[SOLVED] I broke my Zoneminder...mmap errors

Forum for questions and support relating to the 1.24.x releases only.
Post Reply
haus
Posts: 195
Joined: Thu Oct 11, 2007 5:10 am

[SOLVED] I broke my Zoneminder...mmap errors

Post by haus » Wed Aug 17, 2011 9:51 pm

Help...I had 1.24.4 running beautifully on a Core 2 Duo machine. Took a week to get it working just so. Then today I was screwing around trying to install a command-line mp3 player on my headless system, tried a few that I shouldn't have (uninstalled them), and now ZM is completely broken. zmc won't start, and the message log is full of:

Code: Select all

Aug 17 14:36:22 security myscript[2031]: ERR [Can't open memory map file '/dev/shm/zm.mmap.4': No such file or directory]
Aug 17 14:36:23 security myscript[2031]: ERR [Can't open memory map file '/dev/shm/zm.mmap.2': No such file or directory]
Aug 17 14:36:23 security myscript[2031]: ERR [Can't open memory map file '/dev/shm/zm.mmap.4': No such file or directory]
/dev/shm exists and has all kinds of permissions:

Code: Select all

drwxrwxrwt 2 root   root          40 2011-08-17 14:24 shm

Any ideas? I searched in the forums but couldn't find anyone who actually solved this. I was working ten minutes ago...I know I broke it, I just don't know how. I originally used this guide in the wiki to set things up...worked great for 1.24.4 until I took it upon myself to destroy this wonderfully working machine:

http://www.zoneminder.com/wiki/index.ph ... _Cambozola

Any suggestions would be great. :)
Last edited by haus on Wed Aug 17, 2011 10:06 pm, edited 1 time in total.

haus
Posts: 195
Joined: Thu Oct 11, 2007 5:10 am

Re: I broke my Zoneminder...mmap errors

Post by haus » Wed Aug 17, 2011 9:58 pm

Update: found another error message:

/usr/local/bin/zmfix: relocation error: /usr/local/lib/libavdevice.so.52: symbol av_new_packet, version LIBAVCODEC_52 not defined in file libavcodec.so.52 with link time reference

whatboy
Posts: 304
Joined: Mon Aug 31, 2009 10:31 pm

Re: I broke my Zoneminder...mmap errors

Post by whatboy » Wed Aug 17, 2011 9:59 pm

What if recompile using --enable-mmap=no ???

haus
Posts: 195
Joined: Thu Oct 11, 2007 5:10 am

Re: I broke my Zoneminder...mmap errors

Post by haus » Wed Aug 17, 2011 10:05 pm

I fixed it! Another thread mentioned removing libavdevice, so I tried apt-get remove libavdevice52, which of course it couldn't find (since I'm poking around in the dark here), but then it helpfully said the following packages are no longer required:

Code: Select all

  libopenal1 libsdl1.2debian libsdl1.2debian-alsa libts-0.0-0 libswscale0 libxfixes3 libavutil49 libcaca0 libxvidcore4 libvorbisfile3 libxmmsclient6
  libsvga1 libxxf86vm1 libjack0 liblircclient0 libx86-1 libspeex1 xmms2-plugin-pulse libpostproc51 libvorbisenc2 libavformat52 libsmbclient libx264-85
  libschroedinger-1.0-0 libdirectfb-1.2-0 xmms2-plugin-alsa libmp3lame0 libenca0 xmms2-plugin-id3v2 libxxf86dga1 libgif4 xmms2-client-nycli libtheora0
  libice6 libaa1 libsamplerate0 liblzo2-2 libcdparanoia0 libflac8 libgsm1 libdvdnav4 xmms2-plugin-mad libdvdread4 xmms2-core libxtst6 libxvmc1
  libgl1-mesa-dri libavcodec52 tsconf x11-common libgl1-mesa-glx libsysfs2 xmms2-client-cli xmms2-plugin-vorbis libsm6 libpulse0 liboil0.3 libxdamage1
  libxi6 libvorbis0a libaudio2 libxt6 libxinerama1 libxv1 libmpcdec3 xmms2-icon libsndfile1 libxmmsclient-glib1 libogg0
and I could apt-get autoremove them so I did...and my blank image icons turned to black rectangles as I watched the uninstall proceed, and then zmpkg.pl restart made everything work again.

Thank goodness...learned my lesson, don't mess with success.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 24 guests