High Ram usage

Forum for questions and support relating to 1.35.x development only.
User avatar
iconnor
Posts: 1494
Joined: Fri Oct 29, 2010 1:43 am
Location: Toronto
Contact:

Re: High Ram usage

Post by iconnor » Thu Mar 25, 2021 5:15 pm

Options -> Logging
Check DEBUG
LOG_DEBUG_TARGET => _zmc
LOG_DEBUG_LEVLE => 4

Restart zoneminder.

Now /var/log/zm/zmc_m[monitor id].log will have the logs.

Cramac1
Posts: 76
Joined: Wed Aug 29, 2018 11:29 am

Re: High Ram usage

Post by Cramac1 » Sat Mar 27, 2021 5:07 am

At 1.35.16, it took me 500MB for 1 camera, after the 1.5GB update. How to fix? Buffer reduced to 2
cameras just stand to record.

debug log:
https://disk.yandex.ru/d/NpQVhj0I5GjPMQ
https://disk.yandex.ru/d/59TnGhjHmWSm4A

Cramac1
Posts: 76
Joined: Wed Aug 29, 2018 11:29 am

Re: High Ram usage

Post by Cramac1 » Sat Mar 27, 2021 2:58 pm

Magic919 wrote:
Mon Mar 01, 2021 1:46 pm
Oops. I presume they do some cleaning up. Was there when I grabbed it a while back.

Try this www.magic919.co.uk/zoneminder_1.35.16~2 ... _amd64.deb
can you update the link?

Magic919
Posts: 464
Joined: Wed Sep 18, 2013 6:56 am

Re: High Ram usage

Post by Magic919 » Sat Mar 27, 2021 3:40 pm

I've reinstated it. Please try now.

Cramac1
Posts: 76
Joined: Wed Aug 29, 2018 11:29 am

Re: High Ram usage

Post by Cramac1 » Sat Mar 27, 2021 3:59 pm

Magic919 wrote:
Sat Mar 27, 2021 3:40 pm
I've reinstated it. Please try now.
txh

dmidthun
Posts: 5
Joined: Mon Mar 22, 2021 7:50 pm

Re: High Ram usage

Post by dmidthun » Sun Mar 28, 2021 1:53 am

iconnor wrote:
Thu Mar 25, 2021 5:13 pm
Possible? Yes.

You didn't say whether you are doing passthrough or encode. Encoding takes a ton of ram too (default settings will buffer 20 frames in the encoder).
Passthrough can buffer some stuff but it is encoded data and should just be ref counted so shouldn't amount to much.


--I'm using passthough. I tried to keep it as simple as possible... though sometimes it gets a little fickle. I left most of the settings close to default minus some tweaks from the upgrade (buffer from 20->2, logging, api settings etc)

dmidthun wrote:
Wed Mar 24, 2021 6:20 pm
I'm noticing that the memory issue is only happening when the cameras are set to record of any kind, and then drops back off when the event(s) are complete and the process starts over again (~10 mins) . I also noticed that there are 4 zmc processes per camera enabled. Could this also be attributing to the resource hogging? I have my install running with 24G of ram, 12G of swap and can literally watch the usage increase even though there is little to no change in the image being captured (an empty room in my house that gets no foot traffic -- ever). 10 rtsp cameras set to monitor == 4.5~5.5G RAM; change 1 to Mocord, system will again start hoarding memory.

Isaac, is there possibly a memory leak in the zmc process when in record mode?


Thanks,
Dan

Setup:
Ubuntu 18.04
ZM 1.35/master (latest)
8 Merkury 720p 'smartcams; hacked'
Ovirt 4.4.4 KVM Env - 2CPU, 24G RAM, 72G vdrive; 60sda 12sdb(swap) - Nimble backend storage @ 10G FC

Cramac1
Posts: 76
Joined: Wed Aug 29, 2018 11:29 am

Re: High Ram usage

Post by Cramac1 » Wed Apr 07, 2021 9:47 am

who tried it, fixed it?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests