ToUcam don't work

Post here to ask any questions about hardware suitability, configuration in ZoneMinder, or experiences. If you just want to know if something works with ZoneMinder or not, please check the Hardware Compatibility sections in the forum, and the Wiki first. Also search this topic as well.
Post Reply
gloup
Posts: 13
Joined: Tue Mar 21, 2006 8:48 pm

ToUcam don't work

Post by gloup » Wed Nov 08, 2006 11:57 pm

Hi,
I've just install zm on ubuntu, and it starts well. So i try to setup my Philips PCVC740K webcam and the device stay red in the main page. :(
I have update shared memory value
I have no screen/keyboard on my server and i don't know how to check if my webcam run well.

lsusb

Code: Select all

Bus 001 Device 003: ID 0471:0311 Philips PCVC740K ToUcam Pro [pwc]
v4l-info /dev/video1

Code: Select all

### v4l2 device info [/dev/video1] ###
general info
    VIDIOC_QUERYCAP
        driver                  : "pwc"
        card                    : "Philips 740 webcam"
        bus_info                : "usb-0000:00:1f.2-1"
        version                 : 10.0.7
        capabilities            : 0x5000001 [VIDEO_CAPTURE,READWRITE,STREAMING]

standards

inputs
    VIDIOC_ENUMINPUT(0)
        index                   : 0
        name                    : "usb"
        type                    : unknown
        audioset                : 0
        tuner                   : 0
        std                     : 0x0 []
        status                  : 0x0 []

video capture
    VIDIOC_ENUM_FMT(0,VIDEO_CAPTURE)
        index                   : 0
        type                    : VIDEO_CAPTURE
        flags                   : 1
        description             : "Raw Philips Webcam"
        pixelformat             : 0x32435750 [PWC2]
    VIDIOC_ENUM_FMT(1,VIDEO_CAPTURE)
        index                   : 0
        type                    : VIDEO_CAPTURE
        flags                   : 0
        description             : "4:2:0, planar, Y-Cb-Cr"
        pixelformat             : 0x32315559 [YU12]
    VIDIOC_G_FMT(VIDEO_CAPTURE)
        type                    : VIDEO_CAPTURE
        fmt.pix.width           : 320
        fmt.pix.height          : 240
        fmt.pix.pixelformat     : 0x32315559 [YU12]
        fmt.pix.field           : NONE
        fmt.pix.bytesperline    : 480
        fmt.pix.sizeimage       : 115200
        fmt.pix.colorspace      : unknown
        fmt.pix.priv            : 0

controls
    VIDIOC_QUERYCTRL(BASE+0)
        id                      : 9963776
        type                    : INTEGER
        name                    : "Brightness"
        minimum                 : 0
        maximum                 : 128
        step                    : 1
        default_value           : 0
        flags                   : 0
    VIDIOC_QUERYCTRL(BASE+1)
        id                      : 9963777
        type                    : INTEGER
        name                    : "Contrast"
        minimum                 : 0
        maximum                 : 64
        step                    : 1
        default_value           : 0
        flags                   : 0
    VIDIOC_QUERYCTRL(BASE+2)
        id                      : 9963778
        type                    : INTEGER
        name                    : "Saturation"
        minimum                 : -100
        maximum                 : 100
        step                    : 1
        default_value           : 0
        flags                   : 0

### video4linux device info [/dev/video1] ###
general info
    VIDIOCGCAP
        name                    : "Philips 740 webcam"
        type                    : 0x1 [CAPTURE]
        channels                : 1
        audios                  : 1
        maxwidth                : 640
        maxheight               : 480
        minwidth                : 160
        minheight               : 120

channels
    VIDIOCGCHAN(0)
        channel                 : 0
        name                    : "Webcam"
        tuners                  : 0
        flags                   : 0x0 []
        type                    : CAMERA
        norm                    : 0

tuner
ioctl VIDIOCGTUNER: Invalid argument

audio
    VIDIOCGAUDIO
        audio                   : -1
        volume                  : 0
        bass                    : 0
        treble                  : 0

picture
    VIDIOCGPICT
        brightness              : 24064
        hue                     : 65535
        colour                  : 65468
        contrast                : 64512
        whiteness               : 63488
        depth                   : 24
        palette                 : YUV420P

buffer
    VIDIOCGFBUF
        base                    : (nil)
        height                  : 0
        width                   : 0
        depth                   : 0
        bytesperline            : 0

window
    VIDIOCGWIN
        x                       : 0
        y                       : 0
        width                   : 320
        height                  : 240
        chromakey               : 0
        flags                   : 655360

and syslog

Code: Select all

Nov  9 00:41:08 vdrbox zmpkg[9998]: INF [Command: start]
Nov  9 00:41:09 vdrbox zmdc[10010]: INF [Server starting at 06/11/09 00:41:09]
Nov  9 00:41:12 vdrbox zmdc[10033]: INF ['zmc -d /dev/video' started at 06/11/09 00:41:12]
Nov  9 00:41:12 vdrbox zmdc[10010]: INF ['zmc -d /dev/video' starting at 06/11/09 00:41:12, pid = 10033]
Nov  9 00:41:12 vdrbox zmc_dvideo[10033]: INF [Debug Level = 0, Debug Log = <none>]
Nov  9 00:41:12 vdrbox kernel: [17225304.596000] pwc set_video_mode(320x240 @ 10, palette 15).
Nov  9 00:41:12 vdrbox kernel: [17225304.596000] pwc decode_size = 3.
Nov  9 00:41:12 vdrbox kernel: [17225304.596000] pwc Using alternate setting 3.
Nov  9 00:41:12 vdrbox kernel: [17225304.736000] pwc frame_size=44160, vframes=10, vsize=3, vsnapshot=0, vbandlength=736
Nov  9 00:41:13 vdrbox kernel: [17225304.808000] pwc set_video_mode(160x120 @ 10, palette 15).
Nov  9 00:41:13 vdrbox kernel: [17225304.808000] pwc decode_size = 1.
Nov  9 00:41:13 vdrbox kernel: [17225304.808000] pwc Using alternate setting 1.
Nov  9 00:41:13 vdrbox kernel: [17225304.960000] pwc frame_size=18900, vframes=10, vsize=1, vsnapshot=0, vbandlength=630
Nov  9 00:41:13 vdrbox zmc_dvideo[10033]: ERR [Failed to get camera source: Invalid argument]Nov  9 00:41:13 vdrbox zmdc[10010]: ERR ['zmc -d /dev/video' exited abnormally, exit status 255]
Nov  9 00:41:13 vdrbox zmdc[10010]: INF [Starting pending process, zmc -d /dev/video]
Nov  9 00:41:13 vdrbox zmdc[10037]: INF ['zmc -d /dev/video' started at 06/11/09 00:41:13]
Nov  9 00:41:13 vdrbox zmdc[10010]: INF ['zmc -d /dev/video' starting at 06/11/09 00:41:13, pid = 10037]
Nov  9 00:41:13 vdrbox zmc_dvideo[10037]: INF [Debug Level = 0, Debug Log = <none>]
Nov  9 00:41:13 vdrbox kernel: [17225305.036000] pwc set_video_mode(160x120 @ 10, palette 15).
Nov  9 00:41:13 vdrbox kernel: [17225305.036000] pwc decode_size = 1.
Nov  9 00:41:13 vdrbox kernel: [17225305.036000] pwc Using alternate setting 1.
Nov  9 00:41:13 vdrbox kernel: [17225305.176000] pwc frame_size=18900, vframes=10, vsize=1, vsnapshot=0, vbandlength=630
Nov  9 00:41:13 vdrbox zmc_dvideo[10037]: ERR [Failed to get camera source: Invalid argument]Nov  9 00:41:13 vdrbox zmdc[10010]: ERR ['zmc -d /dev/video' exited abnormally, exit status 255]
Nov  9 00:41:13 vdrbox zmdc[10039]: INF ['zmfilter.pl' started at 06/11/09 00:41:13]
Nov  9 00:41:13 vdrbox zmdc[10010]: INF ['zmfilter.pl' starting at 06/11/09 00:41:13, pid = 10039]
Nov  9 00:41:14 vdrbox zmfilter[10039]: INF [Scanning for events]
Nov  9 00:41:14 vdrbox zmdc[10010]: INF ['zmaudit.pl -c' starting at 06/11/09 00:41:14, pid = 10044]
Nov  9 00:41:14 vdrbox zmdc[10044]: INF ['zmaudit.pl -c' started at 06/11/09 00:41:14]
Nov  9 00:41:16 vdrbox zmdc[10049]: INF ['zmwatch.pl' started at 06/11/09 00:41:16]
Nov  9 00:41:16 vdrbox zmdc[10010]: INF ['zmwatch.pl' starting at 06/11/09 00:41:16, pid = 10049]
Nov  9 00:41:16 vdrbox zmwatch[10049]: INF [Watchdog starting]
Nov  9 00:41:16 vdrbox zmwatch[10049]: INF [Watchdog pausing for 30 seconds]
Nov  9 00:41:17 vdrbox zmdc[10053]: INF ['zmupdate.pl -c' started at 06/11/09 00:41:17]
Nov  9 00:41:17 vdrbox zmdc[10010]: INF ['zmupdate.pl -c' starting at 06/11/09 00:41:17, pid = 10053]
Nov  9 00:41:18 vdrbox zmdc[10010]: INF [Starting pending process, zmc -d /dev/video]
Nov  9 00:41:18 vdrbox zmdc[10010]: INF ['zmc -d /dev/video' starting at 06/11/09 00:41:18, pid = 10055]
Nov  9 00:41:18 vdrbox zmdc[10055]: INF ['zmc -d /dev/video' started at 06/11/09 00:41:18]
Nov  9 00:41:18 vdrbox zmc_dvideo[10055]: INF [Debug Level = 0, Debug Log = <none>]
Nov  9 00:41:18 vdrbox Update agent starting at 06/11/09 00:41:18
Nov  9 00:41:18 vdrbox kernel: [17225309.868000] pwc set_video_mode(160x120 @ 10, palette 15).
Nov  9 00:41:18 vdrbox kernel: [17225309.868000] pwc decode_size = 1.
Nov  9 00:41:18 vdrbox kernel: [17225309.868000] pwc Using alternate setting 1.
Nov  9 00:41:18 vdrbox zmc_dvideo[10055]: ERR [Failed to get camera source: Invalid argument]Nov  9 00:41:18 vdrbox kernel: [17225310.012000] pwc frame_size=18900, vframes=10, vsize=1, vsnapshot=0, vbandlength=630
Nov  9 00:41:18 vdrbox zmdc[10010]: ERR ['zmc -d /dev/video' exited abnormally, exit status 255]
Nov  9 00:41:28 vdrbox zmdc[10010]: INF [Starting pending process, zmc -d /dev/video]
Nov  9 00:41:28 vdrbox zmdc[10066]: INF ['zmc -d /dev/video' started at 06/11/09 00:41:28]
Nov  9 00:41:28 vdrbox zmdc[10010]: INF ['zmc -d /dev/video' starting at 06/11/09 00:41:28, pid = 10066]
Nov  9 00:41:28 vdrbox zmc_dvideo[10066]: INF [Debug Level = 0, Debug Log = <none>]
Nov  9 00:41:28 vdrbox kernel: [17225319.832000] pwc set_video_mode(160x120 @ 10, palette 15).
Nov  9 00:41:28 vdrbox kernel: [17225319.832000] pwc decode_size = 1.
Nov  9 00:41:28 vdrbox kernel: [17225319.836000] pwc Using alternate setting 1.
Nov  9 00:41:28 vdrbox kernel: [17225319.976000] pwc frame_size=18900, vframes=10, vsize=1, vsnapshot=0, vbandlength=630
Nov  9 00:41:28 vdrbox zmc_dvideo[10066]: ERR [Failed to get camera source: Invalid argument]Nov  9 00:41:28 vdrbox zmdc[10010]: ERR ['zmc -d /dev/video' exited abnormally, exit status 255]
my kernel is 2.6.15-27-386, do i need a patch for pwc ??
I haven't log in /var/log for zm ?

User avatar
cordel
Posts: 5210
Joined: Fri Mar 05, 2004 4:47 pm
Location: /USA/Washington/Seattle
Contact:

Post by cordel » Thu Nov 09, 2006 12:33 am

Unless you told configure where to put your log files, or changed the log path in web ui options under the path tab... your logs will go to /tmp.
vdrbox zmc_dvideo[10066]: ERR [Failed to get camera source: Invalid argument]
Please run:

Code: Select all

zmu -q -d /dev/video0
so that we can see how your configured.
Also check the zm logs and paste any relivent errors.

Regards,
Corey

gloup
Posts: 13
Joined: Tue Mar 21, 2006 8:48 pm

Post by gloup » Thu Nov 09, 2006 6:36 am

My zmwatch.log

Code: Select all

09.11.2006 07:31:11.924680 zmwatch[5388].INF [Watchdog starting]
09.11.2006 07:31:11.925704 zmwatch[5388].INF [Watchdog pausing for 30 seconds]
09.11.2006 07:31:41.936982 zmwatch[5388].ERR [Can't get shared memory id '7a6d2001', 1: Aucun fichier ou r�pertoire de ce type]
09.11.2006 07:31:41.937606 zmwatch[5388].INF [Restarting capture daemon for Webcam, shared memory not valid]
09.11.2006 07:31:42.305074 zmwatch[5388].INF ['zmc -d /dev/video' started at 06/11/09 07:31:42] at /usr/local/bin/zmwatch.pl line 11809.11.2006 07:31:52.313829 zmwatch[5388].ERR [Can't get shared memory id '7a6d2001', 1: Aucun fichier ou r�pertoire de ce type]
09.11.2006 07:31:52.314339 zmwatch[5388].INF [Restarting capture daemon for Webcam, shared memory not valid]
09.11.2006 07:31:52.678871 zmwatch[5388].INF ['zmc -d /dev/video' starting at 06/11/09 07:31:52, pid = 5407] at /usr/local/bin/zmwatch.pl line 118
09.11.2006 07:32:02.682468 zmwatch[5388].ERR [Can't get shared memory id '7a6d2001', 1: Aucun fichier ou r�pertoire de ce type]
09.11.2006 07:32:02.682978 zmwatch[5388].INF [Restarting capture daemon for Webcam, shared memory not valid]
09.11.2006 07:32:03.044267 zmwatch[5388].INF ['zmc -d /dev/video' started at 06/11/09 07:32:03] at /usr/local/bin/zmwatch.pl line 11809.11.2006 07:32:13.051158 zmwatch[5388].ERR [Can't get shared memory id '7a6d2001', 1: Aucun fichier ou r�pertoire de ce type]
09.11.2006 07:32:13.051662 zmwatch[5388].INF [Restarting capture daemon for Webcam, shared memory not valid]
09.11.2006 07:32:13.416584 zmwatch[5388].INF ['zmc -d /dev/video' started at 06/11/09 07:32:13] at /usr/local/bin/zmwatch.pl line 11809.11.2006 07:32:23.423767 zmwatch[5388].ERR [Can't get shared memory id '7a6d2001', 1: Aucun fichier ou r�pertoire de ce type]
09.11.2006 07:32:23.424269 zmwatch[5388].INF [Restarting capture daemon for Webcam, shared memory not valid]
09.11.2006 07:32:23.787857 zmwatch[5388].INF ['zmc -d /dev/video' started at 06/11/09 07:32:23] at /usr/local/bin/zmwatch.pl line 11809.11.2006 07:32:33.792404 zmwatch[5388].ERR [Can't get shared memory id '7a6d2001', 1: Aucun fichier ou r�pertoire de ce type]
09.11.2006 07:32:33.792908 zmwatch[5388].INF [Restarting capture daemon for Webcam, shared memory not valid]
09.11.2006 07:32:34.154813 zmwatch[5388].INF ['zmc -d /dev/video' started at 06/11/09 07:32:34] at /usr/local/bin/zmwatch.pl line 11809.11.2006 07:32:44.161063 zmwatch[5388].ERR [Can't get shared memory id '7a6d2001', 1: Aucun fichier ou r�pertoire de ce type]
09.11.2006 07:32:44.161564 zmwatch[5388].INF [Restarting capture daemon for Webcam, shared memory not valid]
09.11.2006 07:32:44.528249 zmwatch[5388].INF ['zmc -d /dev/video' started at 06/11/09 07:32:44] at /usr/local/bin/zmwatch.pl line 11809.11.2006 07:32:54.533747 zmwatch[5388].ERR [Can't get shared memory id '7a6d2001', 1: Aucun fichier ou r�pertoire de ce type]
09.11.2006 07:32:54.534288 zmwatch[5388].INF [Restarting capture daemon for Webcam, shared memory not valid]
09.11.2006 07:32:54.901220 zmwatch[5388].INF ['zmc -d /dev/video' starting at 06/11/09 07:32:54, pid = 5431] at /usr/local/bin/zmwatch.pl line 118
zmu -q -d /dev/video1 say 'Abandon'

jameswilson
Posts: 5109
Joined: Wed Jun 08, 2005 8:07 pm
Location: Midlands UK
Contact:

Post by jameswilson » Thu Nov 09, 2006 8:28 am

i feel fault finding on this without x is gonna be 'interesting' I would plug in a keybaord monitor etc and use to check the cam, then get zm to work with it
James Wilson

Disclaimer: The above is pure theory and may work on a good day with the wind behind it. etc etc.
http://www.securitywarehouse.co.uk

gloup
Posts: 13
Joined: Tue Mar 21, 2006 8:48 pm

Post by gloup » Thu Nov 09, 2006 9:32 am

I'll install x and a screen, and we will see later (i'm at work).

Edit :
Some news, now i'm sure the webcam is runing, i have an image with vlc streaming ! But today, the web cam is on /dev/video0 !!
so i reset my source and it come orange (it's better than red i suppose :)

PS : sorry for my english wrotten, i've a poor score with toefl (you're lucky, you can't listen)

ReEdit :
sudo zmu -q -d /dev/video0 give

Code: Select all

N:Philips 740 webcam,T:1,nC:1,nA:1,mxW:640,mxH:480,mnW:160,mnH:120,X:0,Y:0,W:160,H:120,P:15,D:24,B:24064,h:65535,Cl:65468,Cn:64512,w:63488,n0:Webcam,C0:0,Fl0:0,T0:2F0:0,

gloup
Posts: 13
Joined: Tue Mar 21, 2006 8:48 pm

Post by gloup » Fri Nov 10, 2006 10:43 am

I've installed pwc version 10.0.12 provide at http://www.saillard.org/linux/pwc/
and it's not better :x
I've seen a patch for v4l-pwc-10.0.12, i'll try this... patch an see

gloup
Posts: 13
Joined: Tue Mar 21, 2006 8:48 pm

Post by gloup » Fri Nov 10, 2006 11:54 am

I have now a very nice picture with vlc :) but nothing with zm, i'm desperate, i try every settings in source conf but have nothing,

jameswilson
Posts: 5109
Joined: Wed Jun 08, 2005 8:07 pm
Location: Midlands UK
Contact:

Post by jameswilson » Fri Nov 10, 2006 12:54 pm

vlc? whats that, does you cam work in tvtime?
If it works in tvtime we should get it working in zm
James Wilson

Disclaimer: The above is pure theory and may work on a good day with the wind behind it. etc etc.
http://www.securitywarehouse.co.uk

gloup
Posts: 13
Joined: Tue Mar 21, 2006 8:48 pm

Post by gloup » Fri Nov 10, 2006 1:25 pm

vlc = video lan client
I can watch my webcam from home (i'm at work) when i launch :

Code: Select all

vlc -I dummy -v --noaudio --ttl 12 v4l:/dev/video0:size=320x240  --sout '#transcode{vcodec=mp4v,vb=128}:std{access=mmsh,dst=:8800}'
and localy

Code: Select all

vlc mmsh://my.network.adresse:8800
All seems to run well in zoneminder, log dosen't show any error until i try to watch stream
syslog
Nov 10 14:17:09 vdrbox zmc_dvideo[6544]: INF [Webcam: 137000 - Capturing at 25.00 fps]
Nov 10 14:17:49 vdrbox zmc_dvideo[6544]: INF [Webcam: 138000 - Capturing at 25.00 fps]
Nov 10 14:18:29 vdrbox zmc_dvideo[6544]: INF [Webcam: 139000 - Capturing at 25.00 fps]
Nov 10 14:19:09 vdrbox zmc_dvideo[6544]: INF [Webcam: 140000 - Capturing at 25.00 fps]
Nov 10 14:19:49 vdrbox zmc_dvideo[6544]: INF [Webcam: 141000 - Capturing at 25.00 fps]
Nov 10 14:20:29 vdrbox zmc_dvideo[6544]: INF [Webcam: 142000 - Capturing at 25.00 fps]
Nov 10 14:21:09 vdrbox zmc_dvideo[6544]: INF [Webcam: 143000 - Capturing at 25.00 fps]
Nov 10 14:21:20 vdrbox zms[11143]: ERR [MPEG streaming of 'mode=mpeg&monitor=1&scale=100&bitrate=75000&maxfps=10&format=asf&rand=1163164877' attempted while disabled]
Nov 10 14:21:21 vdrbox zms[11145]: ERR [MPEG streaming of 'mode=mpeg&monitor=1&scale=100&bitrate=75000&maxfps=10&format=asf&rand=1163164877' attempted while disabled]
Nov 10 14:21:21 vdrbox zms[11147]: ERR [MPEG streaming of 'mode=mpeg&monitor=1&scale=100&bitrate=75000&maxfps=10&format=asf&rand=1163164877' attempted while disabled]
Nov 10 14:21:21 vdrbox zms[11149]: ERR [MPEG streaming of 'mode=mpeg&monitor=1&scale=100&bitrate=75000&maxfps=10&format=asf&rand=1163164877' attempted while disabled]
I suppose if vlc run, tvtime or wawtv should run but i haven't try them.
Thanks for reply :wink:

User avatar
cordel
Posts: 5210
Joined: Fri Mar 05, 2004 4:47 pm
Location: /USA/Washington/Seattle
Contact:

Post by cordel » Fri Nov 10, 2006 4:29 pm

It looks like your trying to stream mpeg without ffmpg installed. Switch to jpeg.
If you want mpeg then download and compile ffmpeg and it's libraries with any codecs you might want (lame,xvid, etc..)then rebuild zm from clean.

Regards,
Corey

gloup
Posts: 13
Joined: Tue Mar 21, 2006 8:48 pm

Post by gloup » Fri Nov 10, 2006 8:07 pm

Hi
I think there is a problem with my dvb card, now the webcam is on /dev/video1. It's the second time this change :x
and the dvbcard run in zoneminder :shock: if ZM_STREAM_METHOD is jpeg. if mpeg is selected, syslog say :

Code: Select all

ERR [MPEG streaming of 'mode=mpeg&monitor=1&scale=100&bitrate=75000&maxfps=10&format=asf&rand=1163164877' attempted while disabled] 
I have ffmpeg installed in /usr/bin, and that's in ZM_PATH_FFMPEG, but i don't know witch codec are installed..? I'll try this

gloup
Posts: 13
Joined: Tue Mar 21, 2006 8:48 pm

Post by gloup » Mon Nov 13, 2006 11:42 am

I found a link /dev/video witch is pointing on /dev/video1 (DVB card) and i watch the tv in zoneminder, i change this link to /dev/video0 and my webcam apears :D
It means that the monitoring function use /dev/video ? and not the source i've specified in ZM Console : /dev/video(0)

PS : And the default link to /dev/video1 come back every reboot :evil:

jameswilson
Posts: 5109
Joined: Wed Jun 08, 2005 8:07 pm
Location: Midlands UK
Contact:

Post by jameswilson » Mon Nov 13, 2006 11:59 am

force dev 0 by zm then by using /dev/video0 then ch 0
James Wilson

Disclaimer: The above is pure theory and may work on a good day with the wind behind it. etc etc.
http://www.securitywarehouse.co.uk

gloup
Posts: 13
Joined: Tue Mar 21, 2006 8:48 pm

Post by gloup » Mon Nov 13, 2006 2:15 pm

Yes, thank you
you're in my guru list 8)

tkalfaoglu
Posts: 65
Joined: Wed Nov 22, 2006 6:19 am

Post by tkalfaoglu » Wed Nov 22, 2006 6:29 am

I am using ZM with a tuUcam 740!

I had to download an alternative ToUcam before anything worked, however..
-tk

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests