Page 1 of 1

ZM 1.32.3, ARM board and MJPEG camera

Posted: Sun Mar 03, 2019 11:01 pm
by pat2
I have installed ZM 1.32.3 on Ubuntu 18.04 and Odroid XU4 (ARM board).
I have also installed ZM 1.32.3 on Ubuntu 18.04 and my laptop.

On Odroid, ZoneMinder is working fine and connected to Foscam IP camera (it's an MJPEG camera). Motion detection is working and events are generated as expected.
The issue: it's not possible to see recorded videos. I can only see jpg in the folder when events are generated, but not possible to see a video (like with ZM 1.29 or ZM 1.30.4).

In the settings for the camera/Monitor (Monitor->Storage->Video Writer), I see Video Writer is set to "Disabled". I cannot select "X264 Encode" or "H264 Camera Passthrough" because they are grayed out.

On my laptop I configured the same camera. For this machine, video recording is working fine. Here Monitor->Storage->Video Writer is set to "X264 Encode".

How can I have video recording working on Odroid for MJPEG cameras?

What I find difficult to understand is that on ZM 1.29 and ZM 1.30.4 (lower ZM versions), video recording is working fine for the same camera.
So, it seems a regression: what working fine in ZM 1.29/1.30.4 is no more working in 1.32.3.

I'm not asking to enable X264 for ARM in ZM 1.32.3 (I understand it could be an hard job), but at least maintain the same recorded JPEG viewing functionalities for MJPEG camera existing in ZM 1.29/ZM 1.30.4!!

Hope to be clear.

Any answer will be appreciated.

Re: ZM 1.32.3, ARM board and MJPEG camera

Posted: Mon Mar 04, 2019 7:16 pm
by iconnor
Viewing Jpegs should work just fine. On arm, leave the h264 options to disabled and the save jpegs option to frames or frames + analysis.

Anything else is a config problem.

Re: ZM 1.32.3, ARM board and MJPEG camera

Posted: Tue Mar 05, 2019 12:51 am
by bbunge
Just loaded my Pi with Bionic and Zm 1.32.3. Can confirm that it does jpeg's just fine.

Storage-Save JPEGs - Frames only
Video Writer - Disabled

Re: ZM 1.32.3, ARM board and MJPEG camera

Posted: Wed Mar 06, 2019 10:02 am
by pat2
Thanks iconnor and bbunge.

That's strange. I configured exactly as you suggested.
I installed ZM

- on a fresh 18.04 Ubuntu Hardkernel distro on my Odroid XU4 and
- on a fresh 18.04 Ubuntu distro on my laptop

following exactly the recommendation at:

https://zoneminder.readthedocs.io/en/la ... untu-18-04

(I used the same procedure for my laptop and my ARM board).

and it's not working. Not only on ARM but also on my laptop.

Note: on laptop, since not ARM, I have a workaroud: Monitor->Storage->Video Writer is set to "X264 Encode".
But the native recorded JPEG viewing functionalities are not working on ARM and on laptop too.

What's wrong?

I receive the following error message in LOG console:

"Socket /var/run/zm/zms-251032s.sock does not exist. This file is created by zms, and since it does not exist, either zms did not run, or zms exited early. Please check your zms logs and ensure that CGI is enabled in apache and check that the PATH_ZMS is set correctly. Make sure that ZM is actually recording. If you are trying to view a live stream and the capture process (zmc) is not running then zms will exit. Please go to http://zoneminder.readthedocs.io/en/lat ... window-etc for more information."

If a configuration issue (i'm happy for that), could you help me to debug and address the issue? thanks

Re: ZM 1.32.3, ARM board and MJPEG camera

Posted: Wed Mar 06, 2019 6:16 pm
by landrower
Hello!

I think I have the same problem here.
I have an ARM Board(Banana PI M3), whit Ubuntu 16.04 Xenial.

I have mjpeg and RTSP cameras, and with ZM 1.29.0 and 1.30.04 this issue not happen.

With 1.32.3 I can see live cameras individually, I can see on montage grups like a charm, but I can't play the recorded events.
I can see the frames and stills, and jpgs are really on the disk.
With ZmNinja I can play the recorded events like a charm.

When I see on the logs I get:
Mar 6 14:49:39 localhost web_php[19064]: ERR [Timed out waiting for msg /var/run/zm/zms-155972s.sock]
Mar 6 14:49:39 localhost web_php[19064]: ERR [No data to read from socket]
Mar 6 14:49:39 localhost web_php[19064]: ERR [getCmdResponse stream error: No data to read from socket - checkStreamForErrors()]

The more strange is that I can play recorded events on "Montage Review", with 1 and 8 hours.
If I click on a monitor during the review it's open a new window and I can view the recorded video, although it play backwards.

When I can play it from montage review, the windows have the url:
192.168.70.6/zm/index.php?view=event&eid=5983&fid=4600&popup=1

When I can't play it from normal event list, the window have the url:
http://192.168.70.6/zm/index.php?view=e ... c=0&page=1

Maybe it is an malformed URL?
I got this zoneminder 1.32.3 for xenial with apt-get from "deb http://ppa.launchpad.net/iconnor/zoneminder-1.32/ubuntu xenial main"

Sorry for my bad english, and please, help-me with this.
I really tried many times before ask for help.
Thanks!

Re: ZM 1.32.3, ARM board and MJPEG camera

Posted: Sun Mar 24, 2019 8:37 pm
by pat2
iconnor wrote:
Mon Mar 04, 2019 7:16 pm
Viewing Jpegs should work just fine. On arm, leave the h264 options to disabled and the save jpegs option to frames or frames + analysis.

Anything else is a config problem.
@iconnor: it's for sure a config problem. A fresh installation on a fresh Armbian image has issue.
I tried to modify the variable in /etc/zm/zm.conf

ZM_PATH_CGI=/usr/lib/zoneminder/cgi-bin to ZM_PATH_CGI=/zm/cgi-bin/nph-zms

and then back

ZM_PATH_CGI=/zm/cgi-bin/nph-zms to ZM_PATH_CGI=/usr/lib/zoneminder/cgi-bin

it started to work for a while! I was able for a while to see recorded JPeg stream. Really strange

please could you check? according to me there is a config problem in the installation for such environments like mine.

Re: ZM 1.32.3, ARM board and MJPEG camera

Posted: Sun Apr 14, 2019 3:50 pm
by detxm80
hi, i've same problem, but i zoneminder records jpeg than not produce any video, only a lot of jpeg sequences....it's all right?

i've an ODROID XU4, dilink cameras, ubuntu 18,04 and zm 1.32