Installation error in CentOS 5.5

Forum for questions and support relating to the 1.24.x releases only.
Andre81
Posts: 14
Joined: Thu Jun 25, 2009 10:25 am

Installation error in CentOS 5.5

Post by Andre81 » Thu Dec 23, 2010 8:40 am

Hi @ all,

this is a great work....I hope I can try this software...

When I try to install Zoneminder following this guide http://www.zoneminder.com/wiki/index.php/CentOS
I'll get an error.

My configuration is CentOS 5.5 64bit

the error is:

Code: Select all

[root@localhost ZoneMinder-1.24.2]# make
make  all-recursive
make[1]: Entering directory `/root/ZoneMinder-1.24.2'
Making all in src
make[2]: Entering directory `/root/ZoneMinder-1.24.2/src'
if g++ -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I..  -I/usr/include -I/usr/include -Wall -Wno-sign-compare -fno-inline -I/usr/include  -frepo -g -O2 -MT zmc.o -MD -MP -MF ".deps/zmc.Tpo" -c -o zmc.o zmc.cpp; \
then mv -f ".deps/zmc.Tpo" ".deps/zmc.Po"; else rm -f ".deps/zmc.Tpo"; exit 1; fi
if g++ -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I..  -I/usr/include -I/usr/include -Wall -Wno-sign-compare -fno-inline -I/usr/include  -frepo -g -O2 -MT zm_box.o -MD -MP -MF ".deps/zm_box.Tpo" -c -o zm_box.o zm_box.cpp; \
then mv -f ".deps/zm_box.Tpo" ".deps/zm_box.Po"; else rm -f ".deps/zm_box.Tpo"; exit 1; fi
if g++ -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I..  -I/usr/include -I/usr/include -Wall -Wno-sign-compare -fno-inline -I/usr/include  -frepo -g -O2 -MT zm_buffer.o -MD -MP -MF ".deps/zm_buffer.Tpo" -c -o zm_buffer.o zm_buffer.cpp; \
then mv -f ".deps/zm_buffer.Tpo" ".deps/zm_buffer.Po"; else rm -f ".deps/zm_buffer.Tpo"; exit 1; fi
if g++ -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I..  -I/usr/include -I/usr/include -Wall -Wno-sign-compare -fno-inline -I/usr/include  -frepo -g -O2 -MT zm_camera.o -MD -MP -MF ".deps/zm_camera.Tpo" -c -o zm_camera.o zm_camera.cpp; \
then mv -f ".deps/zm_camera.Tpo" ".deps/zm_camera.Po"; else rm -f ".deps/zm_camera.Tpo"; exit 1; fi
if g++ -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I..  -I/usr/include -I/usr/include -Wall -Wno-sign-compare -fno-inline -I/usr/include  -frepo -g -O2 -MT zm_comms.o -MD -MP -MF
".deps/zm_comms.Tpo" -c -o zm_comms.o zm_comms.cpp; \
then mv -f ".deps/zm_comms.Tpo" ".deps/zm_comms.Po"; else rm -f ".deps/zm_comms.Tpo"; exit 1; fi
zm_comms.h: In member function ?virtual int Socket::send(const std::string&) const?:
zm_comms.h:323: warning: format ?%d? expects type ?int?, but argument 7 has type ?size_t?
zm_comms.h: In member function ?virtual int Socket::recv(std::string&) const?:
zm_comms.h:332: warning: format ?%d? expects type ?int?, but argument 6 has type ?long unsigned int?
zm_comms.h: In member function ?virtual int Socket::recv(std::string&, size_t) const?:
zm_comms.h:345: warning: format ?%d? expects type ?int?, but argument 6 has type ?size_t?
if g++ -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I..  -I/usr/include -I/usr/include -Wall -Wno-sign-compare -fno-inline -I/usr/include  -frepo -g -O2 -MT zm_config.o -MD -MP -MF ".deps/zm_config.Tpo" -c -o zm_config.o zm_config.cpp; \
then mv -f ".deps/zm_config.Tpo" ".deps/zm_config.Po"; else rm -f ".deps/zm_config.Tpo"; exit 1; fi
if g++ -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I..  -I/usr/include -I/usr/include -Wall -Wno-sign-compare -fno-inline -I/usr/include  -frepo -g -O2 -MT zm_coord.o -MD -MP -MF ".deps/zm_coord.Tpo" -c -o zm_coord.o zm_coord.cpp; \
then mv -f ".deps/zm_coord.Tpo" ".deps/zm_coord.Po"; else rm -f ".deps/zm_coord.Tpo"; exit 1; fi
if g++ -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I..  -I/usr/include -I/usr/include -Wall -Wno-sign-compare -fno-inline -I/usr/include  -frepo -g -O2 -MT zm.o -MD -MP -MF ".deps/zm.Tpo" -c -o zm.o zm.cpp; \
then mv -f ".deps/zm.Tpo" ".deps/zm.Po"; else rm -f ".deps/zm.Tpo"; exit 1; fi
if g++ -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I..  -I/usr/include -I/usr/include -Wall -Wno-sign-compare -fno-inline -I/usr/include  -frepo -g -O2 -MT zm_db.o -MD -MP -MF ".deps/zm_db.Tpo" -c -o zm_db.o zm_db.cpp; \
then mv -f ".deps/zm_db.Tpo" ".deps/zm_db.Po"; else rm -f ".deps/zm_db.Tpo"; exit 1; fi
if g++ -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I..  -I/usr/include -I/usr/include -Wall -Wno-sign-compare -fno-inline -I/usr/include  -frepo -g -O2 -MT zm_event.o -MD -MP -MF ".deps/zm_event.Tpo" -c -o zm_event.o zm_event.cpp; \
then mv -f ".deps/zm_event.Tpo" ".deps/zm_event.Po"; else rm -f ".deps/zm_event.Tpo"; exit 1; fi
zm_event.cpp: In member function ?bool Event::SendFrameImage(const Image*, bool)?:
zm_event.cpp:318: warning: format ?%d? expects type ?int?, but argument 6 has type ?ssize_t?
zm_event.cpp:318: warning: format ?%d? expects type ?int?, but argument 7 has type ?ssize_t?
if g++ -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I..  -I/usr/include -I/usr/include -Wall -Wno-sign-compare -fno-inline -I/usr/include  -frepo -g -O2 -MT zm_exception.o -MD -MP -MF ".deps/zm_exception.Tpo" -c -o zm_exception.o zm_exception.cpp; \
then mv -f ".deps/zm_exception.Tpo" ".deps/zm_exception.Po"; else rm -f ".deps/zm_exception.Tpo"; exit 1; fi
if g++ -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I..  -I/usr/include -I/usr/include -Wall -Wno-sign-compare -fno-inline -I/usr/include  -frepo -g -O2 -MT zm_file_camera.o -MD -MP -MF ".deps/zm_file_camera.Tpo" -c -o zm_file_camera.o zm_file_camera.cpp; \
then mv -f ".deps/zm_file_camera.Tpo" ".deps/zm_file_camera.Po"; else rm -f ".deps/zm_file_camera.Tpo"; exit 1; fi
if g++ -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I..  -I/usr/include -I/usr/include -Wall -Wno-sign-compare -fno-inline -I/usr/include  -frepo -g -O2 -MT zm_ffmpeg_camera.o -MD -MP -MF ".deps/zm_ffmpeg_camera.Tpo" -c -o zm_ffmpeg_camera.o zm_ffmpeg_camera.cpp; \
then mv -f ".deps/zm_ffmpeg_camera.Tpo" ".deps/zm_ffmpeg_camera.Po"; else rm -f ".deps/zm_ffmpeg_camera.Tpo"; exit 1; fi
if g++ -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I..  -I/usr/include -I/usr/include -Wall -Wno-sign-compare -fno-inline -I/usr/include  -frepo -g -O2 -MT zm_image.o -MD -MP -MF ".deps/zm_image.Tpo" -c -o zm_image.o zm_image.cpp; \
then mv -f ".deps/zm_image.Tpo" ".deps/zm_image.Po"; else rm -f ".deps/zm_image.Tpo"; exit 1; fi
zm_image.cpp: In member function ?void Image::Blend(const Image&, int) const?:
zm_image.cpp:779: warning: operation on ?pdest? may be undefined
if g++ -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I..  -I/usr/include -I/usr/include -Wall -Wno-sign-compare -fno-inline -I/usr/include  -frepo -g -O2 -MT zm_local_camera.o -MD -MP -MF ".deps/zm_local_camera.Tpo" -c -o zm_local_camera.o zm_local_camera.cpp;\
then mv -f ".deps/zm_local_camera.Tpo" ".deps/zm_local_camera.Po"; else rm -f ".deps/zm_local_camera.Tpo"; exit 1; fi
zm_local_camera.h:96: error: ?PixelFormat? does not name a type
zm_local_camera.h:97: error: ?PixelFormat? does not name a type
zm_local_camera.h:98: error: ISO C++ forbids declaration of ?AVFrame? with no type
zm_local_camera.h:98: error: expected ?;? before ?*? token
zm_local_camera.cpp:40: error: ?PixelFormat? does not name a type
zm_local_camera.cpp:252: error: expected constructor, destructor, or type conversion before ?*? token
zm_local_camera.cpp: In constructor ?LocalCamera::LocalCamera(int, const std::string&, int, int, const std::string&, int, int, int, int, int, int, int, bool)?:
zm_local_camera.cpp:319: error: ?imagePixFormat? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:319: error: ?PIX_FMT_GRAY8? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:319: error: ?PIX_FMT_RGB24? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:320: error: ?capturePixFormat? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:320: error: ?getFfPixFormatFromV4lPalette? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp: In member function ?void LocalCamera::Initialise()?:
zm_local_camera.cpp:336: error: ?AV_LOG_DEBUG? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:336: error: ?av_log_set_level? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:338: error: ?AV_LOG_QUIET? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:338: error: ?av_log_set_level? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:431: error: ?capturePictures? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:431: error: expected type-specifier before ?AVFrame?
zm_local_camera.cpp:431: error: expected `;' before ?AVFrame?
zm_local_camera.cpp:455: error: ?imagePixFormat? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:455: error: ?capturePixFormat? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:457: error: ?avcodec_alloc_frame? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:460: error: ?AVPicture? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:460: error: expected primary-expression before ?)? token
zm_local_camera.cpp:460: error: ?avpicture_fill? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:594: error: ?capturePictures? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:594: error: expected type-specifier before ?AVFrame?
zm_local_camera.cpp:594: error: expected `;' before ?AVFrame?
zm_local_camera.cpp:602: error: ?imagePixFormat? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:602: error: ?capturePixFormat? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:604: error: ?avcodec_alloc_frame? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:607: error: ?AVPicture? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:607: error: expected primary-expression before ?)? token
zm_local_camera.cpp:607: error: ?avpicture_fill? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp: In member function ?virtual int LocalCamera::Capture(Image&)?:
zm_local_camera.cpp:1576: error: expected initializer before ?*? token
zm_local_camera.cpp:1578: error: ?imagePixFormat? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:1578: error: ?capturePixFormat? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:1582: error: ?SWS_BICUBIC? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:1582: error: ?sws_getContext? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:1586: error: ?tmpPicture? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:1586: error: ?avcodec_alloc_frame? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:1589: error: ?avpicture_get_size? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:1590: error: ?av_malloc? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:1593: error: ?AVPicture? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:1593: error: expected primary-expression before ?)? token
zm_local_camera.cpp:1593: error: ?avpicture_fill? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:1595: error: ?capturePictures? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:1595: error: ?tmpPicture? was not declared in this scope
zm_local_camera.cpp:1595: error: ?sws_scale? was not declared in this scope
make[2]: *** [zm_local_camera.o] Error 1
make[2]: Leaving directory `/root/ZoneMinder-1.24.2/src'
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory `/root/ZoneMinder-1.24.2'
make: *** [all] Error 2
[root@localhost ZoneMinder-1.24.2]# 
Can someone help me?

Thanks in advance

Andrea

fadge
Posts: 2
Joined: Thu Dec 23, 2010 9:10 pm

Post by fadge » Thu Dec 23, 2010 9:13 pm

Same in I386 as well

Andre81
Posts: 14
Joined: Thu Jun 25, 2009 10:25 am

Post by Andre81 » Fri Dec 24, 2010 4:42 pm

This morning I have tried CentOS 5.5 32bit, with the same error...

Whats wrong?

Merry Christmas

Andrea

wb7awl
Posts: 5
Joined: Sun Dec 26, 2010 4:25 am
Location: Portland, Oregon
Contact:

Post by wb7awl » Sun Dec 26, 2010 4:31 am

I'm having the exact same error as well. Cent OS 5.5...i386 and followed the cent os install guide. I'm a network guy, not a programmer...so I could use some help figruing this out. Thanks -ADL

funzie
Posts: 4
Joined: Mon Dec 27, 2010 5:10 am

Post by funzie » Mon Dec 27, 2010 5:17 am

I did get it installed once on Centos 5.5. The problem lies with ffmpeg. I forgot if I installed it from SVN, Git, or direct download. I am certain it wasn't yum. I am trying to reinstall it again because I did a yum update that added ffmpeg or one of it's libraries and it broke ZM. I have been playing with it for two days with no success. I will post if I am able to reinstall it.

lbarrows
Posts: 1
Joined: Mon Dec 27, 2010 6:44 am
Location: California

Post by lbarrows » Mon Dec 27, 2010 6:49 am

I finished installing ZoneMinder 1.24.2 last night on CentOS 5.5 following the wiki guide, and came across the same issues. After a bit of digging and putting together information available in various places, I found that this line works at the configure stage assuming you have the ffmpeg libraries installed:

CXXFLAGS=-D__STDC_CONSTANT_MACROS ./configure --with-webdir=/var/www/html/zm --with-cgidir=/var/www/cgi-bin --with-extralibs="-L/usr/lib64 -L/usr/lib64/mysql"

The paths can be modified where needed, but it worked for me.

wb7awl
Posts: 5
Joined: Sun Dec 26, 2010 4:25 am
Location: Portland, Oregon
Contact:

Post by wb7awl » Mon Dec 27, 2010 2:03 pm

I'll try both suggestions tonight and see where it leads me. One of my thoughts on funzie's post is that after you get it configured, turning off the yum updates might be a good idea. I'm hoping to be able to use this at work with network cameras to help combat some on-going theft issues. Thanks for the suggestions. -ADL

wb7awl
Posts: 5
Joined: Sun Dec 26, 2010 4:25 am
Location: Portland, Oregon
Contact:

Post by wb7awl » Tue Dec 28, 2010 4:21 am

So i've tried: CXXFLAGS=-D__STDC_CONSTANT_MACROS ./configure --with-webdir=/var/www/html/zm --with-cgidir=/var/www/cgi-bin --with-extralibs="-L/usr/lib64 -L/usr/lib64/mysql"

And I've tried both the git and svn's versions of ffmpeg. I've also tried the 64-bit CentOS 5.5 in a virtual machine...following the Cent OS install guide....the results are the same errors in zm_local_camera.cpp that Andrea posted above. Are there any other ideas...??? -ADL

joako
Posts: 30
Joined: Mon Nov 01, 2010 7:10 am

Post by joako » Tue Dec 28, 2010 9:35 am

I got this working a while back but the server has since been wiped. I forget which ffmpeg I used but the solution to the errors was to make some symlinks I think the rpm ffmpeg files were thrown all over the place, just updatedb & locate.

wb7awl
Posts: 5
Joined: Sun Dec 26, 2010 4:25 am
Location: Portland, Oregon
Contact:

Post by wb7awl » Tue Dec 28, 2010 9:32 pm

Well after re-reading some of the other posts.....Here's what I came up with to make it work for me:

Remove the current ffmpeg package...

1. Remove ffmpeg (svn or git versions) "make uninstall" and "make uninstall-libs".

2. Download version 0.5.3 (wget http://www.ffmpeg.org/releases/ffmpeg-0.5.3.tar.gz)

3. Untar and cd into source directory...

4. Run ./configure

5. Run "make".

6. Run "make install" and "make install-libs".

(BTW...I tried the 0.6.1 package. More errors when trying to compile zm)


Now for ZoneMinder.....

1. Change to zm directory....

2. Run ./configure.

3. Run "make"

4. Your first error should show in zm_mpeg.cpp on line 325. Go there and
comment out line 325.

5. Run "make" again.

6. You should get an error in zm_remote_camera.rtsp.cpp on lines 235 and 240.
Go there and comment out lines 235 and 240.

7. Run "make" again.

If all goes well, and the gods have taken pity on you, it should compile. I did a "make clean"
in the src directory after doing the file edits and re-ran "make" just to be sure.

It's running here, and now it's camera time...

Albert

Andre81
Posts: 14
Joined: Thu Jun 25, 2009 10:25 am

Post by Andre81 » Wed Dec 29, 2010 7:59 am

My installation of CentOS was gone ;)

Too many problem, so I have try Ubuntu Server on my XenServer...
Now all working good, Ubuntu 10.04.1 LTS run as PV under Xen and the zoneminder working good.

Now I'm playing with Axis M3014, I hope to record x264 stream..

Andrea

P.s. I have also try CXXFLAGS=-D__STDC_CONSTANT_MACROS ./configure --with-webdir=/var/www/html/zm --with-cgidir=/var/www/cgi-bin --with-extralibs="-L/usr/lib64 -L/usr/lib64/mysql" but without solve the problem.

funzie
Posts: 4
Joined: Mon Dec 27, 2010 5:10 am

Success

Post by funzie » Fri Dec 31, 2010 3:44 am

Well I was able to reinstall ZM and get it running. Here are the steps I took.

I installed all of the yum modules that are shown in the wiki page for Centos 5.5 (http://www.zoneminder.com/wiki/index.php/CentOS).

I downloaded the ffmpeg source v0.6. Did the usual ./configure; make; make install

Then I configured ZM using the flags lbarrows pointed out. Thank you for that. Then make; make install. Setup the db and added the camera. I am using an Airlink 101 747w.

However I was getting the pesky:

Code: Select all

[Thu Dec 30 22:27:25 2010] [error] [client 192.168.1.119] socket_sendto( /tmp/zms-890701s.sock ) failed: No such file or directory, referer: http://www.zoneminder.dev/index.php?view=watch&mid=1
[Thu Dec 30 22:27:25 2010] [error] [client 192.168.1.119] array (\n  0 => \n  array (\n    'file' => '/home/joseph/public_html/zoneminder/ajax/stream.php',\n    'line' => 55,\n    'function' => 'ajaxError',\n    'args' => \n    array (\n      0 => 'socket_sendto( /tmp/zms-890701s.sock ) failed: No such file or directory',\n    ),\n  ),\n  1 => \n  array (\n    'file' => '/home/joseph/public_html/zoneminder/index.php',\n    'line' => 116,\n    'args' => \n    array (\n      0 => '/home/joseph/public_html/zoneminder/ajax/stream.php',\n    ),\n    'function' => 'require_once',\n  ),\n), referer: http://www.zoneminder.dev/index.php?view=watch&mid=1
The problem for that ended up being the cgi-bin alias in the httpd.conf file. Once I set that up correctly it was smooth sailing.

mastertheknife
Posts: 679
Joined: Wed Dec 16, 2009 4:32 pm
Location: Israel

Post by mastertheknife » Fri Dec 31, 2010 4:55 pm

ZoneMinder from SVN works best with ffmpeg 0.6 or newer.

Good luck to those who are still having issues.
mastertheknife.

fadge
Posts: 2
Joined: Thu Dec 23, 2010 9:10 pm

Post by fadge » Fri Dec 31, 2010 5:53 pm

wb7awl wrote:Well after re-reading some of the other posts.....Here's what I came up with to make it work for me:

Remove the current ffmpeg package...

1. Remove ffmpeg (svn or git versions) "make uninstall" and "make uninstall-libs".

2. Download version 0.5.3 (wget http://www.ffmpeg.org/releases/ffmpeg-0.5.3.tar.gz)

3. Untar and cd into source directory...

4. Run ./configure

5. Run "make".

6. Run "make install" and "make install-libs".

(BTW...I tried the 0.6.1 package. More errors when trying to compile zm)


Now for ZoneMinder.....

1. Change to zm directory....

2. Run ./configure.

3. Run "make"

4. Your first error should show in zm_mpeg.cpp on line 325. Go there and
comment out line 325.

5. Run "make" again.

6. You should get an error in zm_remote_camera.rtsp.cpp on lines 235 and 240.
Go there and comment out lines 235 and 240.

7. Run "make" again.

If all goes well, and the gods have taken pity on you, it should compile. I did a "make clean"
in the src directory after doing the file edits and re-ran "make" just to be sure.

It's running here, and now it's camera time...

Albert
any chance of a step by step idiots guide to this?

clipo
Posts: 82
Joined: Sat Sep 06, 2008 9:55 am
Location: Manchester, UK
Contact:

Post by clipo » Tue Jan 04, 2011 9:36 pm

Any further progress with this problem

I have a CentOS 5 system installed as per the wiki and have encountered the same issues as above.

So far I have installed FFMPEG from git as the wiki shows also from the RPMforge repo with version 0.6.1 and I've compiled 0.6.1 from source and SVN, these have all been tested on the stable 1.24.2 ZM and the latest SVM version.

I am in the process of compiling FFMPEG 0.5.3 from source to see if that helps.

I have tried the solutions listed above with no luck, this is a new problem and not one due to any noob mistake as I've have several ZM systems running stable for many years, both 1.24.2 and 1.23.3

If any one require logs or further information as I'm in the process of install and VirtualBox CentOS 5 installation to double check its not a hardware fault, although I have had ZM working perfect on this system before.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests