no video on cam on 1.32.3

Forum for questions and support relating to the 1.32.x releases only.
Post Reply
ichabod
Posts: 4
Joined: Sat Dec 29, 2018 11:44 am

no video on cam on 1.32.3

Post by ichabod » Sat Dec 29, 2018 12:28 pm

I am building a replacement server for issues other than ZM. ZM runs fine on the current server.

Current server:
RPI 3B, harddrive
Fedora 25
ZM 1.30.4, httpd, mariadb
4 D-link 930L cameras configured at max 8.0 fps

New server:
RPI 3B+, harddrive
Fedora 29
ZM 1.32.3, httpd, mariadb
same 4 D-link 930L cams as current server. First camera configured so far. Entry on console shows green and reports capture at 3.25 fps. Cams configured as per hardware compatibility list recs in both current and new servers.

ZM is up and running on the replacement server. However, there is no video output. Errors from the logfile below suggest a config mismatch between httpd and zm. However, I don't know how to resolve this. Is there some documentation on how to reconcile the fields on the Server tab with the apache config? I wasn't able to find any detail on this. Also, how to configure the Storage tab? The Video Writer entry is greyed out because ffmpeg is not in use and X64 Encode in not available on Arm. Does that mean video cannot be stored?

I don't understand the "Unable to authenticate user" message since the login credentials for the cam have not changed and I can get video by logging into it with the browser.

2018-12-29 18:35:10 zms_m1 30222 ERR Unable to authenticate user zms.cpp 212
2018-12-29 18:35:10 web_js 8802 ERR getStreamCmdResponse stream error: Socket /var/lib/zoneminder/sock/zms-377514s.sock does not exist. This file is created by zms, and since it does not exist, either zms did not run, or zms exited early. Please check your zms logs and ensure that CGI is enabled in apache and check that the PATH_ZMS is set correctly. Make sure that ZM is actually recording. If you are trying to view a live stream and the capture process (zmc) is not running then zms will exit. Please go to http://zoneminder.readthedocs.io/en/lat ... window-etc for more information. - checkStreamForErrors() ?view=watch
2018-12-29 18:35:09 web_php 8801 ERR Socket /var/lib/zoneminder/sock/zms-377514s.sock does not exist. This file is created by zms, and since it does not exist, either zms did not run, or zms exited early. Please check your zms logs and ensure that CGI is enabled in apache and check that the PATH_ZMS is set correctly. Make sure that ZM is actually recording. If you are trying to view a live stream and the capture process (zmc) is not running then zms will exit. Please go to http://zoneminder.readthedocs.io/en/lat ... window-etc for more information.

journalctl -f -uzoneminder reports:

Dec 29 05:15:32 homunculus.mywire.org systemd[1]: Started ZoneMinder CCTV recording and security system.
Dec 29 05:34:23 homunculus zmdc[29597]: WAR [Can't find process with command of 'zmtrack.pl -m 1']
Dec 29 05:34:24 homunculus zmc_m1[29622]: ERR [zmc_m1] [Select error: Interrupted system call]
Dec 29 05:34:24 homunculus zmc_m1[29622]: ERR [zmc_m1] [Unable to read content]
Dec 29 05:34:24 homunculus zmc_m1[29622]: ERR [zmc_m1] [Unable to get response, disconnecting]
Dec 29 06:07:22 homunculus zmc_m1[29832]: ERR [zmc_m1] [Select error: Interrupted system call]
Dec 29 06:07:22 homunculus zmc_m1[29832]: ERR [zmc_m1] [Unable to read content]
Dec 29 06:07:22 homunculus zmc_m1[29832]: ERR [zmc_m1] [Unable to get response, disconnecting]
Dec 29 06:07:24 homunculus zma_m1[30085]: ERR [zma_m1] [Shared data not initialised by capture daemon for monitor FrontDoor]
Dec 29 06:07:24 homunculus zmdc[29597]: ERR ['zma -m 1' exited abnormally, exit status 255]

rockedge
Posts: 1156
Joined: Fri Apr 04, 2014 1:46 pm
Location: Connecticut,USA
Contact:

Re: no video on cam on 1.32.3

Post by rockedge » Sat Dec 29, 2018 4:40 pm

I also use some d-Link 930L's which are among the most reliable cameras I have run.

I also encountered this on Puppy Linux Bionic 32 bit and I can't seem to remember what I did to fix it.

Try to set AUTH_RELAY to None then log out of ZM and log back in. Also try in a terminal

Code: Select all

zmupdate.pl -f
what happens?

ichabod
Posts: 4
Joined: Sat Dec 29, 2018 11:44 am

Re: no video on cam on 1.32.3

Post by ichabod » Sun Dec 30, 2018 3:03 am

That fixed it! Thanks so much.

zmupdate.pl -f output:
Freshening configuration in database
Loading config from DB 223 entries
Saving config to DB 223 entries

ichabod
Posts: 4
Joined: Sat Dec 29, 2018 11:44 am

Re: no video on cam on 1.32.3

Post by ichabod » Mon Dec 31, 2018 3:52 am

Although streaming is working, I get a lot of errors, such as:

Dec 31 10:41:39 homunculus web_php[4064]: ERR [Socket /var/lib/zoneminder/sock/zms-918542s.sock does not exist. This file is created by zms, and since it does not exist, either zms did not run, or zms exited early. Please check your zms logs and ensure that CGI is enabled in apache and check that the PATH_ZMS is set correctly. Make sure that ZM is actually recording. If you are trying to view a live stream and the capture process (zmc) is not running then zms will exit. Please go to http://zoneminder.readthedocs.io/en/lat ... window-etc for more information.]

Dec 31 10:47:10 homunculus web_php[4176]: ERR [Timed out waiting for msg /var/lib/zoneminder/sock/zms-918542s.sock]

Unless I missed it, there is no longer an entry for PATH_ZMS, nor is the PATHS tab even there in 1.32.3.

1. How do I check that CGI is enabled on apache?
2. Is there somewhere else that I should correct the PATH_ZMS variable.

This was a fresh install as above, not an upgrade.

SkippyDo
Posts: 196
Joined: Mon Nov 20, 2017 6:49 pm

Re: no video on cam on 1.32.3

Post by SkippyDo » Mon Dec 31, 2018 10:11 am

Modules to enable and configure are covered in the installation documentation and pretty much come down to the following commands (with the second and third commands being of specific interest in your case):
a2enconf zoneminder
a2enmod cgi
a2enmod rewrite

ichabod
Posts: 4
Joined: Sat Dec 29, 2018 11:44 am

Re: no video on cam on 1.32.3

Post by ichabod » Mon Dec 31, 2018 11:52 am

SkippyDo wrote:
Mon Dec 31, 2018 10:11 am
Modules to enable and configure are covered in the installation documentation and pretty much come down to the following commands (with the second and third commands being of specific interest in your case):
a2enconf zoneminder
a2enmod cgi
a2enmod rewrite
As I described in my first post, this is a fresh Fedora 29 install from rpmfusion. a2enmod and a2enconf are not mentioned in the Fedora documenation on zoneminder.com and they are not to be found anywhere in the file system. Is there some equivalent for Fedora?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests