cpu nearly at 100%

Forum for questions and support relating to the 1.34.x releases only.
Post Reply
kobold81
Posts: 9
Joined: Fri Jan 11, 2019 4:42 pm

cpu nearly at 100%

Post by kobold81 » Sat Feb 08, 2020 9:44 pm

Hi,

today I made a apt-get update and upgrade of my debian buster system.
Before, zoneminder 1.32 ran fast and the windows to my 3 cameras opened fast as a lightning.

After the upgrade it was slow as hell and the monitors are unusable. the commadn TOP shows nearly a combined 100% for the zoneminder processes.

I did an update to 1.34 but the same problem persists. What could be a solution please?

bbunge
Posts: 2668
Joined: Mon Mar 26, 2012 11:40 am
Location: Pennsylvania

Re: cpu nearly at 100%

Post by bbunge » Sun Feb 09, 2020 2:09 am

Are you running on a Pi?

kobold81
Posts: 9
Joined: Fri Jan 11, 2019 4:42 pm

Re: cpu nearly at 100%

Post by kobold81 » Sun Feb 09, 2020 2:22 pm

No, 16gb xeon 3ghz server.

bbunge
Posts: 2668
Joined: Mon Mar 26, 2012 11:40 am
Location: Pennsylvania

Re: cpu nearly at 100%

Post by bbunge » Sun Feb 09, 2020 2:35 pm

Are you using the zmrepo?
https://wiki.zoneminder.com/Debian_10_B ... om_ZM_Repo

I have not done an upgrade on Buster but have 1.34.0 running on a pi 3b+ and 1.34.2 on an i5 quad core with 8 GB RAM.

It is possible that the database did not fully upgrade.

User avatar
iconnor
Posts: 1201
Joined: Fri Oct 29, 2010 1:43 am
Location: Toronto
Contact:

Re: cpu nearly at 100%

Post by iconnor » Sun Feb 09, 2020 4:32 pm

You say 100% for the zm process. Which zm process? There are many, each with a different job.

kobold81
Posts: 9
Joined: Fri Jan 11, 2019 4:42 pm

Re: cpu nearly at 100%

Post by kobold81 » Mon Feb 10, 2020 1:37 pm

I apologize for the delay.

Using the command TOP, there are 3 processes when I open the preview of a single camera
44 - 53 zmc
37 zmc
40-50 nph-zms

What I did:
- installed adminer and removed all logs (quite a lot)
- reapplied the database structure

and it works again...

I used "zmrepo.zoneminder.com/debian/master buster/" but have now updated the package.

Top shows 37% zmc and 36% nph-zms

Now cam 1 has a small 1/5th of the image with pixel errors, cam#2 (which is an exact copy of #1) is full of pixel errors.

-> the pixel errors seem to stem from zoneminder, because vlc shows a perfekt picture...
a higher image buffer than 51 is actually worse that keeping at 51 or 20 and igrnoring the warning message...

User avatar
iconnor
Posts: 1201
Joined: Fri Oct 29, 2010 1:43 am
Location: Toronto
Contact:

Re: cpu nearly at 100%

Post by iconnor » Mon Feb 10, 2020 5:26 pm

Look in your logs, we can't guess.

Are your Max FPS and Alarm Max FPS clear? Are you using TCP or UDP?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests