Help with Logitech Quickcam USB Camera

Post here to ask any questions about hardware suitability, configuration in ZoneMinder, or experiences. If you just want to know if something works with ZoneMinder or not, please check the Hardware Compatibility sections in the forum, and the Wiki first. Also search this topic as well.
freddythunder
Posts: 1
Joined: Fri Dec 21, 2012 8:48 pm

Help with Logitech Quickcam USB Camera

Postby freddythunder » Mon Dec 24, 2012 12:35 am

Hello,

I'm new here, but I did a lot of searching and working first so hopefully won't get booed right away. I got a Logitech Quickcam from goodwill a couple weeks back and am having a few issues with it; I'm hoping someone has an idea of what to do.

ZM is running and works great through another Wanscam IP camera. Worse case, I'll just buy more of those, but this webcam was $3 so it was worth the shot. I found that the cam is connected to the box:

Code: Select all

freddythunder@crunchbang:/var/log$ lsusb
Bus 002 Device 003: ID 046d:08ad Logitech, Inc. QuickCam Communicate STX

And that the driver is in existance:

Code: Select all

freddythunder@crunchbang:/var/log$ lsmod | grep "gspca"
gspca_zc3xx            36804  0
gspca_main             15775  1 gspca_zc3xx
videodev               25605  1 gspca_main
usbcore                99329  8 snd_usb_audio,snd_usb_lib,gspca_zc3xx,gspca_main,usb_storage,ohci_hcd,ehci_hcd


But when I try to take a snapshot of what the camera sees via this command:
(tried to post link but forum won't let me)
vgrabbj -l 10 -C -f testpic.jpg -d /dev/video0 -F 4

It reads "Forking for daemon mode", creates the file with 0 bytes, and the log reads:

Code: Select all

Dec 22 22:00:47 crunchbang vgrabbj[2832]: vgrabbj started, reading from /dev/video0
Dec 22 22:00:49 crunchbang kernel: [ 1461.208039] zc3xx: probe 2wr ov vga 0x0000
Dec 22 22:00:50 crunchbang kernel: [ 1462.040050] vgrabbj[2832] general protection ip:b7753ca1 sp:bf83fa1c error:0 in libc-2.11.3.so[b76df000+140000]


When I try to run ZM, I get all kinds of corrupt JPEG data messages, but that shouldn't stop me from seeing anything right? The light on the webcam doesn't turn on (like it did when I tested the camera on a Windows machine just to make sure it works) and it's jut a black square if I look at the monitor...


Code: Select all

Dec 23 00:37:58 crunchbang zmdc[3566]: INF ['zmc -d /dev/video0' starting at 12/12/23 00:37:58, pid = 3589]
Dec 23 00:37:58 crunchbang zmdc[3589]: INF ['zmc -d /dev/video0' started at 12/12/23 00:37:58]
Dec 23 00:37:58 crunchbang zmc_dvideo0[3589]: INF [Debug Level = 0, Debug Log = <none>]
Dec 23 00:37:58 crunchbang zmc_dvideo0[3589]: INF [Starting Capture]
Dec 23 00:37:58 crunchbang zmc_dvideo0[3589]: WAR [Hue control is not supported]
Dec 23 00:37:58 crunchbang zmc_dvideo0[3589]: WAR [Saturation control is not supported]
Dec 23 00:37:58 crunchbang zmdc[3566]: INF ['zmc -m 2' starting at 12/12/23 00:37:58, pid = 3592]
Dec 23 00:37:58 crunchbang zmdc[3592]: INF ['zmc -m 2' started at 12/12/23 00:37:58]
Dec 23 00:37:58 crunchbang zmc_m2[3592]: INF [Debug Level = 0, Debug Log = <none>]
Dec 23 00:37:58 crunchbang zmc_m2[3592]: INF [Starting Capture]
Dec 23 00:37:58 crunchbang zmc_m2[3592]: WAR [Corrupt JPEG data: 1 extraneous bytes before marker 0xd9]
Dec 23 00:37:58 crunchbang zmdc[3566]: INF ['zmfilter.pl' starting at 12/12/23 00:37:58, pid = 3595]
Dec 23 00:37:58 crunchbang zmdc[3595]: INF ['zmfilter.pl' started at 12/12/23 00:37:58]
Dec 23 00:37:59 crunchbang zmc_m2[3592]: WAR [Corrupt JPEG data: 1 extraneous bytes before marker 0xd9]
Dec 23 00:37:59 crunchbang zmdc[3566]: INF ['zmaudit.pl -c' starting at 12/12/23 00:37:59, pid = 3598]
Dec 23 00:37:59 crunchbang zmdc[3598]: INF ['zmaudit.pl -c' started at 12/12/23 00:37:59]
Dec 23 00:37:59 crunchbang zmc_m2[3592]: WAR [Corrupt JPEG data: 1 extraneous bytes before marker 0xd9]
Dec 23 00:37:59 crunchbang zmfilter[3595]: INF [Scanning for events]
Dec 23 00:37:59 crunchbang zmc_m2[3592]: WAR [Corrupt JPEG data: 2 extraneous bytes before marker 0xd9]
Dec 23 00:37:59 crunchbang zmdc[3566]: INF ['zmwatch.pl' starting at 12/12/23 00:37:59, pid = 3601]
Dec 23 00:37:59 crunchbang zmdc[3601]: INF ['zmwatch.pl' started at 12/12/23 00:37:59]
Dec 23 00:38:00 crunchbang zmc_m2[3592]: WAR [Corrupt JPEG data: 1 extraneous bytes before marker 0xd9]
Dec 23 00:38:00 crunchbang zmwatch[3601]: INF [Watchdog starting]
Dec 23 00:38:00 crunchbang zmwatch[3601]: INF [Watchdog pausing for 30 seconds]
Dec 23 00:38:00 crunchbang zmc_m2[3592]: WAR [Corrupt JPEG data: 2 extraneous bytes before marker 0xd9]
Dec 23 00:38:00 crunchbang kernel: [10892.059654] zc3xx: probe 2wr ov vga 0x0000
Dec 23 00:38:00 crunchbang zmc_m2[3592]: WAR [Corrupt JPEG data: 1 extraneous bytes before marker 0xd9]
Dec 23 00:38:00 crunchbang zmc_m2[3592]: WAR [Corrupt JPEG data: 1 extraneous bytes before marker 0xd9]
Dec 23 00:38:00 crunchbang zmc_m2[3592]: WAR [Corrupt JPEG data: 2 extraneous bytes before marker 0xd9]
Dec 23 00:38:01 crunchbang zmc_dvideo0[3589]: INF [Got signal 11 (Segmentation fault), crashing]
Dec 23 00:38:01 crunchbang zmdc[3566]: ERR ['zmc -d /dev/video0' exited abnormally, exit status 11]


edit: And, by the way, the system is headless, so I'd have to see the webcam work (or a snapshot moved to the web folder) via http...
Any help is much appreciated!!

PS: A viable answer is "Throw away the webcam" ;)

Return to “Hardware Queries”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest