difference ffmpeg and remote?

Post here to ask any questions about hardware suitability, configuration in ZoneMinder, or experiences. If you just want to know if something works with ZoneMinder or not, please check the Hardware Compatibility sections in the forum, and the Wiki first. Also search this topic as well.
Post Reply
Godot
Posts: 7
Joined: Fri Jul 10, 2020 7:07 am

difference ffmpeg and remote?

Post by Godot » Sat Jul 11, 2020 9:45 am

the instructions say that it is better to use 'ffmpeg' than 'remote' as the source type. Can someone explain the difference here?

I have 4 Reolink that work fine with 'remnote', but with 'ffmpeg' have the known lubricate effect.

SteveGilvarry
Posts: 445
Joined: Sun Jun 29, 2014 1:12 pm
Location: Melbourne, AU

Re: difference ffmpeg and remote?

Post by SteveGilvarry » Sat Jul 11, 2020 12:39 pm

Remote uses its own code for Connecting to camera, aka RTSP etc, then hands frames to ffmpeg to decode. Ffmpeg uses ffmpeg libs to do that.
Probably points to transport side being your problem, maybe a translation error here as known lubricate problem doesn’t seem correct. Do you mean picture turns to vertical lines or smears? Like it got some of the picture and then melted? That is ffmpeg missing frames, have you tried TCP?
Production Zoneminder 1.35.x
Random Selection of Cameras (Dahua and Hikvision)
More Dev VM's than I care to count.

Godot
Posts: 7
Joined: Fri Jul 10, 2020 7:07 am

Re: difference ffmpeg and remote?

Post by Godot » Wed Jul 15, 2020 9:25 pm

i use an i5@3.2Ghz with Zoneminder in the dlandon-Docker and actually 7 Cams for testing and learning. But if i use modect for more than 2 Cams, htop shows me 100% on every cpu. i think, this is way to much cpu-usage, even for this "old" cpu.

i think (as a newbie) that the cams are not properly set up and the conversion of the events to jpeg might be the problem. so i found the setting "Video Writer" at Storage, but H264 Passthrough seems only possible if i use ffmpeg. so i changed my cam-setting from remote to ffmpeg and recieve smearings.
i dont know, where to start looking for the problem.
i will post some pics with settings from 2 cams.
Attachments
Zoneminder_Ffmpeg_3.jpg
Zoneminder_Ffmpeg_3.jpg (113.43 KiB) Viewed 539 times
Zoneminder_Ffmpeg_2.jpg
Zoneminder_Ffmpeg_2.jpg (122.6 KiB) Viewed 539 times
Zoneminder_Ffmpeg_1.jpg
Zoneminder_Ffmpeg_1.jpg (132.71 KiB) Viewed 539 times

Godot
Posts: 7
Joined: Fri Jul 10, 2020 7:07 am

Re: difference ffmpeg and remote?

Post by Godot » Wed Jul 15, 2020 9:26 pm

2 more pics...
Attachments
Zoneminder_Ffmpeg_5.jpg
Zoneminder_Ffmpeg_5.jpg (210.86 KiB) Viewed 539 times
Zoneminder_Ffmpeg_4.jpg
Zoneminder_Ffmpeg_4.jpg (180.01 KiB) Viewed 539 times

Godot
Posts: 7
Joined: Fri Jul 10, 2020 7:07 am

Re: difference ffmpeg and remote?

Post by Godot » Wed Jul 15, 2020 9:27 pm

... and the last 3 from the cam with remote-settings
Attachments
Zoneminder_Remote_3.jpg
Zoneminder_Remote_3.jpg (114.58 KiB) Viewed 539 times
Zoneminder_Remote_2.jpg
Zoneminder_Remote_2.jpg (118.71 KiB) Viewed 539 times
Zoneminder_Remote_1.jpg
Zoneminder_Remote_1.jpg (131.63 KiB) Viewed 539 times

Godot
Posts: 7
Joined: Fri Jul 10, 2020 7:07 am

Re: difference ffmpeg and remote?

Post by Godot » Wed Jul 15, 2020 9:29 pm

the best pictures without loss at montage review do i have with the remote-setting.
And the Cams are reolink 410 5mp...

burger
Posts: 124
Joined: Mon May 11, 2020 4:32 pm

Re: difference ffmpeg and remote?

Post by burger » Fri Jul 17, 2020 2:26 am

This being a reolink, you might want to check viewtopic.php?f=10&t=25874&hilit=reolink

I don't use these cameras myself, though.
fastest way to test streams:
ffmpeg -i rtsp://<ipaddress>:554/path output.mp4
from terminal, and run through paths on ispydb or in zm hcl

If you are new to cctv, read this:
https://wiki.zoneminder.com/Dummies_Guide

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests