Ffmpeg and smearing issues

Forum for questions and support relating to the 1.30.x releases only.
pgrunwald
Posts: 71
Joined: Mon Mar 06, 2017 9:26 pm

Re: Ffmpeg and smearing issues

Post by pgrunwald » Wed Mar 22, 2017 3:53 pm

This morning I discovered one of the cameras in "smear". I cycled the function and it did not clear. I took both monitors to "none" and then back to "modect" and it did clear. Just another data point...

johnnytaco
Posts: 26
Joined: Sun Feb 26, 2017 3:16 pm

Re: Ffmpeg and smearing issues

Post by johnnytaco » Wed Mar 22, 2017 4:13 pm

Interesting considering I've stopped and restarted Zoneminder before and the smearing continues. I wonder what the magic is that "fixes" the problem temporarily? Between us, I'm pretty sure restarting the camera has fixed it, restarted zoneminder has fixed it, restarting the switch has fixed it, and even changing from modect to none (or monitor) and back has fixed it. Yet other times, some of those don't fix it.

The only good news in all this is that with Remote, I still have yet to see smearing, even when that same camera IS smearing via an identical Ffmpeg monitor. Not sure what that means... scratching head.

pgrunwald
Posts: 71
Joined: Mon Mar 06, 2017 9:26 pm

Re: Ffmpeg and smearing issues

Post by pgrunwald » Wed Mar 22, 2017 4:15 pm

johnnytaco wrote: Between us, I'm pretty sure restarting the camera has fixed it, restarted zoneminder has fixed it, restarting the switch has fixed it, and even changing from modect to none (or monitor) and back has fixed it. Yet other times, some of those don't fix it.

Not sure what that means... scratching head.
Yup...

Good news is that Reolink seems interested in helping solve the problem!

johnnytaco
Posts: 26
Joined: Sun Feb 26, 2017 3:16 pm

Re: Ffmpeg and smearing issues

Post by johnnytaco » Wed Mar 22, 2017 5:00 pm

I PM'd them but haven't done anything else. Care to send me what you sent them and I'll double the effort?

johnnytaco
Posts: 26
Joined: Sun Feb 26, 2017 3:16 pm

Re: Ffmpeg and smearing issues

Post by johnnytaco » Thu Mar 23, 2017 4:02 pm

I've been using TCP all along; the UDP issue is mentioned all over these forums and others. And I've upgraded to fmpeg 3.

Just did a tcpdump from my ZM box. No UDP going to/from any cameras on my network. If I change to RTP/Unicast, I see UDP. But not with RTP/RTSP.

So - I can confirm that ZM 1.30.0 uses TCP when it should for both ffmpeg and remote rtp/rstp, without any additional ffmpeg options.

jt

johnnytaco
Posts: 26
Joined: Sun Feb 26, 2017 3:16 pm

Re: Ffmpeg and smearing issues

Post by johnnytaco » Sat Mar 25, 2017 3:22 am

Update... I saw smearing on two different cameras today. To fix one, I simply restarted ZM from the web interface (love that feature). The other one I just disabled since I have a "Remote" monitor still working fine on it.

jt

pgrunwald
Posts: 71
Joined: Mon Mar 06, 2017 9:26 pm

Re: Ffmpeg and smearing issues

Post by pgrunwald » Sat Mar 25, 2017 7:33 pm

Update: my cameras have been clear since my last post. I am running one of my low feeds also in remote but I have not seen any smearing on any feed. <fingers crossed>

Update 2: Of course, as soon as I post I had an issue. I swapped the network cable from my server from a switch to the router. One of my high res feeds started smearing. A Zoneminder reset from the console fixed it. No other symptoms noted.

johnnytaco
Posts: 26
Joined: Sun Feb 26, 2017 3:16 pm

Re: Ffmpeg and smearing issues

Post by johnnytaco » Tue Mar 28, 2017 4:03 am

Just had smearing on another Reolink camera using ffmpeg.

After going back and forth with Reolink support, I'm giving up on them. They pointed to ZoneMinder as I suspected they would. Since both VLC, the web interface for the camera itself, and ZM using Remote as a source type don't show the smearing while ffmpeg is actively showing it, I suspect something with ZM + ffmpeg as the culprit. Typically restarting ZM fixes it (sometimes restarting the camera does too though).

I've changed all my Reolink cameras to Remote for now... Seems to work great, so I guess I really don't have any complaints (until/ if the ZM team removes the remote source). ;)

jt

misterpat
Posts: 6
Joined: Tue Jan 22, 2019 9:54 pm

Re: Ffmpeg and smearing issues

Post by misterpat » Tue Jan 22, 2019 10:04 pm

Hello all!

Been using Zoneminder for awhile now with these Reolink cameras. I recently updated to 1.32.3 and the option of remote doesn't work for me anymore. So I found a way to get ffmpeg to work without smearing.

Source Type = FFMPEG
Source Path = rtmp://**ip-address**/bcs/channel0_main.bcs?token=254&channel=0&stream=0&user=admin&password=
Method = TCP

https://reolink.com/wp-content/uploads/ ... -v1.61.pdf

I posted to this thread because it comes up on the top in a google search.

Hope this helps someone!

Pat

lewsut
Posts: 10
Joined: Sun Jan 02, 2011 12:46 am

Re: Ffmpeg and smearing issues

Post by lewsut » Sat Mar 16, 2019 10:44 pm

Rtmp works for my 4mp reolinks but not 5mp?!

Remote works for all cam for me in 1.32.3

Rtmp and rstp streams are absolutely fine watching in VLC and there's no smearing on the app, it's something ZM or ffmpeg I'm sure.

juanmoura
Posts: 91
Joined: Fri Nov 24, 2017 11:46 am

Re: Ffmpeg and smearing issues

Post by juanmoura » Fri Mar 22, 2019 6:18 pm

The same with me. If i put the source type libvlc all be fine, but when i put FFmpeg, smearing comes.

mp_inch
Posts: 8
Joined: Fri Feb 07, 2020 6:01 pm

Re: Ffmpeg and smearing issues

Post by mp_inch » Fri Feb 07, 2020 6:05 pm

pgrunwald wrote:
Tue Mar 21, 2017 6:07 am
what is the low stream snap command?

This gives me the high res: /cgi-bin/api.cgi?cmd=Snap&channel=0&rs=spam&user=admin&password=neverUmind

found her:
https://reolink.com/wp-content/uploads/ ... -v1.61.pdf
This was it!!!! GOLD!

I hope I am not jinxing this, but I have not had a smear since using the URL above using a Reolink RLC-420-5MP firmware v2.0.0.448_19061408

Thanks @pgrunwald!!!!!
===
2005 - 5 crappy BW cameras via coax & capture cards
2012 - 10 USB and IP cameras doing 3-5 fps on slow, overworked system
2019 - 12+ USB/IP/PoE cameras doing 5-20 fps in realtime. AMD 3700X/MSI Meg X570 Unify/Ubuntu 18.04

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests