Camera not starting at boot

Forum for questions and support relating to the 1.24.x releases only.
Post Reply
tfuller
Posts: 20
Joined: Tue Jun 14, 2011 10:07 pm

Camera not starting at boot

Post by tfuller » Sun Jun 19, 2011 3:51 am

Rather than tack this on to my old thread of trying to get Zoneminder setup I started a new topic as this is now unrelated. When zoneminder first starts my camera source is red and no image is displayed. If I click to edit settings, make absolutely no changes, and click save and then works. Anybody know what could be causing this?

mastertheknife
Posts: 678
Joined: Wed Dec 16, 2009 4:32 pm
Location: Israel

Re: Camera not starting at boot

Post by mastertheknife » Sun Jun 19, 2011 8:40 am

Whats in the syslog?

mastertheknife
Kfir Itzhak.

tfuller
Posts: 20
Joined: Tue Jun 14, 2011 10:07 pm

Re: Camera not starting at boot

Post by tfuller » Sun Jun 19, 2011 1:45 pm

I looked through the syslog and found this line.

Jun 19 09:39:45 media-server zmfix[1289]: ERR [Can't stat /dev/video0: No such file or directory]

I should have checked the syslog before posting this and provided that information. Any idea why I would be getting this error?

tfuller
Posts: 20
Joined: Tue Jun 14, 2011 10:07 pm

Re: Camera not starting at boot

Post by tfuller » Sun Jun 19, 2011 2:26 pm

Also, I failed to mention I've tried running chmod 777 /dev/video0, which I believe should eliminate any permission problems.

mastertheknife
Posts: 678
Joined: Wed Dec 16, 2009 4:32 pm
Location: Israel

Re: Camera not starting at boot

Post by mastertheknife » Sun Jun 19, 2011 3:28 pm

Thats all in the syslog?

Regarding the permission issue:

Code: Select all

gpasswd -a video www-data
This adds the www-data user (might be apache instead, depending on your distro) to the video group.

mastertheknife
Kfir Itzhak.

mastertheknife
Posts: 678
Joined: Wed Dec 16, 2009 4:32 pm
Location: Israel

Re: Camera not starting at boot

Post by mastertheknife » Sun Jun 19, 2011 4:05 pm

I think your problem is that ZoneMinder is starting too early, perhaps before udev and mysql.
Try adding: sleep 5
into the startup script.

mastertheknife
Kfir Itzhak.

tfuller
Posts: 20
Joined: Tue Jun 14, 2011 10:07 pm

Re: Camera not starting at boot

Post by tfuller » Sun Jun 19, 2011 4:43 pm

Sorry for not just posting the entire syslog. I tried your options and they did not seem to change anything for me. Thanks for the suggestions though.

Syslog:

Code: Select all

Jun 19 12:35:58 media-server zmdc[1281]: INF ['zmc -d /dev/video0' starting at 11/06/19 12:35:58, pid = 1330]
Jun 19 12:35:58 media-server zmdc[1330]: INF ['zmc -d /dev/video0' started at 11/06/19 12:35:58]
Jun 19 12:35:58 media-server zmc_dvideo0[1330]: INF [Debug Level = 0, Debug Log = <none>]
Jun 19 12:35:58 media-server zmc_dvideo0[1330]: INF [Starting Capture]
Jun 19 12:35:58 media-server zmc_dvideo0[1330]: FAT [Failed to stat video device /dev/video0: No such file or directory]
Jun 19 12:35:58 media-server zmdc[1281]: ERR ['zmc -d /dev/video0' exited abnormally, exit status 255]
Jun 19 12:35:58 media-server zmdc[1281]: INF [Starting pending process, zmc -d /dev/video0]
Jun 19 12:35:58 media-server zmdc[1281]: INF ['zmc -d /dev/video0' starting at 11/06/19 12:35:58, pid = 1333]
Jun 19 12:35:58 media-server zmdc[1333]: INF ['zmc -d /dev/video0' started at 11/06/19 12:35:58]
Jun 19 12:35:58 media-server zmc_dvideo0[1333]: INF [Debug Level = 0, Debug Log = <none>]
Jun 19 12:35:58 media-server zmc_dvideo0[1333]: INF [Starting Capture]
Jun 19 12:35:58 media-server zmc_dvideo0[1333]: FAT [Failed to stat video device /dev/video0: No such file or directory]
Jun 19 12:35:58 media-server zmdc[1281]: ERR ['zmc -d /dev/video0' exited abnormally, exit status 255]
Jun 19 12:35:58 media-server zmdc[1281]: INF ['zma -m 2' starting at 11/06/19 12:35:58, pid = 1334]
Jun 19 12:35:58 media-server zmdc[1334]: INF ['zma -m 2' started at 11/06/19 12:35:58]
Jun 19 12:35:58 media-server zma_m2[1334]: INF [Debug Level = 0, Debug Log = <none>]
Jun 19 12:35:58 media-server zma_m2[1334]: WAR [Waiting for capture daemon]
Jun 19 12:35:59 media-server zmdc[1281]: INF ['zmfilter.pl' starting at 11/06/19 12:35:59, pid = 1339]
Jun 19 12:35:59 media-server zmdc[1339]: INF ['zmfilter.pl' started at 11/06/19 12:35:59]
Jun 19 12:35:59 media-server zma_m2[1334]: WAR [Waiting for capture daemon]
Jun 19 12:36:00 media-server zmdc[1281]: INF ['zmaudit.pl -c' starting at 11/06/19 12:36:00, pid = 1505]
Jun 19 12:36:00 media-server zmdc[1505]: INF ['zmaudit.pl -c' started at 11/06/19 12:36:00]
Jun 19 12:36:00 media-server zma_m2[1334]: WAR [Waiting for capture daemon]
Jun 19 12:36:00 media-server kernel: [   31.870045] tveeprom 2-0050: Huh, no eeprom present (err=-6)?
Jun 19 12:36:00 media-server kernel: [   31.870049] bttv0: tuner type unset
Jun 19 12:36:00 media-server kernel: [   31.870151] bttv0: registered device video0
Jun 19 12:36:00 media-server kernel: [   31.870183] bttv0: registered device vbi0
Jun 19 12:36:01 media-server zmdc[1281]: INF ['zmwatch.pl' starting at 11/06/19 12:36:01, pid = 1594]
Jun 19 12:36:01 media-server zmdc[1594]: INF ['zmwatch.pl' started at 11/06/19 12:36:01]
Jun 19 12:36:01 media-server zmfilter[1339]: INF [Scanning for events]
Jun 19 12:36:01 media-server zma_m2[1334]: WAR [Waiting for capture daemon]
Jun 19 12:36:01 media-server zmwatch[1594]: INF [Watchdog starting]
Jun 19 12:36:01 media-server zmwatch[1594]: INF [Watchdog pausing for 30 seconds]
Jun 19 12:36:01 media-server zmdc[1281]: INF ['zmupdate.pl -c' starting at 11/06/19 12:36:01, pid = 1599]
Jun 19 12:36:01 media-server zmdc[1599]: INF ['zmupdate.pl -c' started at 11/06/19 12:36:01]
Jun 19 12:36:02 media-server zma_m2[1334]: WAR [Waiting for capture daemon]
Jun 19 12:36:03 media-server zmdc[1281]: INF [Starting pending process, zmc -d /dev/video0]
Jun 19 12:36:03 media-server zmdc[1281]: INF ['zmc -d /dev/video0' starting at 11/06/19 12:36:03, pid = 1721]
Jun 19 12:36:03 media-server zmdc[1721]: INF ['zmc -d /dev/video0' started at 11/06/19 12:36:03]
Jun 19 12:36:03 media-server zmc_dvideo0[1721]: INF [Debug Level = 0, Debug Log = <none>]
Jun 19 12:36:03 media-server zmc_dvideo0[1721]: INF [Starting Capture]
Jun 19 12:36:03 media-server zmc_dvideo0[1721]: FAT [Failed to open video device /dev/video0: Permission denied]
Jun 19 12:36:03 media-server zmdc[1281]: ERR ['zmc -d /dev/video0' exited abnormally, exit status 255]
Jun 19 12:36:03 media-server zma_m2[1334]: WAR [Waiting for capture daemon]
Jun 19 12:36:13 media-server zma_m2[1334]: last message repeated 9 times
Jun 19 12:36:13 media-server zmdc[1281]: INF [Starting pending process, zmc -d /dev/video0]
Jun 19 12:36:13 media-server zmdc[1281]: INF ['zmc -d /dev/video0' starting at 11/06/19 12:36:13, pid = 1739]
Jun 19 12:36:13 media-server zmdc[1739]: INF ['zmc -d /dev/video0' started at 11/06/19 12:36:13]
Jun 19 12:36:13 media-server zmc_dvideo0[1739]: INF [Debug Level = 0, Debug Log = <none>]
Jun 19 12:36:13 media-server zmc_dvideo0[1739]: INF [Starting Capture]
Jun 19 12:36:13 media-server zmc_dvideo0[1739]: FAT [Failed to open video device /dev/video0: Permission denied]
Jun 19 12:36:13 media-server zmdc[1281]: ERR ['zmc -d /dev/video0' exited abnormally, exit status 255]
Jun 19 12:36:13 media-server zma_m2[1334]: WAR [Waiting for capture daemon]
Jun 19 12:36:14 media-server zma_m2[1334]: WAR [Waiting for capture daemon]
Jun 19 12:36:15 media-server polkitd[1831]: started daemon version 0.101 using authority implementation `local' version `0.101'
Jun 19 12:36:15 media-server zma_m2[1334]: WAR [Waiting for capture daemon]
Jun 19 12:36:33 media-server zma_m2[1334]: last message repeated 17 times
Jun 19 12:36:33 media-server zmdc[1281]: INF [Starting pending process, zmc -d /dev/video0]
Jun 19 12:36:33 media-server zmdc[1281]: INF ['zmc -d /dev/video0' starting at 11/06/19 12:36:33, pid = 1978]
Jun 19 12:36:33 media-server zmdc[1978]: INF ['zmc -d /dev/video0' started at 11/06/19 12:36:33]
Jun 19 12:36:33 media-server zmc_dvideo0[1978]: INF [Debug Level = 0, Debug Log = <none>]
Jun 19 12:36:33 media-server zmc_dvideo0[1978]: INF [Starting Capture]
Jun 19 12:36:33 media-server zmc_dvideo0[1978]: FAT [Failed to open video device /dev/video0: Permission denied]
Jun 19 12:36:33 media-server zmdc[1281]: ERR ['zmc -d /dev/video0' exited abnormally, exit status 255]
Jun 19 12:36:33 media-server zma_m2[1334]: WAR [Waiting for capture daemon]
Jun 19 12:36:44 media-server zma_m2[1334]: last message repeated 10 times
Jun 19 12:36:44 media-server kernel: [   75.389956] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Setting dpms mode 3 on vga encoder (output 0)
Jun 19 12:36:44 media-server kernel: [   75.410162] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Setting dpms mode 0 on vga encoder (output 0)
Jun 19 12:36:44 media-server kernel: [   75.410166] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Output DVI-I-1 is running on CRTC 0 using output A
Jun 19 12:36:44 media-server zma_m2[1334]: WAR [Waiting for capture daemon]
Jun 19 12:37:00 media-server zma_m2[1334]: last message repeated 15 times
Jun 19 12:37:00 media-server kernel: [   91.285183] EXT4-fs (sda1): re-mounted. Opts: errors=remount-ro,commit=0
Jun 19 12:37:00 media-server zma_m2[1334]: WAR [Waiting for capture daemon]
Jun 19 12:37:13 media-server zma_m2[1334]: last message repeated 12 times
Jun 19 12:37:13 media-server zmdc[1281]: INF [Starting pending process, zmc -d /dev/video0]
Jun 19 12:37:13 media-server zmdc[1281]: INF ['zmc -d /dev/video0' starting at 11/06/19 12:37:13, pid = 2296]
Jun 19 12:37:13 media-server zmdc[2296]: INF ['zmc -d /dev/video0' started at 11/06/19 12:37:13]
Jun 19 12:37:13 media-server zmc_dvideo0[2296]: INF [Debug Level = 0, Debug Log = <none>]
Jun 19 12:37:13 media-server zmc_dvideo0[2296]: INF [Starting Capture]
Jun 19 12:37:13 media-server zmc_dvideo0[2296]: FAT [Failed to open video device /dev/video0: Permission denied]
Jun 19 12:37:13 media-server zmdc[1281]: ERR ['zmc -d /dev/video0' exited abnormally, exit status 255]
Jun 19 12:37:13 media-server zma_m2[1334]: WAR [Waiting for capture daemon]

tfuller
Posts: 20
Joined: Tue Jun 14, 2011 10:07 pm

Re: Camera not starting at boot

Post by tfuller » Sun Jun 19, 2011 4:45 pm

I'm having trouble posting the entire syslog. That was the end where the errors start creeping up. Here is the section before that.

Code: Select all

Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.093573] <30>udev[350]: starting version 167
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.095009] Adding 2096124k swap on /dev/sda5.  Priority:-1 extents:1 across:2096124k 
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.116886] lp: driver loaded but no devices found
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.286848] parport_pc 00:0a: reported by Plug and Play ACPI
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.286889] parport0: PC-style at 0x378, irq 7 [PCSPP,TRISTATE]
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.370485] i2c i2c-0: nForce2 SMBus adapter at 0x4c00
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.370512] i2c i2c-1: nForce2 SMBus adapter at 0x4d00
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.420180] lp0: using parport0 (interrupt-driven).
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.594272] EXT4-fs (sda1): re-mounted. Opts: errors=remount-ro
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.674976] MCE: In-kernel MCE decoding enabled.
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.737069] IR NEC protocol handler initialized
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.750839] IR RC5(x) protocol handler initialized
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.765360] IR RC6 protocol handler initialized
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.772342] EDAC MC: Ver: 2.1.0 Apr 11 2011
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.782562] IR JVC protocol handler initialized
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.796570] IR Sony protocol handler initialized
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.823913] [drm] Initialized drm 1.1.0 20060810
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.834591] lirc_dev: IR Remote Control driver registered, major 249 
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.835855] type=1400 audit(1308501343.757:2): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/sbin/dhclient" pid=519 comm="apparmor_parser"
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.836444] type=1400 audit(1308501343.757:3): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/lib/NetworkManager/nm-dhcp-client.action" pid=519 comm="apparmor_parser"
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.836685] type=1400 audit(1308501343.757:4): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/lib/connman/scripts/dhclient-script" pid=519 comm="apparmor_parser"
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.839550] type=1400 audit(1308501343.757:5): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/sbin/ntpd" pid=552 comm="apparmor_parser"
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.846161] IR LIRC bridge handler initialized
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.866585] input: MLK wireless combo as /devices/pci0000:00/0000:00:02.0/usb2/2-7/2-7:1.0/input/input3
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.866684] sunplus 0003:04FC:05D8.0001: input,hidraw0: USB HID v1.00 Keyboard [MLK wireless combo] on usb-0000:00:02.0-7/input0
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.876408] sunplus 0003:04FC:05D8.0002: fixing up Sunplus Wireless Desktop report descriptor
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.877360] input: MLK wireless combo as /devices/pci0000:00/0000:00:02.0/usb2/2-7/2-7:1.1/input/input4
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   14.877539] sunplus 0003:04FC:05D8.0002: input,hiddev0,hidraw1: USB HID v1.00 Mouse [MLK wireless combo] on usb-0000:00:02.0-7/input1
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.424932] EDAC amd64_edac: v3.3.0
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.474742] EDAC amd64: DRAM ECC disabled.
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.474748] EDAC amd64: ECC disabled in the BIOS or no ECC capability, module will not load.
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.474750]  Either enable ECC checking or force module loading by setting 'ecc_enable_override'.
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.474751]  (Note that use of the override may cause unknown side effects.)
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.509184] Linux video capture interface: v2.00
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.538797] ppdev: user-space parallel port driver
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.637192] bttv: driver version 0.9.18 loaded
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.637195] bttv: using 8 buffers with 2080k (520 pages) each for capture
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.706618] ACPI: PCI Interrupt Link [APC3] enabled at IRQ 18
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.706638] nouveau 0000:05:00.0: PCI INT A -> Link[APC3] -> GSI 18 (level, low) -> IRQ 18
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.706644] nouveau 0000:05:00.0: setting latency timer to 64
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.717727] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Detected an NV40 generation card (0x04b300b1)
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.718933] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Attempting to load BIOS image from PRAMIN
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.768431] [drm] nouveau 0000:05:00.0: ... appears to be valid
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.768435] [drm] nouveau 0000:05:00.0: BIT BIOS found
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.768438] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Bios version 05.73.22.50
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.768441] [drm] nouveau 0000:05:00.0: TMDS table version 1.1
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.768443] [drm] nouveau 0000:05:00.0: TMDS table script pointers not stubbed
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.768446] [drm] nouveau 0000:05:00.0: BIT table 'd' not found
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.768448] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Found Display Configuration Block version 3.0
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.768451] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Raw DCB entry 0: 01000300 00000028
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.768454] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Raw DCB entry 1: 03000302 00000000
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.768457] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Raw DCB entry 2: 04011310 00000028
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.768459] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Raw DCB entry 3: 0c011312 00c00000
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.768461] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Raw DCB entry 4: 020223f1 0040c083
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.768465] [drm] nouveau 0000:05:00.0: DCB connector table: VHER 0x30 5 10 2
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.768468] [drm] nouveau 0000:05:00.0:   0: 0x00000030: type 0x30 idx 0 tag 0xff
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.768471] [drm] nouveau 0000:05:00.0:   1: 0x00000100: type 0x00 idx 1 tag 0xff
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.768473] [drm] nouveau 0000:05:00.0:   2: 0x00000210: type 0x10 idx 2 tag 0xff
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.768476] [drm] nouveau 0000:05:00.0:   3: 0x00000211: type 0x11 idx 3 tag 0xff
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.768479] [drm] nouveau 0000:05:00.0:   4: 0x00000213: type 0x13 idx 4 tag 0xff
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.768485] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Parsing VBIOS init table 0 at offset 0xCDED
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.768741] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Parsing VBIOS init table 1 at offset 0xD497
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.789055] bttv: Bt8xx card found (0).
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.789073] bttv 0000:01:0a.0: PCI INT A -> Link[APC3] -> GSI 18 (level, low) -> IRQ 18
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.789092] bttv0: Bt878 (rev 17) at 0000:01:0a.0, irq: 18, latency: 32, mmio: 0xfeaff000
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.789109] bttv0: using:  *** UNKNOWN/GENERIC ***  [card=0,autodetected]
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.789149] bttv0: gpio: en=00000000, out=00000000 in=00f36fff [init]
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.883750] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Parsing VBIOS init table 2 at offset 0xDB92
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.883771] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Parsing VBIOS init table 3 at offset 0xDD16
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.940076] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Parsing VBIOS init table 4 at offset 0xDF22
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.945291] ACPI: PCI Interrupt Link [APCJ] enabled at IRQ 22
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.945298] Intel ICH 0000:00:04.0: PCI INT A -> Link[APCJ] -> GSI 22 (level, low) -> IRQ 22
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.945326] Intel ICH 0000:00:04.0: setting latency timer to 64
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.974689] [drm] nouveau 0000:05:00.0: 1 available performance level(s)
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.974695] [drm] nouveau 0000:05:00.0: 0: memory 266MHz core 350MHz voltage 1100mV fanspeed 100%
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.974705] [drm] nouveau 0000:05:00.0: c: memory 265MHz core 351MHz
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.974974] [TTM] Zone  kernel: Available graphics memory: 1028248 kiB.
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.974976] [TTM] Initializing pool allocator.
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.974989] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Detected 512MiB VRAM
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.980193] [drm] nouveau 0000:05:00.0: 512 MiB GART (aperture)
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.981572] [drm] Supports vblank timestamp caching Rev 1 (10.10.2010).
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.981574] [drm] No driver support for vblank timestamp query.
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.982557] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Setting dpms mode 3 on vga encoder (output 0)
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.982560] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Setting dpms mode 3 on tmds encoder (output 1)
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.982563] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Setting dpms mode 3 on vga encoder (output 2)
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.982566] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Setting dpms mode 3 on tmds encoder (output 3)
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   15.982569] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Setting dpms mode 3 on TV encoder (output 4)
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   16.280091] intel8x0_measure_ac97_clock: measured 50815 usecs (2496 samples)
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   16.280095] intel8x0: clocking to 46906
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   16.450717] [drm] nouveau 0000:05:00.0: allocated 1280x1024 fb: 0x49000, bo ffff880077932c00
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   16.461262] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Setting dpms mode 0 on vga encoder (output 0)
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   16.461267] [drm] nouveau 0000:05:00.0: Output DVI-I-1 is running on CRTC 0 using output A
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   16.461357] Console: switching to colour frame buffer device 160x64
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   16.462131] fb0: nouveaufb frame buffer device
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   16.462133] drm: registered panic notifier
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   16.462140] [drm] Initialized nouveau 0.0.16 20090420 for 0000:05:00.0 on minor 0
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   17.215387] type=1400 audit(1308501346.137:6): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" name="/sbin/dhclient" pid=885 comm="apparmor_parser"
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   17.219670] type=1400 audit(1308501346.137:7): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" name="/usr/lib/NetworkManager/nm-dhcp-client.action" pid=885 comm="apparmor_parser"
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   17.219919] type=1400 audit(1308501346.137:8): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" name="/usr/lib/connman/scripts/dhclient-script" pid=885 comm="apparmor_parser"
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   17.238964] type=1400 audit(1308501346.157:9): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/bin/evince" pid=886 comm="apparmor_parser"
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   17.254945] type=1400 audit(1308501346.177:10): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/bin/evince-previewer" pid=886 comm="apparmor_parser"
Jun 19 12:35:46 media-server kernel: [   17.270232] type=1400 audit(1308501346.197:11): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/bin/evince-thumbnailer" pid=886 comm="apparmor_parser"
Jun 19 12:35:46 media-server init: apport pre-start process (923) terminated with status 1
Jun 19 12:35:46 media-server cron[931]: (CRON) INFO (pidfile fd = 3)
Jun 19 12:35:46 media-server cron[953]: (CRON) STARTUP (fork ok)
Jun 19 12:35:46 media-server cron[953]: (CRON) INFO (Running @reboot jobs)
Jun 19 12:35:46 media-server init: apport post-stop process (960) terminated with status 1
Jun 19 12:35:47 media-server postfix/master[1135]: daemon started -- version 2.8.2, configuration /etc/postfix
Jun 19 12:35:47 media-server /etc/mysql/debian-start[1161]: Upgrading MySQL tables if necessary.
Jun 19 12:35:47 media-server /etc/mysql/debian-start[1164]: /usr/bin/mysql_upgrade: the '--basedir' option is always ignored
Jun 19 12:35:47 media-server /etc/mysql/debian-start[1164]: Looking for 'mysql' as: /usr/bin/mysql
Jun 19 12:35:47 media-server /etc/mysql/debian-start[1164]: Looking for 'mysqlcheck' as: /usr/bin/mysqlcheck
Jun 19 12:35:47 media-server /etc/mysql/debian-start[1164]: This installation of MySQL is already upgraded to 5.1.54, use --force if you still need to run mysql_upgrade
Jun 19 12:35:47 media-server /etc/mysql/debian-start[1171]: Checking for insecure root accounts.
Jun 19 12:35:47 media-server /etc/mysql/debian-start[1175]: Triggering myisam-recover for all MyISAM tables
Jun 19 12:35:48 media-server dhclient: isc-dhclient-4.1.1-P1
Jun 19 12:35:48 media-server dhclient: isc-dhclient-4.1.1-P1
Jun 19 12:35:53 media-server zmpkg[1268]: INF [Command: start]
Jun 19 12:35:54 media-server kernel: [   25.230022] eth0: no IPv6 routers present
Jun 19 12:35:54 media-server zmfix[1278]: ERR [Can't stat /dev/video0: No such file or directory]
Jun 19 12:35:54 media-server zmdc[1281]: INF [Server starting at 11/06/19 12:35:54]
Jun 19 12:35:55 media-server ntpdate[666]: adjust time server 64.6.144.6 offset -0.244973 sec
Jun 19 12:35:55 media-server ntpd[1305]: ntpd 4.2.6p2@1.2194-o Thu Mar 10 21:16:06 UTC 2011 (1)
Jun 19 12:35:55 media-server ntpd[1306]: proto: precision = 1.397 usec
Jun 19 12:35:55 media-server ntpd[1306]: ntp_io: estimated max descriptors: 1024, initial socket boundary: 16
Jun 19 12:35:55 media-server ntpd[1306]: Listen and drop on 0 v4wildcard 0.0.0.0 UDP 123
Jun 19 12:35:55 media-server ntpd[1306]: Listen and drop on 1 v6wildcard :: UDP 123
Jun 19 12:35:55 media-server ntpd[1306]: Listen normally on 2 lo 127.0.0.1 UDP 123
Jun 19 12:35:55 media-server ntpd[1306]: Listen normally on 3 eth0 192.168.0.195 UDP 123
Jun 19 12:35:55 media-server ntpd[1306]: Listen normally on 4 eth0 fe80::215:58ff:fe49:a28d UDP 123
Jun 19 12:35:55 media-server ntpd[1306]: Listen normally on 5 lo ::1 UDP 123

tfuller
Posts: 20
Joined: Tue Jun 14, 2011 10:07 pm

Re: Camera not starting at boot

Post by tfuller » Sun Jun 19, 2011 5:04 pm

Increased sleep beyond 5 and that did the trick. Thanks so much!

GrayBeardNerd
Posts: 9
Joined: Wed Aug 03, 2011 8:02 pm

Re: Camera not starting at boot

Post by GrayBeardNerd » Wed Aug 31, 2011 7:33 pm

Can someone please tell me the path to the startup file and the point in the file to insert the pause?

bb99
Posts: 943
Joined: Wed Apr 02, 2008 12:04 am

Re: Camera not starting at boot

Post by bb99 » Wed Aug 31, 2011 11:37 pm

Wasn't sure if this was going to be your issue and was watching your original post for reply. Add 'sleep 15' in the line above 'zmfix -a' in the /etc/init.d/zoneminder file, hope this helps.

Original post: http://www.zoneminder.com/forums/viewto ... 21&t=18151
Last edited by bb99 on Thu Sep 01, 2011 12:43 am, edited 1 time in total.

bb99
Posts: 943
Joined: Wed Apr 02, 2008 12:04 am

Re: Camera not starting at boot

Post by bb99 » Thu Sep 01, 2011 12:34 am

Or from the installation instructions you used:
* If Zoneminder does not start on boot, it may be trying to start before mySQL is running. To fix:

$ sudo update-rc.d -f zoneminder remove
$ sudo update-rc.d zoneminder defaults 92
I'm still not totally convinced this is your problem but if Apache was at fault you wouldn't get the main page and this has been a reoccurring problem causing varied symptoms.

GrayBeardNerd
Posts: 9
Joined: Wed Aug 03, 2011 8:02 pm

Re: Camera not starting at boot

Post by GrayBeardNerd » Thu Sep 01, 2011 3:25 am

TYSM bb99, you are awesome!

That got me going far enough to discover a pilot error.
I had set the monitor up for /dev/video, but it turns out that the Bluecherry card has /dev/video0, etc.
I changed that in my Source, Device Path window of the ZoneMinder Console and those errors went away.

Now /var/log/syslog is showing
Failed to set video format: Invalid argument

Here's the syslog segment...
Aug 31 22:19:24 blink-desktop NetworkManager: <info> Activation (eth0) successful, device activated.
Aug 31 22:19:24 blink-desktop NetworkManager: <info> Activation (eth0) Stage 5 of 5 (IP Configure Commit) complete.
Aug 31 22:19:26 blink-desktop ntpdate[1526]: adjust time server 91.189.94.4 offset 0.139596 sec
Aug 31 22:19:26 blink-desktop gdm-session-worker[1342]: GLib-GObject-CRITICAL: g_value_get_boolean: assertion `G_VALUE_HOLDS_BOOLEAN (value)' failed
Aug 31 22:19:32 blink-desktop kernel: [ 21.850063] eth0: no IPv6 routers present
Aug 31 22:19:35 blink-desktop zmpkg[1537]: INF [Command: start]
Aug 31 22:19:35 blink-desktop zmdc[1547]: INF [Server starting at 11/08/31 22:19:35]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmdc[1547]: INF ['zmc -d /dev/video0' starting at 11/08/31 22:19:38, pid = 1569]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmdc[1569]: INF ['zmc -d /dev/video0' started at 11/08/31 22:19:38]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmc_dvideo0[1569]: INF [Debug Level = 0, Debug Log = <none>]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmc_dvideo0[1569]: INF [Starting Capture]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmc_dvideo0[1569]: FAT [Failed to set video format: Invalid argument]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmc_dvideo0[1569]: INF [Got signal 6 (Aborted), exiting and forcing backtrace]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmdc[1547]: ERR ['zmc -d /dev/video0' exited abnormally, exit status 6]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmdc[1547]: INF [Starting pending process, zmc -d /dev/video0]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmdc[1547]: INF ['zmc -d /dev/video0' starting at 11/08/31 22:19:38, pid = 1572]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmdc[1572]: INF ['zmc -d /dev/video0' started at 11/08/31 22:19:38]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmc_dvideo0[1572]: INF [Debug Level = 0, Debug Log = <none>]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmc_dvideo0[1572]: INF [Starting Capture]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmc_dvideo0[1572]: FAT [Failed to set video format: Invalid argument]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmc_dvideo0[1572]: INF [Got signal 6 (Aborted), exiting and forcing backtrace]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmdc[1547]: ERR ['zmc -d /dev/video0' exited abnormally, exit status 6]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmdc[1547]: INF ['zmfilter.pl' starting at 11/08/31 22:19:38, pid = 1573]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmdc[1573]: INF ['zmfilter.pl' started at 11/08/31 22:19:38]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmdc[1547]: INF ['zmaudit.pl -c' starting at 11/08/31 22:19:38, pid = 1575]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmdc[1575]: INF ['zmaudit.pl -c' started at 11/08/31 22:19:38]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmdc[1547]: INF ['zmwatch.pl' starting at 11/08/31 22:19:38, pid = 1577]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmdc[1577]: INF ['zmwatch.pl' started at 11/08/31 22:19:38]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmwatch[1577]: INF [Watchdog starting]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmwatch[1577]: INF [Watchdog pausing for 30 seconds]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop zmfilter[1573]: INF [Scanning for events]
Aug 31 22:19:38 blink-desktop init: plymouth-stop pre-start process (1611) terminated with status 1
Aug 31 22:19:40 blink-desktop rtkit-daemon[1350]: Sucessfully made thread 1696 of process 1696 (n/a) owned by '1000' high priority at nice level -11.
Aug 31 22:19:40 blink-desktop rtkit-daemon[1350]: Supervising 5 threads of 2 processes of 2 users.
Aug 31 22:19:40 blink-desktop rtkit-daemon[1350]: Sucessfully made thread 1705 of process 1696 (n/a) owned by '1000' RT at priority 5.
Aug 31 22:19:40 blink-desktop rtkit-daemon[1350]: Supervising 6 threads of 2 processes of 2 users.
Aug 31 22:19:40 blink-desktop rtkit-daemon[1350]: Sucessfully made thread 1714 of process 1696 (n/a) owned by '1000' RT at priority 5.
Aug 31 22:19:40 blink-desktop rtkit-daemon[1350]: Supervising 7 threads of 2 processes of 2 users.
Aug 31 22:19:41 blink-desktop rtkit-daemon[1350]: Sucessfully made thread 1715 of process 1696 (n/a) owned by '1000' RT at priority 5.
Aug 31 22:19:41 blink-desktop rtkit-daemon[1350]: Supervising 8 threads of 2 processes of 2 users.
Aug 31 22:19:41 blink-desktop rtkit-daemon[1350]: Sucessfully made thread 1723 of process 1723 (n/a) owned by '1000' high priority at nice level -11.
Aug 31 22:19:41 blink-desktop rtkit-daemon[1350]: Supervising 9 threads of 3 processes of 2 users.
Aug 31 22:19:41 blink-desktop pulseaudio[1723]: pid.c: Daemon already running.
Aug 31 22:19:43 blink-desktop zmdc[1547]: INF [Starting pending process, zmc -d /dev/video0]
Aug 31 22:19:43 blink-desktop zmdc[1547]: INF ['zmc -d /dev/video0' starting at 11/08/31 22:19:43, pid = 1778]
Aug 31 22:19:43 blink-desktop zmdc[1778]: INF ['zmc -d /dev/video0' started at 11/08/31 22:19:43]
Aug 31 22:19:43 blink-desktop zmc_dvideo0[1778]: INF [Debug Level = 0, Debug Log = <none>]
Aug 31 22:19:43 blink-desktop zmc_dvideo0[1778]: INF [Starting Capture]
Aug 31 22:19:43 blink-desktop zmc_dvideo0[1778]: FAT [Failed to set video format: Invalid argument]
Aug 31 22:19:43 blink-desktop zmc_dvideo0[1778]: INF [Got signal 6 (Aborted), exiting and forcing backtrace]
Aug 31 22:19:43 blink-desktop zmdc[1547]: ERR ['zmc -d /dev/video0' exited abnormally, exit status 6]
Aug 31 22:19:46 blink-desktop pulseaudio[1696]: ratelimit.c: 13 events suppressed
Aug 31 22:19:53 blink-desktop zmdc[1547]: INF [Starting pending process, zmc -d /dev/video0]
Aug 31 22:19:53 blink-desktop zmdc[1547]: INF ['zmc -d /dev/video0' starting at 11/08/31 22:19:53, pid = 1798]
Aug 31 22:19:53 blink-desktop zmdc[1798]: INF ['zmc -d /dev/video0' started at 11/08/31 22:19:53]
Aug 31 22:19:53 blink-desktop zmc_dvideo0[1798]: INF [Debug Level = 0, Debug Log = <none>]
Aug 31 22:19:53 blink-desktop zmc_dvideo0[1798]: INF [Starting Capture]
Aug 31 22:19:53 blink-desktop zmc_dvideo0[1798]: FAT [Failed to set video format: Invalid argument]
Aug 31 22:19:53 blink-desktop zmc_dvideo0[1798]: INF [Got signal 6 (Aborted), exiting and forcing backtrace]


When I zmu the device I get...

blink@blink-desktop:~$ sudo zmu -d /dev/video0 -q -v
[sudo] password for blink:
Video Device: /dev/video0
General Capabilities
Driver: bttv
Card: BT878 video (ProVideo PV150)
Bus: PCI:0000:05:08.0
Version: 0.9.18
Type: 0x5000015
Supports video capture (X)
Does not support video output
Supports frame buffer overlay
Supports VBI capture
Does not support VBI output
Does not support sliced VBI capture
Does not support sliced VBI output
Does not support video output overlay
Does not have tuner
Does not have audio in and/or out
Does not have radio
Supports read/write i/o (X)
Does not support async i/o
Supports streaming i/o (X)
Standards:
NTSC
NTSC-M
NTSC-M-JP
NTSC-M-KR
PAL
PAL-BG
PAL-H
PAL-I
PAL-DK
PAL-M
PAL-N
PAL-Nc
PAL-60
SECAM
SECAM-B
SECAM-G
SECAM-H
SECAM-DK
SECAM-L
SECAM-Lc
Formats:
8 bpp, gray (GREY)
8 bpp, dithered color (HI24)
15 bpp RGB, le (RGBO)
15 bpp RGB, be (RGBQ)
16 bpp RGB, le (RGBP)
16 bpp RGB, be (RGBR)
24 bpp RGB, le (BGR3)
32 bpp RGB, le (BGR4)
32 bpp RGB, be (RGB4)
4:2:2, packed, YUYV (YUYV)
4:2:2, packed, YUYV (YUYV)
4:2:2, packed, UYVY (UYVY)
4:2:2, planar, Y-Cb-Cr (422P)
4:2:0, planar, Y-Cb-Cr (YU12)
4:2:0, planar, Y-Cr-Cb (YV12)
4:1:1, planar, Y-Cb-Cr (411P)
4:1:0, planar, Y-Cb-Cr (YUV9)
4:1:0, planar, Y-Cr-Cb (YVU9)
Crop Capabilities
Bounds: 1063 x 608
Default: 924 x 576
Current: 924 x 576
Inputs: 2
Input 0
Name: Composite0
Type: Camera
Audioset: 00000001
Standards: 0xffbfff
Power on (X)
Signal detected (X)
Colour Signal detected
Horizontal Lock detected
Input 1
Name: Composite1
Type: Camera
Audioset: 00000001
Standards: 0xffbfff
Power on (X)
Signal detected (X)
Colour Signal detected
Horizontal Lock detected
blink@blink-desktop:~$
blink@blink-desktop:~$
blink@blink-desktop:~$ date
Wed Aug 31 22:44:57 EDT 2011
blink@blink-desktop:~$

I have it defined as a plain NTSC.

bb99
Posts: 943
Joined: Wed Apr 02, 2008 12:04 am

Re: Camera not starting at boot

Post by bb99 » Thu Sep 01, 2011 3:43 am

We've high jacked this thread far enough; please move back to your original thread (posted link above). I'll answer there.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests