a Foscam FI9821W using Ubuntu 14.04 LTS and ZM 1.28.1. I've tried various combinations with a source type of remote vs. ffmpeg. Based on the logs, it seems the closest I've come is with ffmpeg. Currently I see the following in the logs:

Code: Select all

2015-11-30 05:33:43.233853	zmc_m1	27653	INF	Foscam465: 4000 - Capturing at 142.86 fps	zm_monitor.cpp	2907
2015-11-30 05:33:39.125307	zmc_m1	27677	ERR	Unable to open input rtsp://admin:[PASSWORD]@192.168.1.164:88/videoMain due to: Success	zm_ffmpeg_camera.cpp	264
2015-11-30 05:33:39.051673	zmc_m1	27677	ERR	Open video took more than 10 seconds.	zm_ffmpeg_camera.cpp	413
2015-11-30 05:33:36.697152	zmc_m1	27653	INF	Foscam465: 3000 - Capturing at 166.67 fps	zm_monitor.cpp	2907
2015-11-30 05:33:30.130734	zmc_m1	27653	INF	Foscam465: 2000 - Capturing at 142.86 fps	zm_monitor.cpp	2907
2015-11-30 05:33:28.075828	zmc_m1	27677	ERR	Unable to open input rtsp://admin:[PASSWORD]@192.168.1.164:88/videoMain due to: Success	zm_ffmpeg_camera.cpp	264
2015-11-30 05:33:28.008253	zmc_m1	27677	ERR	Open video took more than 10 seconds.	zm_ffmpeg_camera.cpp	413
2015-11-30 05:33:23.628897	zmc_m1	27653	INF	Foscam465: 1000 - Capturing at 55.56 fps	zm_monitor.cpp	2907
2015-11-30 05:33:17.137313	zmc_m1	27653	ERR	Unable to open input rtsp://admin:[PASSWORD]@192.168.1.164:88/videoMain due to: Success	zm_ffmpeg_camera.cpp	264
2015-11-30 05:33:17.059998	zmc_m1	27653	ERR	Open video took more than 10 seconds.	zm_ffmpeg_camera.cpp	413
2015-11-30 05:33:06.730560	zmwatch	27671	INF	Watchdog pausing for 30 seconds	zmwatch.pl	
2015-11-30 05:33:06.687670	zmwatch	27671	INF	Watchdog starting	zmwatch.pl	
2015-11-30 05:33:06.429410	zmdc	27671	INF	'zmwatch.pl' started at 15/11/30 05:33:06	zmdc.pl	
2015-11-30 05:33:06.429400	zmdc	27623	INF	'zmwatch.pl' starting at 15/11/30 05:33:06, pid = 27671	zmdc.pl	
2015-11-30 05:33:06.323600	zmfilter	27655	INF	Scanning for events	zmfilter.pl	
2015-11-30 05:33:06.009230	zmdc	27663	INF	'zmaudit.pl -c' started at 15/11/30 05:33:06	zmdc.pl	
2015-11-30 05:33:06.007660	zmdc	27623	INF	'zmaudit.pl -c' starting at 15/11/30 05:33:06, pid = 27663	zmdc.pl	
2015-11-30 05:33:05.932462	zmc_m1	27653	INF	Priming capture from rtsp://admin:[PASSWORD]@192.168.1.164:88/videoMain	zm_ffmpeg_camera.cpp	98
To me, it seems odd to see "Unable to open input rtsp..... due to: Success".

I'd be happy to switch back to a source type of remote if this would have better overall outcomes. Comments welcome.
Thanks for your interest.

sascha-b
Posts: 1
Joined: Mon Nov 30, 2015 1:28 pm

Re: No video from Foscam FI9821W

Post by sascha-b » Mon Nov 30, 2015 2:23 pm

Hi there,

my setup is slightly different, (ZM 1.29, Ubuntu Server 14.04, zmNinja and some FI8921W China-Clones) and in "development" but I hab more than once no video in the past couple of days and maybe my comment helps you somehow.

I started to use the "remote - http - simple" combination and was able to get the videostream working. Maybe you should start there.
My (very personal) experience was that the http setup was easier to setup and debug. Just my two cents....

Here is how I set up my Foscam-Clones:

General
  • Type: Remote
Source
  • Protocol: HTTP
    Method: Simple
    Host: <IP>
    Port: <PORT>
    Path: for sure different, mine is: /videostream.cgi?user=admin&pwd=geheim
Control
  • Type: FI9821W
    Device: user=admin&pwd=geheim
    Address: <IP>:<PORT>
Maybe this works with the specific guides for the FI9821W from the Wiki for you too.
What I usually do is a restart of both components (ZoneMinder and Apache) to ensure everything gets loaded.

I'm currently testing the environment with a Windows-VM and zmNinja Desktop because sometimes I just receive no video using Opera or Chrome.

And last but not least here are some links that might help you:

Link to the ZoneMinder Wiki (ZM 1.28 on Ubuntu Server):
https://wiki.zoneminder.com/Various_Lea ... rver_14.04

Link to the Foscam Forum, the thread is about free testing tools:
http://foscam.us/forum/free-tools-that- ... tml#p34609

Cheers

bbunge
Posts: 2619
Joined: Mon Mar 26, 2012 11:40 am
Location: Pennsylvania

Re: No video from Foscam FI9821W

Post by bbunge » Mon Nov 30, 2015 2:28 pm

One setting you need to get right, regardless of the source, is the resolution. For your camera start with 320x160 and work up from there. ffmpeg will work with rtsp://admin:password@ip-address:88/vidoMain

spargopolis
Posts: 8
Joined: Mon Nov 30, 2015 10:52 am
Location: Ottawa, Canada

Re: No video from Foscam FI9821W

Post by spargopolis » Tue Dec 01, 2015 3:03 am

Thanks for the comments and the links. I tried the basic http/simple settings which sacha-b suggested. I don't have a Control tab, but all other settings under General and Source were the same or similar, but unfortunately no luck seeing video. Then I logged into the camera to set a lower resolution. The only options are "VGA" or "720P". I chose VGA, then set my Source capture width and height to be 640x480. As with all these changes, the see the following in the log;

Code: Select all

2015-11-30 20:15:24.802015	zmc_m1	4006	ERR	Invalid response status 404: Not Found	zm_remote_camera_http.cpp	792
2015-11-30 20:15:24.750485	zmc_m1	4006	ERR	Unable to get response	zm_remote_camera_http.cpp	1176
2015-11-30 20:15:24.710116	zmc_m1	4006	ERR	Invalid response status 404: Not Found	zm_remote_camera_http.cpp	792
2015-11-30 20:15:24.661606	zmc_m1	4006	ERR	Unable to get response	zm_remote_camera_http.cpp	1176
2015-11-30 20:15:24.622598	zmc_m1	4006	ERR	Invalid response status 404: Not Found	zm_remote_camera_http.cpp	792
2015-11-30 20:15:24.572731	zmc_m1	4006	ERR	Unable to get response	zm_remote_camera_http.cpp	1176
2015-11-30 20:15:24.528799	zmc_m1	4006	ERR	Invalid response status 404: Not Found	zm_remote_camera_http.cpp	792
I switched ports from 88 to 888 (which is defined as the "media port" on the camera) and I see the following, which looks marginally better.

Code: Select all

2015-11-30 20:34:54.239632	zmc_m1	4787	WAR	Unable to capture image, retrying	zm_remote_camera_http.cpp	1171
2015-11-30 20:34:54.195259	zmc_m1	4787	ERR	Connection dropped by remote end	zm_remote_camera_http.cpp	645
2015-11-30 20:34:54.119506	zmc_m1	4787	WAR	Select timed out	zm_remote_camera_http.cpp	157
2015-11-30 20:34:51.570876	zmc_m1	4787	WAR	Unable to capture image, retrying	zm_remote_camera_http.cpp	1171
2015-11-30 20:34:51.526586	zmc_m1	4787	ERR	Connection dropped by remote end	zm_remote_camera_http.cpp	645
2015-11-30 20:34:51.463160	zmc_m1	4787	WAR	Select timed out	zm_remote_camera_http.cpp	157
Still I don't see video when selecting the camera name.
I switch the camera back to 720P, switched back to port 88, and I tried knnniggett's 1st post here https://github.com/ZoneMinder/ZoneMinder/issues/734 and now I see;

Code: Select all

2015-11-30 22:01:31.437041	zmc_m1	7561	INF	Starting Capture	zmc.cpp	195
2015-11-30 22:01:31.284769	zmc_m1	7563	ERR	Unexpected response code 404, text is 'Not Found'	zm_rtsp.cpp	313
2015-11-30 22:01:31.167420	zmdc	7561	INF	'zmc -m 1' started at 15/11/30 22:01:31	zmdc.pl	
2015-11-30 22:01:31.164370	zmdc	7428	INF	'zmc -m 1' starting at 15/11/30 22:01:31, pid = 7561	zmdc.pl	
2015-11-30 22:01:31.077770	zmdc	7428	INF	Starting pending process, zmc -m 1	zmdc.pl	
2015-11-30 22:00:11.564590	zmdc	7428	ERR	'zmc -m 1' exited abnormally, exit status 255	zmdc.pl	
Further suggestions would be appreciated.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests