EyeZM errors on zm 1.27

Forum for questions and support relating to the 1.27.x releases only.
Post Reply
sipi
Posts: 129
Joined: Wed Feb 14, 2007 5:18 pm

EyeZM errors on zm 1.27

Post by sipi » Mon Apr 21, 2014 2:15 pm

Hi,

I have two strange errors on EyeZM with zm 1.27.

Firstly, after when I updated my zm to 1.27 then the EyeZM can't work with zm 1.27. I tried what stealthy recommend to make some changes in /usr/share/zoneminder/skins/xml/skin.php file (http://www.zoneminder.com/forums/viewto ... 31&t=22035) but it wouldn't work me properly. When I start the EyeZM app on my iPhone then the EyeZM can't connect to zm 1.27 and I have an popup error message on my phone:

Error Connecting
Server cannot locate sub-view of XML Plugin. XML Plugin installation may be corrupted.

Then I heve an error message in the EyeZM's log on my phone:

EyeZM: XML Parser Error: XML Parser Error 4, Page is Empty. Check that XML plugin is installaed correctly.
EyeZM: Could not parse server ZM, error reason: server cannot locate sub-view of XML Plugin. XML Plugin installation may be corrupted.

If then I stop run of the EyeZM app (I don't close it because EyeZM stays in the background memory) and restart it then it can connect to my zm 1.27. Then I can view Monitor streams. If I close the app (it doesn't stay in the memory) then I start it again I have same problem and it is repeated every time.

Secondly, if the EyeZM can work with zm 1.27 than I can view IP cams streams but I can't view streams from my analog ProVideo card. The Eyezm loads and loads but there isn't any picture. There is any error message and I found in the EyeZM's on my phone:

EyeZM: Starting 704x576 feed for Monitor ID 1.
EyeZM: Validated monitor 1 to use Codec for streaming.

Has someone any idea?
Thanks.

sipi
Posts: 129
Joined: Wed Feb 14, 2007 5:18 pm

Re: EyeZM errors on zm 1.27

Post by sipi » Mon Apr 28, 2014 12:38 pm

Hi,

I worked on this problem under last week and I find some strange things.

The problem is zm 1.27 has an error when I try to use analog cams on ProVideo card or on Axis A240Q IP video server with 4CIF (704x576) resolution and 8bit grayscale (Target color space). This problem was after I used stealthy's recommend changing (http://www.zoneminder.com/forums/viewto ... 31&t=22035).

Can someone change it in the zm source code?

If I manually setup an 4CIF cam (I can't use Preset or save it, please read this: http://www.zoneminder.com/forums/viewto ... 31&t=22194) I find this in the EyeZM log on my iPhone:

EyeZM: Starting 704x576 feed for Monitor ID 1.
EyeZM: Validated monitor 1 to use Codec for streaming.

and in the zm's log:

Apr 21 16:36:56 linux2 zms[23855]: INF [Authenticated user 'user']
Apr 21 16:36:56 linux2 zms[23855]: ERR [Attempt to directly assign buffer from an undersized buffer of size: 81844]

and in the "weblog":

2014-04-21 16:36:56.245447 zms 5759 ERR Attempt to directly assign buffer from an undersized buffer of size: 81844 /home/abuild/rpmbuild/BUILD/ZoneMinder-1.27.0/src/zm_image.cpp 344
2014-04-21 16:36:56.251056 zms 12036 ERR Got signal 6 (Aborted), crashing /home/abuild/rpmbuild/BUILD/ZoneMinder-1.27.0/src/zm_signal.cpp 54

and in the apache's log:

192.168.1.92 - - [22/Apr/2014:10:15:51 +0200] "GET /zm/?skin=xml&protoVer=2&action=login&username=user&password=password&numEvents=10 HTTP/1.1" 200 27 "-" "eyeZm/1.3.668 CFNetwork/672.0.8 Darwin/14.0.0"
192.168.1.92 - - [22/Apr/2014:10:15:59 +0200] "GET /zm/?skin=xml&protoVer=2&action=login&username=user&password=password&numEvents=10 HTTP/1.1" 200 1210 "-" "eyeZm/1.3.668 CFNetwork/672.0.8 Darwin/14.0.0"
192.168.1.92 - - [22/Apr/2014:10:16:07 +0200] "GET /zm/?skin=xml&view=actions&action=feed&monitor=1&protoVer=2&scale=50&fps=3&width=320&height=240&vcodec=mjpeg HTTP/1.1" 200 773 "-" "Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 7_0_3 like Mac OS X) AppleWebKit/537.51.1 (KHTML, like Gecko) Mobile/11B511"
192.168.1.92 - - [22/Apr/2014:10:16:07 +0200] "GET /cgi-bin/nph-zms?mode=jpeg&monitor=1&scale=50&maxfps=3&buffer=1000&auth=13dbe22d02adabe4e103502803c5c271&rand=1398154567 HTTP/1.1" 200 - "http://192.168.1.2/zm/?skin=xml&view=ac ... odec=mjpeg" "Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 7_0_3 like Mac OS X) AppleWebKit/537.51.1 (KHTML, like Gecko) Mobile/11B511"
192.168.1.92 - - [22/Apr/2014:10:16:13 +0200] "GET /zm/?skin=xml&view=actions&action=feed&monitor=3&protoVer=2&scale=45&fps=3&width=316&height=259&vcodec=mjpeg HTTP/1.1" 200 773 "-" "Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 7_0_3 like Mac OS X) AppleWebKit/537.51.1 (KHTML, like Gecko) Mobile/11B511"
192.168.1.92 - - [22/Apr/2014:10:16:13 +0200] "GET /cgi-bin/nph-zms?mode=jpeg&monitor=3&scale=45&maxfps=3&buffer=1000&auth=13dbe22d02adabe4e103502803c5c271&rand=1398154573 HTTP/1.1" 200 - "http://192.168.1.2/zm/?skin=xml&view=ac ... odec=mjpeg" "Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 7_0_3 like Mac OS X) AppleWebKit/537.51.1 (KHTML, like Gecko) Mobile/11B511"

These errors show that zm can't stream the 4CIF pictures in 8bit grayscale to EyeZM because it has an undersized buffer error. I don't understand because this problem was made in the zm 1.25 and 1.26.x. I found the zm_image.cpp and zm_signal.cpp was modified and I think these are the cause of problem. Yes, I know that source was modified for less CPU usage and properly working but I don't know how can someone fix these problem because I think maybe it can fix in the source code and not need to change EyeZM. It is important because EyeZM developers haven't answered any forum problem or direct e-mail for two years.

But there is an very strange situation. If I change Monitor color from 8bit greyscale to 24bit color then EyeZm can load picture stream but have an error message in the log:

2014-04-24 15:28:18.157135 zms 10660 ERR Attempt to directly assign buffer from an undersized buffer of size: 245532 /home/abuild/rpmbuild/BUILD/ZoneMinder-1.27.0/src/zm_image.cpp 344
2014-04-25 23:27:07.074006 zms 10128 INF addr2line -e /srv/www/cgi-bin/nph-zms 0x49678c 0x7f92c0b189f0 0x7f92bd6b6404 0x437e65 0x7f92bd6713d9 0x7f92bd671425 0x7f92bd65abec 0x418921 /home/abuild/rpmbuild/BUILD/ZoneMinder-1.27.0/src/zm_signal.cpp 106
2014-04-25 23:27:07.037848 zms 10128 INF Backtrace complete, please execute the following command for more information /home/abuild/rpmbuild/BUILD/ZoneMinder-1.27.0/src/zm_signal.cpp 105

The problem is that my analog cams serve black and white image... if I change it 24bit color they use more cpu and rive space...
Other problem is that isn't a correct situation because when zm streams pictures to EyeZM then zm will write continously these error to log under the connection.

Did somebody experience this on his iPhone? Can somebody help to EyeZM users?

Thanks a lot.

sipi
Posts: 129
Joined: Wed Feb 14, 2007 5:18 pm

Re: EyeZM errors on zm 1.27

Post by sipi » Sat May 03, 2014 8:03 am

EyeZM login works properly now because monex made a patch for suse. Thanks for monex. I think it will be good if someone improves this in the source code.

But EyeZM can't shows stream properly from the cam what I use 4CIF resolution and 8bit greyscale. It is very strange because EyeZM can shows Montage stream from this cam without any error message but when I try to view direct stream from this cam I get an error message and it can't shows the stream:

2014-05-03 00:14:44.892079 zms 11305 ERR Attempt to directly assign buffer from an undersized buffer of size: 81844 /home/abuild/rpmbuild/BUILD/ZoneMinder-1.27.0/src/zm_image.cpp 344

I don't understand how can EyeZM show the stream in Montage view and it can't show only this cam stream. Any idea?

freakwent
Posts: 1
Joined: Wed May 14, 2014 8:25 am

Re: EyeZM errors on zm 1.27

Post by freakwent » Wed May 14, 2014 9:20 am

I have this problem too. I will edit this post shortly with my progress. I am very unhappy that there is no other ZM client for apple; The android client I use works perfectly, and it's free!

sipi
Posts: 129
Joined: Wed Feb 14, 2007 5:18 pm

Re: EyeZM errors on zm 1.27

Post by sipi » Sun Jun 01, 2014 2:02 pm

Hi,

I can eliminate my problem between ZM 1.27 and EyeZM. The problem is that ZM 1.27 can't send stream to the EyeZM when I'ld like to see a camera Live Feed if the camera's resolution is 704x576 and color is grey scale (8 bit). When I see a Montage view on the EyeZM I can see this camera's picture but it is smaller than Live Feed picture size. When I'ld like camera's Live Feed I have an error message. The error message is

zms 11305 ERR Attempt to directly assign buffer from an undersized buffer of size: 81844 /home/abuild/rpmbuild/BUILD/ZoneMinder-1.27.0/src/zm_image.cpp 344.

This means that there is a buffer size problem. I suspect that buffer memory management has changed in the ZM 1.27 and and this is the cause of the problem.

Because I'm interested in who uses EyeZM on the iPhone with ZoneMinder 1.27? Has someone got analog camera with 704x576 px resolution? How someone use it, it connected a video card (ex. Provideo PV-149) or a video server (ex. Axis A240Q) which connected to ZM 1.27?

Which OS is used (CentOS, Debian, SuSE, etc)? Which platform is used (i585, x86_64)?

Does everything work fine? Can ZM 1.27 stream mjpeg and h264 encoded stream to the iPhone?

Thanks for all the information.

Henri
Posts: 23
Joined: Mon May 16, 2011 7:39 pm

Re: EyeZM errors on zm 1.27

Post by Henri » Sun Oct 05, 2014 12:17 pm

Hi,

If have with Eyezm and Zoneminder 1.27 in live view allways the message "Attempt to directly assign buffer from an undersized buffer of size: xxxxxxx" in the log.
Is there someone who knows how to solve this problem because i get no answer from the developer of Eyezm.
Or do you know another Zoneminder App for Iphone or Ipad ?

Regards

User avatar
knight-of-ni
Posts: 2304
Joined: Thu Oct 18, 2007 1:55 pm
Location: Shiloh, IL

Re: EyeZM errors on zm 1.27

Post by knight-of-ni » Tue Oct 07, 2014 3:06 pm

Eyezm users are in a tough spot right now. I've seen multiple reports the author isn't maintaining eyezm.
Unfortunately, I don't know of anyone who actively develops zoneminder who also uses eyezm.
I don't own a tablet and my personal phone isn't "smart" so I am not able to directly contribute to this.

The only thing I can offer is to help coordinate changes into zoneminder if someone else does the work.
Visit my blog for ZoneMinder related projects using the Raspberry Pi, Orange Pi, Odroid, and the ESP8266
All of these can be found at https://zoneminder.blogspot.com/

Lars
Posts: 6
Joined: Mon Sep 15, 2014 11:46 am

Re: EyeZM errors on zm 1.27

Post by Lars » Mon Oct 20, 2014 7:30 am

Is the source available for the mobile app?

User avatar
iconnor
Posts: 1311
Joined: Fri Oct 29, 2010 1:43 am
Location: Toronto
Contact:

Re: EyeZM errors on zm 1.27

Post by iconnor » Mon Oct 20, 2014 12:51 pm

sipi your buffer prolems are because you went from an 8it palette to a 24 bit palette, this requires more buffers. You just need to increase them, it's on one of the tabs in the monitor config.

User avatar
knight-of-ni
Posts: 2304
Joined: Thu Oct 18, 2007 1:55 pm
Location: Shiloh, IL

Re: EyeZM errors on zm 1.27

Post by knight-of-ni » Fri Nov 07, 2014 5:10 pm

We just had someone volunteer to develop a mobile app for zoneminder.

If you are interested, please read this thread here on github:
https://github.com/ZoneMinder/ZoneMinder/issues/559

Feedback is appreciated.
Visit my blog for ZoneMinder related projects using the Raspberry Pi, Orange Pi, Odroid, and the ESP8266
All of these can be found at https://zoneminder.blogspot.com/

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests